ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Bloomberg - Έχει ξεπεράσει η Ε.Ε το δύσκολο μέρος της πανδημίας;

Αν και δεν έχουν παρατηρηθεί νέες εξάρσεις της νόσου μετά την χαλάρωση των μέτρων, ακόμη απαιτείται προσοχή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μαζί με τον νέο κορωνοϊό και την πανδημία, ήρθαν σχεδόν άμεσα τα δρακόντεια μέτρα που επιβλήθηκαν από τις χώρες για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του. Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση των προηγούμενων μηνών, πολλά ήταν τα σενάρια για το πόσο δύσκολη θα ήταν η επιστροφή στην καθημερινότητα.

Ωστόσο, αρκετές εβδομάδες μετά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, το Bloomberg αναφέρει πως υπάρχουν ήδη θετικά μηνύματα και αισιοδοξία, σχετικά με τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, στη Γαλλία, η κυβέρνηση βρίσκεται από τώρα στους σχεδιασμούς για την επαναλειτουργία των μπαρ, εστιατορίων, μουσείων και την επανέναρξη των ταξιδιών μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών.

Ο λόγος, είναι ότι η πρώτη φάση της χαλάρωσης των μέτρων στη χώρα, κύλησε αρκετά πιο ομαλά από το αναμενόμενο, με τα στοιχεία του Bloomberg να αναφέρουν ότι η ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων στη Γαλλία για την περασμένη εβδομάδα ήταν μόλις στο 0,5%. Ταυτόχρονα, το ποσοστό αναπαραγωγής του ιού, βρίσκεται κάτω από το 1, σύμφωνα με εκτιμήσεις της γαλλικής κυβέρνησης.

Όμως νέες εξάρσεις της νόσου απέφυγαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Αυστρία και η Δανία, μετά τις πρώτες άρσεις στους περιορισμούς.

Σύμφωνα με το Bloomberg τα στοιχεία των εβδομαδιαίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις παραπάνω χώρες δείχνουν τη συνέχιση μιας πτωτικής τάσης στην εξάπλωση της πανδημίας, την ίδια ώρα που οι πολίτες τους έχουν αρχίσει να βιώνουν μια μορφή κανονικότητας.

Ανάκαμψη του εμπορίου και των αγορών

Το εμπόριο στις προαναφερθείσες ευρωπαϊκές χώρες δείχνει να έχει ανακάμψει περίπου στο 50% σύμφωνα με τα στοιχεία της Google, ενώ οι πολίτες, δειλά-δειλά άρχισαν να κάνουν σχέδια για διακοπές και αγορές αεροπορικών εισιτηρίων.

Παράλληλα, η οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να ανακάμπτει μέσα και από τα κέρδη των χρηματοπιστωτικών αγορών. Το Bloomberg σημειώνει ότι οι αναλυτές της Bank of America, αναμένουν τους βασικούς δείκτες τιμών να δείξουν την ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης, το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ίσως η νέα κοινωνία που όλοι φανταζόμασταν μετά την πανδημία να μην είναι και τόσο διαφορετική, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο.

Δεν υπάρχει συναίνεση γιατί τα πράγματα πάνε τόσο καλά

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο ιός μπορεί να έχει μεταλλαχθεί και πιθανόν να έχει εξασθενίσει από τη ζέστη του καλοκαιριού ή να έχουν γίνει γενικά πιο ήπια τα συμπτώματα της νόσου.

Το Bloomberg σημειώνει ότι η κοινωνία έχει αλλάξει επίσης. Η πλέον συνηθισμένη κοινωνική αποστασιοποίηση, το συνεχές πλύσιμο των χεριών και η ιχνηλάτηση επαφών από το πρώτο λεπτό εύρεσης νέου κρούσματος, έχουν αποδείξει την σημασία τους στην καταπολέμηση της νόσου.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, οι γιατροί εκφράζουν όλο και περισσότερο την ανακούφιση και την αισιοδοξία. «Φυσικά, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε τις άμυνες μας», σημείωσε ο Γάλλος καθηγητής Φρεντερίκ Αντνέτ την περασμένη εβδομάδα.

Την Παρασκευή, ο Κρίστιαν Ντρόστεν, ιολόγος στο νοσοκομείο Charite University του Βερολίνου, σε συνέντευξη του στο περιοδικό Der Spiegel, ανέφερε ότι είναι βέβαιος ότι ένα ενδεχόμενο δεύτερο ξέσπασμα της πανδημίας, θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο, χωρίς την ανάγκη περιοριστικών μέτρων.

Ακόμη, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, χώρες στην Ευρώπη αποδεικνύουν ότι μπορούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, ενώ ταυτόχρονα ελέγχουν την εξάπλωση του ιού. Το Bloomberg, τονίζει πως νωρίτερα μέσα στο Μάιο, περισσότερα από 100 κρούσματα εντοπίστηκαν σε μια γερμανική εκκλησία, με αποτέλεσμα αυτή να κλείσει άμεσα.

Όμως, ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί, καθώς περιοχές του πλανήτη όπως η Λατινική Αμερική, εξακολουθούν να πλήττονται σκληρά, σημειώνει το Bloomberg. Από τη πλευρά του, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι η ταχύτητα εξάπλωσης του ιού στον αναπτυσσόμενο κόσμο, δείχνει ότι βρισκόμαστε ακόμη στο πρώτο κύμα της νόσου, αντί να το έχουμε ξεπεράσει.

Οι επιπλέον πόροι που έχουν δοθεί σε ιατρική έρευνα και ανάπτυξη εμβολίου κατά του ιού, αλλά για τον εξοπλισμό των συστημάτων υγείας ανά τον κόσμο, μας επιτρέπουν να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον, στη περίπτωση δεύτερου κύματος του ιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση