ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 22:54
26°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Δημοσκοπήσεις ΡΙΚ-Sigma: Νίκη Αναστασιάδη με Νικόλα και Μαλά

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η μάχη του πρώτου γύρου με τα αποτελέσματα των δυο μετρήσεων να διαφωνούν για την δεύτερη θέση

Δέκα μέρες πριν οι κάλπες ανοίξουν για τις Προεδρικές Εκλογές, άλλες δύο έρευνες κοινής γνώμης συμφωνούν ως προς τον νικητή της Προεδρικής κούρσας, διαφωνώντας όμως για τον δεύτερο που θα οδηγήσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας την Κυριακή 4ης Φεβρουαρίου.

Οι δημοσκοπήσεις της κρατικής τηλεόρασης (ΡΙΚ) αλλά και του τηλεοπτικού Sigma εμφανίζουν το Νίκο Αναστασιάδη νικητή του πρώτου γύρου αλλά και στα όποια υποθετικά σενάρια της δεύτερης Κυριακής. Μοναδική διαφορά με βάση τα ευρήματα είναι το τελικό ποσοστό του Νίκου Αναστασιάδη που διαφοροποιείται, ανάλογα με το ποιος θα είναι ο αντίπαλος του.

Στο σενάριο που τεθεί αντιμέτωπος με τον υποψήφιο της αριστεράς το ποσοστό του κ. Αναστασιάδη αυξάνεται, σε αντίθεση με το ποσοστό που λαμβάνει αν έχει απέναντι του τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Ωστόσο οι δυο δημοσκοπήσεις συγκρούονται στο αποτέλεσμα για την δεύτερη θέση του πρώτου γύρου των Προεδρικών Εκλογών. Η δημοσκόπηση του ΡΙΚ δείχνει το Σταύρο Μαλά να τερματίζει δεύτερος, με μια διαφορά πάνω από 2 μονάδες από τον τρίτο Νικόλα Παπαδόπουλο.

Η δημοσκόπηση του Sigma, πάντα για το ζητούμενο του 1ου γύρου εμφανίζει τον Νικόλα Παπαδόπουλο δεύτερο με μια διαφορά 3 μονάδων από τον Σταύρο Μαλά. Οι συσπειρώσεις φθάνουν στο 80% για ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ ενώ η πρόθεση συμμετοχής στις Εκλογές αγγίζει το 90%.

Μάχη για την δεύτερη θέση

Στην δημοσκόπηση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, κύριο χαρακτηριστικό που αφορά τον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών είναι, η διαφορά 2 και πλέον μονάδων που χωρίζουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο από τον Σταύρο Μαλά.

Σε δείγμα 1010 ατόμων στην κατηγορία αδιευκρίνιστη ψήφος, ο Νίκος Αναστασιάδης προηγείται με ποσοστό 27%, ο Σταύρος Μαλάς ακολουθεί με 16%, ο Νικόλας Παπαδόπουλος βρίσκεται στο 14%, ενώ στην τέταρτη θέση εμφανίζεται ο εκπρόσωπος του ΕΛΑΜ με ποσοστό 4,5%. Το Γιώργο Λιλλήκα η δημοσκόπηση του ΡΙΚ τον κατατάσσει στην πέμπτη θέση με ποσοστό 2%.

Σημαντικό κομμάτι στην κατηγορία αδιευκρίνιστης ψήφου, το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστών που είναι στο 18% αλλά και της αποχής και όσων δεν απάντησαν 11% και7% αντίστοιχα. Στην κατηγορία διευκρινισμένη ψήφος, ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάζεται με ποσοστό 42% με απόκλιση τελικού ποσοστού από 38% έως 46%. Ο Σταύρος Μαλάς με 25% και απόκλιση από 22% έως 28%, ο Νικόλας Παπαδόπουλος 22% με απόκλιση από 19% έως 25%, ο Χρίστος Χρίστου 7% με απόκλιση 5% έως 9% και ο Γιώργος Λιλλήκας 3% με απόκλιση 2% έως 4%.

Αντιστρόφως ανάλογα είναι τα αποτελέσματα μιας άλλης δημοσκόπησης, αυτής του τηλεοπτικού σταθμού Sigma, για την δεύτερη θέση που οδηγεί στην τελική αναμέτρηση των Προεδρικών στις 4ης Φεβρουαρίου. Η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει τον Νικόλα Παπαδόπουλο μπροστά από τον Σταύρο Μαλά με μια διαφορά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου, την πρώτη Κυριακή, ο Νίκος Αναστασιάδης λαμβάνει 34,5%, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ακολουθεί με 25,3%, ο Σταύρος Μαλάς με 22,5%, ο Χρίστος Χρίστου με 3%, και ο Γιώργος Λιλλήκας με ποσοστό 2,8%. Ένα ποσοστό 5,7% δεν απάντησε για την επιλογή του, οι δε αναποφάσιστοι είναι στο 5,8%.

Δεύτερος Γύρος

Η δημοσκόπηση του ΡΙΚ για το δεύτερο γύρο των Προεδρικών κινείται σε τρία σενάρια. Στο πρώτο σενάριο με ανθυποψήφιο τον Σταύρο Μαλά, ο Νίκος Αναστασιάδης τερματίζει πρώτος με ποσοστό 42%, έναντι 24% που λαμβάνει ο υποψήφιος της αριστεράς. Στο δεύτερο σενάριο με αντίπαλο τον Νικόλα Παπαδόπουλο το ποσοστό του Νίκου Αναστασιάδη υποχωρεί ελαφρός στο 39%.

Ο κ. Παπαδόπουλος συγκεντρώνει ποσοστό 25%. Το τρίτο σενάριο αφορά είσοδο στο δεύτερο γύρο των Μαλά, Παπαδόπουλου. Εδώ η δημοσκόπηση παρουσιάζει τον Νικόλα Παπαδόπουλο να κόβει το νήμα με ποσοστό 31% και τον Σταύρο Μαλά να ακολουθεί με 30%. Και στα τρία σενάρια η δημοσκόπηση εμφανίζει τους αναποφάσιστους στο 15% ενώ ένα ποσοστό 9% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσουν.

Και στην δημοσκόπηση του Sigma ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάζεται ως ο νικητής των Προεδρικών όποιος και αν είναι ο υποψήφιος που θα έχει απέναντί του. Και σε αυτή την δημοσκόπηση παρουσιάζεται και ένα σενάριο στο οποίο δεν περιλαμβάνεται ο Νίκος Αναστασιάδης.

Αναλυτικά: Στο πρώτο σενάριο ο Νίκος Αναστασιάδης κόβει πρώτος το νήμα των Προεδρικών με ποσοστό 38% έχοντας απέναντί του τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος λαμβάνει ποσοστό 33%. Εδώ ένα ποσοστό 12% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, ένα 8% ότι δεν έχει αποφασίσει ενώ το λευκό άκυρο κινείται στο 5%. Και στο δεύτερο σενάριο με αντίπαλο τον Σταύρο Μαλά ο Νίκος Αναστασιάδης αναδεικνύεται νικητής, με αυξημένο ποσοστό σε σχέση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Συγκεκριμένα το ποσοστό του κ. Αναστασιάδη ανεβαίνει στο 43% ενώ του κ. Μαλά στο 27%. Το ποσοστό αυτών που δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν ανέρχεται στο 14% των αναποφάσιστων στο 7% και το λευκό άκυρο στο 5%. Στο τρίτο υποθετικό σενάριο με μονομάχους τους Παπαδόπουλο-Μαλά ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ τερματίζει πρώτος με ποσοστό 39% έναντι 29% του υποψηφίου της αριστεράς.

Συσπειρώσεις

Στο κομμάτι των συσπειρώσεων το ποσοστό του Νίκου Αναστασιάδης είναι στο 70% από το χώρο του Συναγερμού,, 3% από το ΑΚΕΛ, 17% από το ΔΗΚΟ, 11% από ΕΔΕΚ, 10% Κίνημα Αλληλεγγύης, από τους Οικολόγους ο Νίκος Αναστασιάδης λαμβάνει 19% ενώ τέλος ένα 10% προέρχεται από το ΕΛΑΜ.

Βασική δεξαμενή για το Σταύρο Μαλά το ΑΚΕΛ με ποσοστό συσπείρωσης 74%, ο Σταύρος Μαλάς παίρνει πίσω από το Συναγερμό το 3% που δίνει το ΑΚΕΛ στον Νίκο Αναστασιάδη, από το ΔΗΚΟ λαμβάνει 5%, από ΕΔΕΚ 8%, από το Κίνημα Αλληλεγγύης 20%, και από τους Οικολόγους 19%.

Για το Νικόλα Παπαδόπουλο από το ΔΗΚΟ το ποσοστό συσπείρωσης είναι στο 66%, την ΕΔΕΚ 66%, τη Συμμαχία Πολιτών 29%, το Κίνημα Αλληλεγγύης 40%, από τους Οικολόγους 13% και το ΕΛΑΜ 10%. Από το Συναγερμό το ποσοστό για τον κ. Παπαδόπουλο είναι στο 4%, και ένα 3% από το ΑΚΕΛ.

Ο Χρίστος Χρίστου λαμβάνει από 4% από ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, 5% από ΕΔΕΚ, 14% από Συμμαχία Πολιτών, 10% από Κίνημα Αλληλεγγύης, 6% από Οικολόγους, και 55% από ΕΛΑΜ. Για τον Γιώργο Λιλλήκα το ποσοστό από το κόμμα του είναι στο 43% ενώ λαμβάνει από 1% από Συναγερμό και ΔΗΚΟ και από 3% από ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ.

Στο κομμάτι των συσπειρώσεων των κομμάτων, για τον 1ο γύρο των εκλογών η δημοσκόπηση του Sigma δείχνει τον Συναγερμό και το ΑΚΕΛ να καταγράφουν ποσοστό 80% έκαστο το ΔΗΚΟ ποσοστό συσπείρωσης 70% ενώ η ΕΔΕΚ 65%. Η πρόθεση συμμετοχής στις Προεδρικές κινείται ανοδικά καταγράφοντας για τον μήνα Ιανουάριο ποσοστό 88%.

Εν αντιθέσει οι κατηγορίες, Σίγουρα/Μάλλον θα Ψηφίσω και Δεν Έχω Αποφασίσει δείχνουν καθοδική τάση με τα ποσοστά για τον μήνα Ιανουάριο να είναι στο 7% και 5% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ