ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κινδυνεύει με πρόστιμα και για τις ΑΠΕ η Κύπρος

Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για τον καθορισμό της συνεισφοράς της ΚΔ στους στόχους της EE για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για τον καθορισμό της συνεισφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας στους στόχους της EE για τις ΑΠΕ, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης των στόχων για το 2020 η Κυπριακή Δημοκρατία ενδεχομένως να κληθεί να καταβάλει πρόστιμο στην EE το οποίο θα καθοριστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανάλογα με το ποσοστό εκπλήρωσης των στόχων.

Σύμφωνα με απαντητική επιστολή του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λακκοτρύπη, στην ερώτηση του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας Γιώργου Περδίκη, η Κυπριακή Δημοκρατία σύμφωνα με την Οδηγία 2009/28/ΕΚ έχει ως υποχρεωτικό στόχο να αυξήσει το ποσοστό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας στο 13%, μέχρι το 2020. Στα τέλη του 2015 το μερίδιο των ΑΠΕ στην τελική ακαθάριστη κατανάλωση ήταν 9.6%.

Ο στόχος του 13% κατανέμεται σε κάθε τομέα κατανάλωσης ενέργειας, ως ακολούθως, αναφέρει στην επιστολή:

  • 16% κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, μέχρι το τέλος του 2015 το ποσοστό αυτό ήταν 9.4%
  • 23.5% στη θέρμανση-ψύξη, στο τέλος του 2015 το ποσοστό αυτό ήταν 20.7%
  • 10% στον τομέα των μεταφορών, στο τέλος του 2015 το ποσοστό αυτό ήταν 2.5%.

Στις 30 Νοεμβρίου 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη δέσμη μέτρων με τίτλο “Καθαρή ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους” η οποία περιλαμβάνει οκτώ νομοθετικές προτάσεις μεταξύ των οποίων και αναθεώρηση της Οδηγίας για την Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στην πρόταση για τις ΑΠΕ καθορίζεται ο δεσμευτικός στόχος σε επίπεδο EE, για μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ύψους τουλάχιστον 27% στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας στην Ένωση μέχρι το 2030. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να καθορίσουν τις εθνικές συνεισφορές τους στον γενικό δεσμευτικό ευρωπαϊκό στόχο για το 2030, έχοντας ως ελάχιστη γραμμή εκκίνησης τον δεσμευτικό εθνικό τους στόχο για το 2020 όπως προβλέπεται από την ισχύουσα οδηγία 2009/28/ΕΚ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 10% υποχρεωτικός στόχος ΑΠΕ στις μεταφορές μετά το 2020 παύει να ισχύει.

Στο παρόν στάδιο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για τον καθορισμό της συνεισφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας στους στόχους της EE για τις ΑΠΕ. Σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (International Renewable Energy Agency-IRENA), το Joint Research Center of the European Commission και το KTH Royal Institute ot Sweden, έχουν διεξαχθεί διάφορες μελέτες για την μελλοντική ανάπτυξη των ΑΠΕ και την πορεία που θα ακολουθηθεί μέχρι το 2030. Τα αποτελέσματα των εν λόγω μελετών τυγχάνουν επεξεργασίας από τους αρμόδιους φορείς για τον καθορισμό του οδικού χάρτη για τις ΑΠΕ στην Κύπρο μέχρι το 2030.

Σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης των στόχων για το 2020 η Κυπριακή Δημοκρατία ενδεχομένως να κληθεί να καταβάλει πρόστιμο στην EE το οποίο θα καθοριστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανάλογα με το ποσοστό εκπλήρωσης των στόχων, τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν κτλ. Στην υφιστάμενη οδηγία για τις ΑΠΕ δεν καθορίζονται ο τρόπος υπολογισμού του προστίμου ή οι ποινές που δύναται να επιβληθούν, καταλήγει.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X