ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νίκη στην ΕΔΕΚ, αμηχανία στους μεγάλους

Η υψηλών τόνων αντιπαράθεση δεν βοήθησε στη συσπείρωση ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η υψηλών τόνων αντιπαράθεση που προηγήθηκε όλο αυτό το διάστημα μεταξύ ΑΚΕΛ-Προεδρικού-ΔΗΣΥ δεν βοήθησε τα δύο μεγάλα κόμματα δεδομένου και του τελικού αποτελέσματος.

Ο ΔΗΣΥ είχε μία σημαντική πτώση των ποσοστών του σε μία εκλογική μάχη που θεωρείτο ανέκαθεν υγιεινός περίπατος για το κόμμα λόγω της ευρωπαϊκής του ατζέντας και του ευρωπαϊκού προφίλ. Αντίθετα πληρώνει κόστος για επικοινωνιακούς χειρισμούς, την συντηρητική του ροπή και δέχεται φθορά από την διακυβέρνηση. Το ΑΚΕΛ όπως όλα δείχνουν ώδινεν όρος και έτεκεν μυν καθώς το ποσοστό του στις ε/κ ψήφους δεν ξεπερνά αυτό που έλαβε στις βουλευτικές εκλογές του 2016, σε μία περίοδο που η κυβέρνηση δέχεται μεγάλες πιέσεις από την κοινωνία. Μεγάλος νικητής θεωρείται η ΕΔΕΚ όπως και η Δημοκρατική Παράταξη. Νικητής θεωρείται και το ΔΗΚΟ καθώς κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του από τις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Πλήρωσε κόστος ο ΔΗΣΥ

Στις ευρωεκλογές του 2014, ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατέγραψε το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του 38%. Όπως λέγεται ένα τέτοιο ποσοστό δεν ήταν εφικτό να επαναληφθεί καθώς τότε στο ψηφοδέλτιο παρέλαυνε η Ελένη Θεοχάρους η οποία αποχώρησε ιδρύοντας την Αλληλεγγύη, αλλά και ο τότε Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης. Όμως η απουσία Αλληλεγγύης- ΕΥΡΩΚΟ δεν ήταν το μόνο πρόβλημα που οδήγησε τον ΔΗΣΥ σε μία πτώση ποσοστών της τάξεως του 9% λαμβάνοντας σήμερα 29,01%. Ο ΔΗΣΥ πλήρωσε κόστος από τους επικοινωνιακούς του χειρισμούς όπως όλα δείχνουν. Η στοχοποίηση που δέχτηκε ο Τ/κ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ από την υποψήφια ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Έλενα Σταύρου, φέρεται να έπληξε το κυβερνών κόμμα χάνοντας την προοδευτική τάση του κόμματος. Όμως αυτό δεν ήταν το μόνο. Η γενικότερη ροπή του ΔΗΣΥ σε πιο συντηρητικό λόγο αλλά και σε πιο σκληρές θέσεις στο κυπριακό σε μία προσπάθεια να σταματήσει τις διαρροές προς το ΕΛΑΜ, φαίνεται πως δεν έπεισε. Αντιθέτως, ο ΔΗΣΥ για άλλη μια φορά μπήκε στον προεκλογικό χωρίς σαφές αφήγημα και στρατηγική για το που θέλει να πάρει τον τόπο. Περιορίστηκε στο να παρουσιάσει τον κίνδυνο της επέλασης του ΑΚΕΛ με το γνωστό προεκλογικό σύνθημα «δεν θα μας γυρίσουν πίσω» το οποίο και δεν έπεισε, όπως όλα δείχνουν, τους Συναγερμικούς.

Δεν κεφαλαιοποίησε το ΑΚΕΛ

Νικητής δεν θεωρείται βεβαίως και το ΑΚΕΛ παρά το ότι διατήρησε τις δύο έδρες, αύξησε τα ποσοστά του και μείωσε κατά πολύ τη ψαλίδα με το πρώτο κόμμα. Ο Άντρος Κυπριανού είχε πει πως στόχος είναι ένα ποσοστό υψηλότερο από αυτό των ευρωεκλογών του 2014 (26,7%) και το πέτυχε λαμβάνοντας 27,4%. Δεδομένου ωστόσο ότι το 2% προέρχεται από τις τ/κ ψήφους διαφαίνεται πως δεν έχει καταφέρει να συσπειρώσει πλήρως το ΑΚΕΛικό ακροατήριο με τα ποσοστά του να κυμαίνονται σε αυτά των βουλευτικών εκλογών του 2016. Δεν θα πρέπει να παραλειφθεί άλλωστε, πως ο προεκλογικός ξεκίνησε με την κυβέρνηση να δέχεται σημαντική φθορά από τους χειρισμούς της σε ζητήματα, όπως ο Συνεργατισμός, ο χειρισμός των κατά συρροή εγκλημάτων, από τις δηλώσεις ΔΗΣΥ-Προεδρικού περί δανεικών ψήφων αλλά και τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα μηδενικά. Όπως όλα δείχνουν το ΑΚΕΛ δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τη σημαντική φθορά της κυβέρνησης ούτε να πείσει το ακροατήριό του να προσέλθει μαζικά στην κάλπη κινούμενο στα ίδια ποσοστά.
Σημαντική αύξηση είχε το ΔΗΚΟ σε μία εκλογική μάχη η οποία ανέκαθεν δεν βοηθούσε το κόμμα λόγω της απουσίας διακυβεύματος. Το γεωγραφικά καλά δομημένο ψηφοδέλτιο, φαίνεται πως βοήθησε το κόμμα του Κέντρου, αυξάνοντας τα ποσοστά του από το 10,83% στο 14%.

Νικητής η ΕΔΕΚ

Νικητής θεωρείται η ΕΔΕΚ και κατ’ επέκταση ο Μαρίνος Σιζόπουλος καθώς το κόμμα των Σοσιαλιστών κατάφερε χωρίς οποιαδήποτε συνεργασία και να αυξήσει τα ποσοστά του αλλά και να διατηρήσει την έδρα του στην ευρωβουλή. Το κατά πόσο αυτό αποτελεί επιδοκιμασία για τους χειρισμούς του Μαρίνου Σιζόπουλου ή αν λειτούργησαν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των πολιτών απέναντι στον κίνδυνο κατάληψης της έδρας από το ΕΛΑΜ, θα φανεί το επόμενο διάστημα. Το σίγουρο είναι πως το μεγάλο διακύβευμα που έθεσε το Κόμμα δηλ., ή ΕΔΕΚ ή ΕΛΑΜ, πέτυχε. Ενώ το 2014, η ΕΔΕΚ συνεργάστηκε με τους Οικολόγους κατέλαβε 7,68%, σήμερα καταλαμβάνει το 11% και με αυτό τον τρόπο φαίνεται να κλείνουν τα όποια στόματα αμφισβήτησης προς τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ.

Μεγάλος νικητής θεωρείται και η Δημοκρατική Παράταξη, η οποία κατάφερε να λάβει το 4%. Δεν πρέπει να αγνοηθεί πως είναι ένα κόμμα το οποίο ιδρύθηκε τον περασμένο Οκτώβρη και κατάφερε, παρά τις δημοσκοπικές προβλέψεις να πάρει ένα σημαντικό ποσοστό, που σε περίοδο βουλευτικών θα το έβαζε στην βουλή. Στους μεγάλους ηττημένους συγκαταλέγεται η Συμμαχία Οικολόγων η οποία έλαβε 3%. Και ο Γιώργος Λιλλήκας αλλά και ο Γιώργος Περδίκης παραδέχτηκαν πως είναι εκλογική αποτυχία. Όπως όλα δείχνουν μπροστά στο δίλημμα ΕΔΕΚ ή ΕΛΑΜ, η «Συμμαχία Οικολόγων» θεωρήθηκε χαμένη ψήφος. Σημαντικό βεβαίως θεωρείται και το ποσοστό που έλαβε το ΕΛΑΜ, το οποίο αν και δεν κατάφερε να λάβει τελικώς την έδρα, αποδεικνύεται το πέμπτο κόμμα σε εκλογική δύναμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X