ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οδοφράγματα, κλειστά μέχρι νεωτέρας

Ο Πρόεδρος δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το πότε θα ανοίξουν, ενώ σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ η απόφαση θα επαναξιολογείται σε εβδομαδιαία βάση

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ενώ την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης απέρριπτε ότι εξετάζεται επί του παρόντος κλείσιμο των οδοφραγμάτων και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου διερωτάτο αν άκουσε καλά σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο να κλείσουν τα οδοφράγματα, κανείς δεν ανέμενε ότι ένα εικοσιτετράωρο αργότερα το Υπουργικό Συμβούλιο θα λάμβανε την απόφαση να κλείσει τέσσερα οδοφράγματα λόγω κορωνοϊού. Απόφαση που ήγειρε ερωτήματα για το αν κρύβονται πίσω πολιτικοί λόγοι εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων, αν συνδέεται με το μεταναστευτικό ή αν το ζήτημα περιορίζεται αποκλειστικά στον κορωνοϊό. Αν και η αρχική απόφαση έκανε λόγο για κλείσιμο των οδοφραγμάτων για 7 μέρες, με επανεξέταση την Παρασκευή, στη σύσκεψη του Προέδρου με τους αρμόδιους υπουργούς το πρωί της Τρίτης, δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το πότε θα ανοίξουν τα οδοφράγματα. Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής επεσήμανε ότι η απόφαση θα επαναξιολογείται σε εβδομαδιαία βάση.

Διχασμένο το Υπουργικό

Όταν το ζήτημα του κορωνοϊού τέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, τα μέλη του σώματος είχαν διχαστεί στα δύο, με κάποιους υπουργούς να υποστηρίζουν το κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων και άλλοι υπουργοί το κλείσιμο κάποιων. «Κανείς δεν ήθελε να μην ληφθούν μέτρα για κάτι που σχετίζεται με την υγεία», ανέφερε στην «Κ» μέλος του Υπουργικού. Επικράτησε τελικώς η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας για κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων. Κατά τη σύσκεψη κάποια μέλη εξέφρασαν τη θέση ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να κλείσει τα οδοφράγματα και την ίδια στιγμή να μην αναβάλλεται η καρναβαλίστικη παρέλαση στη Λεμεσό. Θέση με την οποία διαφώνησαν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και τρία μέλη του υπουργικού σχήματος, καθώς όπως είπαν θα προκαλούσε μεγαλύτερη ανησυχία στον κόσμο.

Δοκίμασαν τα νερά;

Η κίνηση της κυβέρνησης προκάλεσε ήδη σωρεία ερωτημάτων, με πολιτικούς κύκλους να βλέπουν πολιτικά κίνητρα και άλλους να το συνδέουν με το μεταναστευτικό. Ήδη τις τελευταίες μέρες σημειώνεται από πολιτικούς κύκλους πως το ζήτημα κλεισίματος των οδοφραγμάτων ήταν ένα ζήτημα που συζητείτο σε ανώτατα διπλωματικά δώματα, ενώ υπάρχει σχετική έρευνα που δείχνει πως η πλειοψηφία των ερωτώμενων βλέπει θετικά το κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Η σκέψη, όπως σημειώνεται, έγκειται στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σε κάποια επεισόδια στην πράσινη γραμμή αλλά και τα σενάρια εποικισμού στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Κυβερνητικοί κύκλοι πάντως απορρίπτουν την όποια πολιτική χροιά στο θέμα, αλλά και το ότι αυτό αποτελεί ένα μέτρο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Για προστασία του συνόλου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση, σημείωσε πως «είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη, της κάθε ομάδας να αντιδράσει κατά τον τρόπο που η ίδια νομίζει ότι εκφράζει τις απόψεις της. Όμως, να λαμβάνουμε υπόψη ότι όταν υπάρχουν πολιτικά κριτήρια σε κάποιες αποφάσεις δικαιολογούνται και οι αντιδράσεις, όταν όμως είναι για καθαρά προστασία του συνόλου του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων, δεν νομίζω να δικαιολογούνται ανάλογες σε ένταση αντιδράσεις.

Όμως, επαναλαμβάνω, είναι δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός να εκφράζεται όπως ο ίδιος πιστεύει ότι κατά αυτό τον τρόπο εκφράζει τα αισθήματα του». Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Alpha», ήταν ενήμερη για το κλείσιμο, ενώ κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε στο κανάλι πως «θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το προσωρινό κλείσιμο και η διενέργεια υγειονομικών ελέγχων, είναι ανάλογη και συμβατή με τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή».

Κεραυνός εν αιθρία

Αν και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η Κομισιόν ήταν ενήμερερες για την κίνηση της κυβέρνησης, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία στην τ/κ κοινότητα, στα κόμματα και κυρίως στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Δεν προσπάθησε άλλωστε να το κρύψει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, καθώς και το Σάββατο αλλά και το πρωί της Τρίτης φρόντισε να σημειώσει πως δεν ήταν εις γνώσιν του κόμματος. Ήδη συναγερμικά στελέχη δεν παρέλειψαν να χαρακτηρίσουν επικοινωνιακή αστοχία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία τέτοια απόφαση, αμέσως μετά την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ, ο οποίος πέραν του ότι υποστήριζε το κλείσιμο των οδοφραγμάτων φρόντισε να αξιοποιήσει επικοινωνιακά τη χρονική συγκυρία της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Ενόχληση υπήρξε και για το γεγονός ότι η Πινδάρου δεν ήταν ενήμερη με αποτέλεσμα και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και άλλα στελέχη να μένουν εκτεθειμένα.

Ρατσιστικές συμπεριφορές

Το ΑΚΕΛ, από την άλλη, αναμένεται να αυξήσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους, με αφορμή το κλείσιμο των οδοφραγμάτων καθώς, όπως σημειώνουν, η κυβέρνηση δεν έχει τεκμηριώσει επιστημονικά την απόφαση. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ σε δηλώσεις του έκανε λόγο για απαράδεκτες και ρατσιστικές συμπεριφορές που εκτρέφει η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε διαβούλευση με την τ/κ κοινότητα, τα κόμματα στην ε/κ πλευρά και στο ότι προχώρησαν σε μονομερή κίνηση παρά το γεγονός ότι υπάρχει συνεργασία των δύο πλευρών μέσω της τεχνικής επιτροπής.

Φοβούνται ενίσχυση Τατάρ

Στην τ/κ πλευρά, πάντως, είδαν με ανησυχία την μονομερή κίνηση της κυβέρνησης για κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Καθόλου τυχαίο ότι κατά τη διαβούλευση της τεχνικής επιτροπής υγείας την Τρίτη, τα μέλη της τ/κ πλευράς εξέφρασαν την λύπη τους για την απόφαση αυτή. Ήδη στην τ/κ κοινότητα θεωρούν ότι αυτή η απόφαση θα πλήξει την υποψηφιότητα του Μουσταφά Ακιντζί και θα ενισχύσει την υποψηφιότητα Τατάρ, ο οποίος έχει ήδη αναπτύξει σχέδιο για τον εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση