ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρώτο όχι της Λευκωσίας σε à la carte κυρώσεις της Ε.Ε

Η προοπτική λήψης μέτρων κατά Τουρκίας και Λευκορωσίας ενώπιον των ευρωπαίων ηγετών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Των ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΟΜΑΡΑ και ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΛΓΙΑ

Στη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου για την Τουρκία, θα ξεκαθαρίσει το θέμα επιβολής κυρώσεων μετά και το αποτέλεσμα του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών. Οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε δεν κατέληξαν σε απόφαση μετά και τη στάση της Λευκωσίας να επιμείνει στη θέση της, ότι η Ε.Ε δεν πρέπει να δει με διαφορετική ματιά την επιβολή κυρώσεων σε Λευκορωσία και Τουρκία. Θέση που ουσιαστικά προϊδεάζει για τη στάση που θα κρατήσει η κυπριακή πλευρά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής για την Τουρκία.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στο άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ όλες οι χώρες συμφώνησαν, επί της αρχής, ως προς την ανάγκη επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας. Στη συζήτηση που διεξήχθη για την Τουρκία, έξι χώρες (Κύπρος, Ελλάδα, Σλοβακία, Γαλλία, Δανία, Μάλτα) υποστήριξαν την πολιτική συμφωνία του Βερολίνου, η οποία προβλέπει την επιβολή κυρώσεις έναντι της Τουρκίας για της ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, παράλληλα με τις κυρώσεις έναντι της Λευκορωσίας. Απέναντι στη στάση των έξι, η άποψη που διατυπώθηκε από σειρά άλλων χωρών ήταν η παραπομπή του όλου θέματος στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπό το πρίσμα της συζήτησης όλου του φάσματος των ευρωτουρκικών σχέσεων. Το γεγονός αυτό οδήγησε την Κύπρο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Λευκορωσία, να σημειώσει ότι από τη στιγμή που δεν δύναται να εφαρμοσθεί η πολιτική συμφωνία του Βερολίνου, το θέμα των κυρώσεων έναντι της Λευκορωσίας θα πρέπει επίσης να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Μπορέλ

Μετά το πέρας του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα προσεχτικός με το αποτέλεσμα αλλά και τη στάση της Κύπρου, η οποία δια του Νίκου Χριστοδουλίδη πριν την έναρξη του άτυπου Συμβουλίου είχε ζητήσει από την Ε.Ε να μην ακολουθήσει τακτική à la carte στο θέμα το κυρώσεων κατά Τουρκίας και Λευκορωσίας. Ο κ. Μπορέλ σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ΥΠΕΞ, λόγω έλλειψης ομοφωνίας , δήλωσε πως καταλαβαίνει τη θέση της Κύπρου, όπως είπε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας ταυτόχρονα στις συζητήσεις που έγιναν στο Βερολίνο και υπενθυμίζοντας ότι εκεί είχε αποφασιστεί πως αν η Τουρκία δεν άλλαξε τη στάση της, δεν την άλλαξε όπως σημείωσε, θα προχωρούσαν οι κυρώσεις. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν κατηγόρησε την Κύπρο για τίποτε. «Πότε το έκανα; Απλά μας λείπει η Κύπρος για να έχουμε ομοφωνία», σημείωσε.

Το Βερολίνο

Κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας μίλησε για «παράθυρο διπλωματίας» που έχει ανοίξει σε σχέση με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συγκεκριμένη διατύπωση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων αν κριθεί στη Σύνοδο Κορυφής ότι η Άγκυρα δεν εκμεταλλεύθηκε το παράθυρο αυτό για ουσιώδη αποκλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα.

H αντίδραση της Άγκυρας

Την άποψη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, την οποία η Άγκυρα κατηγορεί με το πρόσχημα-ισχυρισμό ότι δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, «επιχειρεί να επωφεληθεί από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και να πλήξει τα τουρκικά συμφέροντα με ευρωπαϊκές κυρώσεις», πρόβαλλαν τουρκικές πηγές της «Κ» στην Άγκυρα στον απόηχο των νέων διεργασιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τις πηγές μας κατά τις επόμενες ώρες και ημέρες δεν αποκλείονται νέες σχετικές δηλώσεις και τοποθετήσεις της Άγκυρας για την στάση της Λευκωσίας στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Επίσης, κύκλοι της τουρκικής κυβέρνησης εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η πλειοψηφία των κρατών-μελών «δεν πρόκειται να υποκύψουν σε εκβιασμούς» της Λευκωσίας, έτσι όπως χαρακτηρίζει η τουρκική πλευρά τις νέες διπλωματικές κινήσεις της κυπριακής διπλωματίας.

Κατά Ερντογάν

Τα προαναφερόμενα μηνύματα έφταναν το βράδυ της Δευτέρας από την Άγκυρα, την ώρα που η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση ασκούσε νέα κριτική στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το σκεπτικό ότι δεν ενημερώνει το τουρκικό κοινοβούλιο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα διαφωνεί με την ιδέα των ενδεχόμενων τουρκικών «οπισθοχωρήσεων» στα ελληνοτουρκικά. Αυστηρή κριτική στην τουρκική κυβέρνηση άσκησε και ο πρώην Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου εξαιτίας των λανθασμένων κινήσεων της τουρκικής διπλωματίας στην Ανατολική Μεσόγειο σειρά χωρών στρέφονται σήμερα κατά των τουρκικών συμφερόντων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ