ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σφίγγουν τα λουριά ενόψει Χριστουγέννων

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την απόφαση για επιβολή αυστηρότερων περιορισμών για αναχαίτιση της πανδημίας

Εντείνεται η αγωνία σε σχέση με τις αποφάσεις που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, όσον αφορά στα μέτρα που θα επιβληθούν για την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου δεν φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε ισχύ σχετικά αυστηροί περιορισμοί. Μάλιστα, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η μη εφαρμογή του πλάνου που είχε ανακοινωθεί από τον Υπουργό Υγείας αναφορικά με συγκεκριμένες χαλαρώσεις οι οποίες θα ίσχυαν από την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, εν όψει και των γιορτών. Μιάμιση βδομάδα μετά την έναρξη ισχύος των πιο αυστηρών μέτρων, η επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο κάθε άλλο παρά βελτίωση παρουσιάζει, αλλά τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής τονίζουν ότι ο ψηλός ημερήσιος αριθμός περιστατικών COVID-19 δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.

Παρ’ όλ’ αυτά, αναμένεται ότι θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις οι οποίες θα αφορούν στην παράταση των υφιστάμενων μέτρων, καθώς και στην αυστηροποίησή τους, δεδομένου του ότι στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου όπου εφαρμόστηκε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων το προηγούμενο διάστημα, επήλθε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πονοκέφαλο για το Υπουργείο Υγείας αποτελούν τα σχολεία, όπου έχει παρατηρηθεί μεγάλος αριθμός περιστατικών κορωνοϊού, ωστόσο υπάρχουν ενστάσεις, για τις οποίες καταβάλλεται προσπάθεια εξεύρεσης της χρυσής τομής.

Εισηγήσεις ECDC

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων στην έκθεσή του που αφορά στις γιορτές των Χριστουγέννων, επεσήμανε ότι πρόκειται για μια περίοδο υψηλού κινδύνου, εξαιτίας και των ταξιδιών. Στην Κύπρο αυτό μεταφράζεται σε επιστροφή φοιτητών στο νησί για να περάσουν τις διακοπές με τις οικογένειές τους. Το ECDC δεν προκρίνει την άρση περιορισμών για την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς σύμφωνα με την εκτίμηση κινδύνου στην οποία έχει προβεί, κάτι τέτοιο θα αυξήσει κατακόρυφα τα περιστατικά COVID-19 και κατά συνέπεια τις νοσηλείες. Ως εκ τούτου, δεν συνίσταται στα κράτη μέλη η αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Σενάρια αυστηροποίησης

Καθοριστικής σημασίας θεωρούνται από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής οι επόμενες μέρες, μέχρι και το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, όσον αφορά στην επίπτωση των μέτρων που έχουν επιβληθεί πριν από μία και πλέον εβδομάδα. Οι ειδικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης βλέπουν ότι υπάρχει μια σχετική μικρή βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών, παρά το γεγονός ότι ο ημερήσιος αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού παραμένει σε πολύ ψηλό επίπεδο και το σύστημα υγείας αισθάνεται την πίεση των εισαγωγών ασθενών με COVID-19.

Το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει αποδειχθεί ότι φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, σύμφωνα με μέλη της επιστημονικής ομάδας, είναι το ολικό lockdown, το οποίο έχει τεθεί στο τραπέζι της σεναριολογίας. Προς το παρόν, όμως, δεν φαίνεται ότι θα επιβληθεί καθολική απαγόρευση μετακινήσεων, για λόγους τόσο επιδημιολογικούς, όσο και οικονομικούς. Η πρόκληση που προκύπτει από την πιθανή εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου αφορά αφ’ ενός στην διάρκειά του και αφ’ ετέρου στην σταδιακή αποκλιμάκωσή του, κάτι που το καθιστά απομακρυσμένο εν όψει και των εορτών.

Όλες οι μέχρι τώρα τοποθετήσεις εκ μέρους των επιστημόνων και του Υπουργού Υγείας συνηγορούν στην παράταση των υφιστάμενων μέτρων, αλλά και στην προσθήκη συγκεκριμένων αυστηρότερων, προκειμένου να δοθεί χρόνος, αλλά και να υπάρχει η άνεση χαλάρωσής των, λίγο πριν από τις μέρες των γιορτών. Το πρόσφατο παράδειγμα των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, όπου επιβλήθηκε δέσμη αυστηρότερων μέτρων, τα οποία είχαν παραταθεί, φαίνεται ότι λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν, καθώς έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ως εκ τούτου, το επικρατέστερο σενάριο αφορά στην επιβολή των πιο κάτω περιοριστικών μέτρων:

- Αναστολή λειτουργίας των χώρων εστίασης, καφετεριών και εστιατορίων, τα οποία αποτελούν επιχειρήσεις όπου εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός περιστατικών κορωνοϊού. Παράλληλα, συνεχίζουν να λειτουργούν οι υπηρεσίες κατ’ οίκον διανομής φαγητού.

- Περιορισμοί στον εκκλησιασμό.

- Τα Λύκεια θα συνεχίσουν με την μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

- Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα εξακολουθήσει να ισχύει από τις 21:00 μέχρι τις 05:00.

Αποκλιμάκωση τις γιορτές;

Παρά το γεγονός ότι όλα δείχνουν ότι οδεύουμε στην λήψη αυστηρότερων μέτρων, οι επιστήμονες ετοιμάζουν εισηγήσεις που αφορούν και στην σχετική ήπια αποκλιμάκωση κάποιων περιορισμών. Ωστόσο, αυτό θα ισχύσει μόνο τις κατ’ εξοχήν εορταστικές μέρες, δηλαδή τα Χριστούγεννα, η παραμονή και η Πρωτοχρονιά. H επαναξιολόγηση των μέτρων θα γίνει στις 22 Δεκεμβρίου, ωστόσο, δεν αποκλείεται να επιτραπούν τα ακόλουθα:

- Αύξηση του αριθμού των ατόμων στις συναθροίσεις σε οικίες. Δηλαδή, από τα 10 άτομα, να αυξηθούν σε 15. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιη η λήψη μιας τέτοιας απόφασης, αφού τα μέτρα θα έχουν στόχο την μείωση των επαφών.

- Αύξηση του ορίου κατά το οποίο θα επιτρέπεται η κυκλοφορία, τις ημέρες των Χριστουγέννων, της παραμονής και της Πρωτοχρονιάς. Συγκεκριμένα, αναμένεται να επιτραπεί μόνο γι’ αυτές τις μέρες η κυκλοφορία μέχρι τις 01:00 π.μ..

Διαφωνίες για τη λειτουργία των σχολείων

Αντικείμενο διαφωνιών ανάμεσα στα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας, αποτέλεσε η συνέχιση ή η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Κωνσταντίνος Ιωάννου επιθυμούσε το κλείσιμό τους νωρίτερα απ’ ό,τι είναι προγραμματισμένο, την ώρα που ο Πρόδρομος Προδρόμου ζητούσε την συνέχιση της λειτουργίας τους με την φυσική παρουσία των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», με βάση στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Υπουργείο Υγείας, από την 1η Δεκεμβρίου, έχουν καταχωρισθεί στην βάση δεδομένων 1246 περιστατικά σε σχολεία, με τα 214 να προέρχονται από την Προδημοτική και τα Λύκεια.

Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού στα σχολεία αποτελούν το 18% του συνόλου στην κοινότητα, ενώ δεν παρατηρείται οποιαδήποτε μείωση ανά δεκαπενθήμερο. Τα 2/3 αφορούν σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Τα περιστατικά που αφορούν παιδιά κάτω των 6 ετών ανέρχονται στο 2%. Το Υπουργείο Υγείας επιθυμούσε το κλείσιμο των σχολείων για λόγους που αφορούν την αποφυγή δημιουργίας ενδοσχολικών επιδημιών, την αποφυγή μετάδοσης του ιού από τα παιδιά στις οικογένειές τους και την πίστωση χρόνου ώστε οι θετικοί στον ιό μαθητές να αρνητικοποιηθούν προτού επαναλειτουργήσουν τα σχολεία.

Στον αντίποδα, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας εκφράστηκαν ενστάσεις για το κλείσιμο των σχολείων, αν και σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στην «Κ», πλέον, δεν εμφανίζονται μεμονωμένα περιστατικά σε σχολεία, αλλά «νησίδες» που αποτελούνται από περισσότερους από έναν μαθητές. Σύμφωνα με την εξήγηση που δίνεται από το Υπουργείο, τα περιστατικά φαίνεται να προκύπτουν από εξωσχολικές δραστηριότητες των μαθητών. Παράλληλα, από το Υπουργείο Παιδείας παρατηρούνται και σκοπιμότητες μεταξύ μαθητών, οι οποίοι δηλώνουν ότι ήταν επαφές με συμμαθητές τους που προέκυψαν θετικοί στον ιό, ώστε να μην προσέρχονται στο σχολείο.

Βάσει των υπολογισμών στους οποίους προέβη το Υπουργείο Παιδείας, όπως ανέφεραν στην «Κ» καλά ενημερωμένες πηγές, το ποσοστό των μαθητών που εντοπίστηκαν θετικοί στα σχολεία παγκύπρια, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι την 7η Δεκεμβρίου, ανέρχεται στο 0,75%. Το ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, τα περιστατικά κορωνοϊού που καταγράφηκαν παγκύπρια, ανέρχονται στο 1,3%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση