ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η 16η Αυγούστου έγινε 1 Οκτωβρίου λόγω θέρους…

Μεγάλη και σπουδαία ημέρα, λοιπόν, η 16η Αυγούστου για την Κύπρο, αλλά δεν έμελλε να λάβει η ημέρα αυτή τη συμβολική σπουδαιότητα που της αναλογούσε

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Τον Μάρτιο του 1959 ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος από το μπαλκόνι της Αρχιεπισκοπής έβγαλε σύντομο λόγο προς το συγκεντρωθέν πλήθος: «Κλείσατε αυτό το όραμαν εις την ψυχήν σας και να είστε βέβαιοι, απολύτως βέβαιοι, ότι το νέον κράτος, το οποίον, διά της θυσίας σας, διά της αγάπης σας, θεμελιούται σήμερον θα αποβεί κράτος ευημερίας και προόδους, ηθικής και δικαιοσύνης, κράτος του Θεού. Ζήτω η ελευθέρα και Ανεξάρτητος Κύπρος!». Και εγένετο κράτος ανεξάρτητο, η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία από τις 16 Αυγούστου 1960 άρχισε να αναπνέει αέρα ελεύθερο, αυτεξούσια, όσο φυσικά τα διάφορα μητρικά δεσμά την εμπόδιζαν να αναπτυχθεί ως ελεύθερον τέκνον. Είχαν προηγηθεί οι πρώτες εκλογές, τον Δεκέμβριο του 1959, κατά τις οποίες ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος εξασφάλισε το 66,85% των ψήφων. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, η οποία εξέλεξε στη θέση του αντιπροέδρου τον Φαζίλ Κιουτσούκ χωρίς ανθυποψήφιο.

Τα μεγάλα και σπουδαία για την Κύπρο έγιναν όλα μέσα σε μία ημέρα, δηλαδή από τις 15 έως τις 16 Αυγούστουτου 1960.Ο τελευταίος κυβερνήτης της Κύπρου Χιου Φουτ διάβασε στην αίθουσα του Μεταβατικού Υπουργικού Συμβουλίου την προκήρυξη της βασίλισσας Ελισσάβετ, με την οποία ανακοίνωσε την εγκατάλειψη της αγγλικής κυριαρχίας στην Κύπρο. Οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Τουρκίας Γ. Χριστόπουλος και Β. Τουρέλ, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ και ο αντιπρόεδρος Φαζίλ Κιουτσούκ υπέγραψαν μαζί με τον Χιου Φουτ τα κείμενα των συμφωνιών ανεξαρτητοποίησης της Κύπρου. Το μεσημέρι της 16ης Αυγούστου έγινε στο Κυβερνείο η υποστολή της βρετανικής σημαίας και η έπαρση της κυπριακής.

Μεγάλη και σπουδαία ημέρα, λοιπόν, η 16η Αυγούστου για την Κύπρο, αλλά δεν έμελλε να λάβει η ημέρα αυτή τη συμβολική σπουδαιότητα που της αναλογούσε. Τρία μόνο χρόνια εορτάστηκε βαρυθύμως ίσως η Ανεξαρτησία της Κύπρου εκείνη την ημέρα. Ώσπου, στις 11 Ιουλίου 1963… ελήφθη η απόφαση υπ’ αριθμόν 9 του Υπουργικού Συμβουλίου: «Κατά την σημερινήν αυτού συνεδρίαν υπό την προεδρίαν της Α.Μ. του Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, το Υπουργικόν Συμβούλιον, μεταξύ άλλων, 1. Ώρισεν ως ημέραν αργίας και εορτασμού της Ανεξαρτησίας την 1ην Οκτωβρίου αντί της 16ης Αυγούστου. […]».

Και εγένετο νέα εθνική ημέρα ην εποίησε το Υπουργικό Συμβούλιο, η 1η Οκτωβρίου και δεν άργησαν οι παραπολιτικές αντιδράσεις στον Τύπο της εποχής. Διαβάζουμε στην εφημερίδα «Εθνική», στις 14 Ιουλίου 1963: «Ας μεταθέσωμεν επί τέλους την ημέραν της Ζυριχικής μας Παλιγγενεσίας από την 16ην Αυγούστου προς την 1ην Οκτωβρίου! Ούτω εσκέφθη και ούτως έπραξε το… έξυπνον Υπουργικόν μας Συμβούλιον. Τουλάχιστον κατά την 1ην Οκτωβρίου θα έχωμεν μαθητάς να μανδρίζωμεν και καθηγητάς να διατάσσωμεν όπως δίδουν το πρόσταγμα. Αλλά τι τέλος πάντων θα εορτάζουν οι αθεόφοβοι. Τουλάχιστον να μετετίθοντο οι εορτασμοί κατά την 31ην Δεκεμβρίου ή την 15ην Ιουλίου κάτι θα είχαμεν να εορτάσωμεν. Εις μεν την πρώτην περίπτωσην θα εορτάζαμεν την κατάργησιν των Δήμων, εις δε την δευτέραν την απορφάνωσιν του Συνταγματικού μας Δικαστηρίου». Η εφημερίδα «Μάχη» στις 12 Ιουλίου 1963 η είδηση απλή, στη σελίδα 6 σε μονόστηλο διαβάζουμε : «Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ της Ανεξαρτησίας την 1ην Οκτωβρίου» και απλώς στο κείμενο αναγράφεται: […] μεταξύ άλλων, ώρισεν ως ημέραν αργίας και εορτασμού της Ανεξαρτησίας την 1ην Οκτωβρίου αντί της 16ης Αυγούστου». Η είδηση, πάντως, δεν φαίνεται να είχε σπουδαία απήχηση στον Τύπο... Οι λόγοι της μετακίνησης της εθνικής ημέρας καθώς λέγεται είναι πως είναι το θέρος, και η απουσία των επισήμων, ιδίως των ξένων επιτετραμμένων. Οι εορτασμοί πάντως άρχισαν αμέσως. Στο πρωτοσέλιδο της «Ελευθερίας» την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 1963 βλέπουμε ένα καρέ φωτογραφιών με επισήμους υπουργούς, πολιτικούς αρχηγούς, πρεσβευτές ξένων κρατών οι οποίοι δίδουν συγχαρητήρια στον αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄, ως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κύριος τίτλος της εφημερίδας: «Ο Πρόεδρος εδέχθη χθες τα συγχαρητήρια των επισήμων». Στον «Φιλελεύθερο» στις 2 Οκτωβρίου 1963 το πρωτοσέλιδο φιλοξενεί το ίδιο φωτογραφικό καρέ με τους επισήμους να δίνουν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας τα συγχαρητήριά τους. Κύριος τίτλος: «Ακλόνητον πίστιν και αφοσίωσιν εις την εθνικήν ηγεσίαν του ο κυπριακός λαός εώρτασε την χθεσινήν επέτειον της Ανεξαρτησίας του». Η δε «Μάχη» στο πρωτοσέλιδό της στις 2 Οκτωβρίου γράφει: «Συγχαρητήρια εξ όλης της Γης», με επίτιτλο «Επί τη επετείω της Ανεξαρτησίας». Αλλά και η δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα του νησιού, αυτή των Τ/κ, εόρτασε την Ανεξαρτησία. Στην τ/κ εφημερίδα «Devrim» στην πρώτη της σελίδα στις 2 Οκτωβρίου 1963 αναγράφεται: «Kıbrıs Cumhuriyeti 1 Ekimi Kutladı», δηλαδή: Η Κυπριακή Δημοκρατία εορτάζει την Πρώτη του Οκτώβρη. Σε υπότιτλο αναφέρεται στα συγχαρητήρια που δόθηκαν στο Προεδρικό από τουρκικούς (sic) συλλόγους και σχολεία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Γενικά: Τελευταία Ενημέρωση

X