ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπέρδεμα για το πώς θα καταβληθούν 25 εκατ.

Η ΚΤ τα ζητά από τις τράπεζες, το ΥΠΟΙΚ προτιμά να πληρώνει εκ μέρους τους στο SRF

Μπέρδεμα επικρατεί σε σχέση με τον τρόπο που οι εμπορικές τράπεζες θα καταβάλουν το ποσό που τους αναλογεί στο Ευρωπαϊκό Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης. Από τη μία η Κεντρική με επιστολή της ζητά όπως οι τράπεζες πληρώσουν το ποσό που αναλογεί στην κάθε μία μέχρι τις 27 Ιουνίου και από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών που κατέβαλε το απαιτούμενο ποσό για το 2015, ετοίμασε σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει πως η συνεισφορά των κυπριακών τραπεζών θα καταβάλλεται από τα λεφτά που δίνουν οι τράπεζες μέσω του Ειδικού Φόρου που είναι σε ισχύ από το 2011.

Το ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν συνολικά οι κυπριακές τράπεζες στο ευρωπαϊκό ταμείο εξυγίανσης για το 2016, ανέρχεται περίπου σε 25 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή και πέρσι περίπου, τα οποία καταβλήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών για λογαριασμό των τραπεζών. Όπως μάλιστα αναφέρει επιστολή του υπουργείου Οικονομικών προς τις τράπεζες ημερομηνίας 27 Απριλίου, το ποσό χρηματοδοτήθηκε από τα ποσά που καταβάλουν κάθε χρόνο οι τράπεζες στα πλαίσια του νόμου περί Ειδικού Φόρου των Πιστωτικών Ιδρυμάτων ο οποίος ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το 2011 και τροποποιήθηκε πρόσφατα λόγω της δημιουργίας του Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης μέσω του οποίου καταβλήθηκαν τα επιπλέον 175 εκατ. ευρώ στον Συνεργατισμό.

Η αρχική σκέψη φαίνεται να ήταν όπως ο νόμος τροποποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε το ποσό που θα πηγαίνει στο ευρωπαϊκό ταμείο να αφαιρείται από την ετήσια ειδική εισφορά που γίνεται σε τοπικό επίπεδο, κάτι που ήταν και η θέση των τραπεζών, οι οποίες υποστήριξαν πως δεν είναι δίκαιο να πληρώνουν διπλό φόρο για τον ίδιο σκοπό. Δηλαδή για δημιουργία ταμείου προστασίας των καταθέσεων κάτω των 100 χιλ. ευρώ. Ωστόσο, η τροποποίηση που τελικά προτείνεται, αναφέρει πως το κράτος θα έρχεται να καλύπτει το ποσό εκ μέρους των τραπεζών. Ενδεχομένως, μετά τις ισορροπίες που δημιουργήθηκαν στη Βουλή να κρίθηκε ως κάτι που θα προκαλούσε αντιδράσεις η μείωση μίας φορολογίας που καταβάλουν οι τράπεζες.

Όπως προαναφέραμε, η καταβολή του ποσού των 25.1 εκατ. ευρώ για το 2015 πληρώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά πλέον, έχοντας τη σχετική επιστολή της Κεντρικής στα χέρια τους, οι τράπεζες ζητούν ξεκαθάρισμα του όλου θέματος. Αν δηλαδή θα πληρώσουν η κάθε μία ξεχωριστά το ποσό που τους αναλογεί ή αν θα καταβληθεί και πάλι από το υπουργείο Οικονομικών μέσω του ετήσιου ποσού που συνεισφέρουν κάθε χρόνο.

Τα μισά

Εκτιμήσεις φέρουν το ποσό που καταβάλουν κάθε χρόνο οι τράπεζες ως ειδική εισφορά να ανέρχεται περίπου σε 50 εκατ. ευρώ αφού υπολογίζεται επί του συνόλου των καταθέσεων. Το ποσό που αναλογεί στις κυπριακές τράπεζες για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης είναι περίπου 25% αφού υπολογίζεται με βάση τις εξασφαλισμένες καταθέσεις κάθε τράπεζας, δηλαδή όσες είναι κάτω των 100 χιλ. ευρώ.

Ο στόχος της δημιουργίας του ταμείου, με αφορμή το οποίο και η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε τους προηγούμενους μήνες σε τροποποιήσεις των σχετικών των νομοθεσιών είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού που δεν θα είναι ευάλωτος σε μεγάλες τοπικές διαταραχές όπως τα εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων που υπάρχουν σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο, οι ευρωπαϊκές Αρχές θεωρούν πως το επίπεδο εμπιστοσύνης των καταθετών δεν θα εξαρτάται από την τοποθεσία της τράπεζας. Σε αρχικό στάδιο, το Ταμείο θα λειτουργεί ως ένα σύστημα αντασφάλισης μέχρι το 2020. Σε δεύτερο στάδιο, θα μετατραπεί σε σύστημα συνασφάλισης για περίοδο μίας τετραετίας, δηλαδή μέχρι το 2024 στο οποίο το τοπικό σύστημα θα πρέπει πρώτα να εξαντληθεί προτού παρέμβει το ευρωπαϊκό. Σε τελικό στάδιο το ευρωπαϊκό σύστημα θα ασφαλίζει πλήρως τις καταθέσεις και θα καλύπτει όλες τις ανάγκες ρευστότητας και τις ζημιές σε διαδικασία πληρωμής ή εξυγίανσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ