ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αρχή νέας εποχής η συνένωση με την Αλληλεγγύη

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας κάνει απολογισμό του ΕΥΡΩΚΟ και μιλάει για τη μετεξέλιξή του

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Για εμάς δεν είναι τέλος εποχής αλλά η αρχή μιας νέας αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο μέχρι τώρα αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας. Μιλάει για τους λόγους που οδήγησαν στη μετεξέλιξη του κόμματος και τη συνένωσή του με το Κίνημα Αλληλεγγύη. Ο ίδιος παραδέχεται αδυναμίες και λάθη που έκανε κατά τη δεκαετή πορεία του το κόμμα, για την πρόσφατη διάσπαση με την αποχώρηση του Νίκου Κουτσού και τις ταραχώδεις σχέσεις του ΕΥΡΩΚΟ με τον ΔΗΣΥ. Σε ό,τι αφορά το καυτό κεφάλαιο του Νίκου Κουγιάλη, επισημαίνει πως ορθώς ανέστειλε την κομματική του ιδιότητα και προσηλώθηκε στο έργο του ως υπουργού.
–Μπαίνουν τίτλοι τέλους για το ΕΥΡΩΚΟ;
–Η συνένωση με το Κίνημα «Αλληλεγγύη» σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας δυναμικής και μαζικής προσπάθειας για να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ανατρεπτικό κοινωνικό μέτωπο που θα πραγματώσει τη ριζοσπαστική επανεκκίνηση στην πατρίδα μας. Στόχος είναι να δώσουμε στους πολίτες μια αξιόπιστη πολιτική επιλογή, με ανθρώπους και προτάσεις που θα ξεχωρίσουν. Για εμάς δεν είναι τέλος εποχής αλλά η αρχή μιας νέας. Με νέους όρους, με νέους ανθρώπους με λευκό πολιτικό μητρώο, με καθαρά χέρια και συνείδηση. Θέλουμε να παρουσιάσουμε στους πολίτες ένα πατριωτικό σχέδιο δράσης που θα εμπνεύσει την κοινωνία και θα εδραιώσει ένα πολιτικό σύστημα θεμελιωμένο στις παραδοσιακές αρχές και αξίες, απαλλαγμένο από τη διαφθορά και την ανικανότητα που μας οδήγησαν στην καταστροφή.
–Το εγχείρημα ΕΥΡΩΚΟ έχει αποτύχει;
–Οι δύο βασικοί πυλώνες ίδρυσης του ΕΥΡΩΚΟ, το 2005, ήταν η ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού και η μεταρρύθμιση του κράτους, καταφέρνοντας η λύση να εδράζεται στις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε. και να είναι σήμερα η βασική απαίτηση που προτάσσει η πλευρά μας, αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις. Για τη μεταρρύθμιση διαπιστώνουμε ότι όλοι αποδέχονται την προσέγγισή μας ότι το κράτος, όπως λειτουργεί σήμερα, έκλεισε τον κύκλο του. Χρειάζεται επανίδρυση πάνω σε νέες βασικές αρχές και αξίες, με εφαρμογή σύγχρονων διαδικασιών διοίκησης. Αναδείξαμε τον ρόλο της Επιτροπής Θεσμών και το ΕΥΡΩΚΟ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για απονομή δικαιοσύνης και πάταξης της διαφθοράς και της ατιμωρησίας. Συμπερασματικά, λοιπόν, δεν αποτύχαμε στην πολιτική μας δράση. Αν υπάρχει αποτυχία στην προσπάθειά μας, αυτή είναι η εκλογική. Αν δεν βιώναμε την επώδυνη διάσπαση που προκάλεσε ο κ. Κουτσού, που ήταν καταστροφική για το μέγεθος του ΕΥΡΩΚΟ, ίσως σήμερα να ήταν διαφορετική η κατάσταση του κόμματος. Στα δέκα χρόνια ζωής μας έχουμε επιτυχίες, αποτυχίες, λάθη και παραλείψεις που επηρέασαν την πορεία του κόμματος.
–Η στήριξη Νίκου Αναστασιάδη και η συνεργασία με τον ΔΗΣΥ θεωρούνται λάθη και αδυναμίες;
–Τη στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη θα τη χαρακτήριζα μία δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση. Την τραγική στιγμή της απόλυτης καταστροφής με τα συσσίτια, τους άνεργους και εξαθλιωμένους πολίτες, επιδιώκοντας το καλό της πατρίδας, αφήσαμε πίσω μας το διχαστικό παρελθόν και στηρίξαμε Νίκο Αναστασιάδη για να αποτρέψουμε την επανεκλογή του ΑΚΕΛ μέσω των κ.κ. Μαλλά και Λιλλήκα. Η συνεργασία με τον ΔΗΣΥ ήταν εξίσου δύσκολη απόφαση, έγινε όμως για να στηρίξουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, όταν το ΑΚΕΛ και άλλοι ευρωσκεπτικιστές επεδίωκαν την έξοδό μας από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. Λάθος ήταν η ιώβεια υπομονή με την οποία αντιμετωπίσαμε τις προκλήσεις της ηγεσίας του Συναγερμού το τελευταίο διάστημα. Τους βοηθήσαμε να γίνουν κυβερνώντες, στηρίξαμε πολιτικές τους και αντί εκτίμησης και σεβασμού από τον κ. Αβέρωφ εισπράξαμε προσπάθειες πρόκλησης προβλημάτων στο ΕΥΡΩΚΟ. Ενώ τους υποστηρίζαμε, παίρναμε πίσω χολή. Ίσως να έπρεπε να είμαστε λίγο πιο αυστηροί σε αυτές τις συμπεριφορές. Δείξαμε πολλή ανοχή.

Έπραξε το πρέπον ο Κουγιάλης
–Δείξατε ανοχή και με την ουδετεροποίηση του Νίκου Κουγιάλη, που αφομοιώθηκε με το κυβερνητικό σχήμα.
–Δεν θεωρώ ότι ο Νίκος Κουγιαλης έπραξε κάτι ξένο από αυτά που πρεσβεύουμε ως κόμμα. Επέλεξε να απέχει από την προεκλογική εκστρατεία, κάτι που εξέφρασε ελεύθερα, εντός και εκτός κομματικών οργάνων. Έχει αυτό το δικαίωμα. Δεν θεωρούμε ότι έχουμε κομματικό υπουργό και γι’ αυτό δεν επεμβαίνουμε στο έργο του. Πρωτίστως ο κύριος Κουγιάλης είναι υπουργός και έχει την υποχρέωση να λειτουργεί έξω από τα κομματικά πλαίσια.
–Ανέστειλε όμως και την κομματική του ιδιότητα.
–Έπραξε το πρέπον, αφού οφείλει να επικεντρώνεται στα καθήκοντά του και να απέχει από την προεκλογική προσπάθεια. Καλό θα ήταν και ο ΔΗΣΥ να αφήσει τους υπουργούς να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και όχι να τους μετατρέπει σε προεκλογικά φλάμπουρα του κάθε υποψήφιου.
–Γιατί συνταχθήκατε με το Κίνημα Αλληλεγγύης;
–Το Κίνημα Αλληλεγγύης έχει αναδυθεί μέσα από τα σπλάχνα της κοινωνίας. Η Ελένη Θεοχάρους είναι ένα πρόσωπο που είναι έξω από το φθαρμένο πολιτικό σύστημα, με μια τεράστια κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα, είναι η προσωποποίηση της αλληλεγγύης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα καθαρό πολιτικό φορέα με ανθρώπους μακριά από τη διαφθορά και τη διαπλοκή, που θα εργαστούν για να φέρουν στην πολιτική την αξιοπιστία, και τα ιδανικά που είχαμε και χάσαμε. Τα υφιστάμενα κόμματα έχουν δοκιμαστεί μαζί και το δικό μας και έχουν αποτύχει.
–Συμφωνείτε με τις θέσεις της κ. Θεοχάρους σχετικά με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ);
–Ταυτιζόμαστε πλήρως στο θέμα της Διζωνικής. Ο κύριος Ακιντζί θέλει τη Διζωνική με πλειοψηφία εδάφους και πληθυσμού, με εκ περιτροπής προεδρία, εγγυήσεις και παρεκκλίσεις από το κεκτημένο, ενώ στη δική μας πλευρά υπάρχουν πολλές εκδοχές της Διζωνικής. Άρα όταν αποφασίσουν για ποια ΔΔΟ εργάζονται και με ποιο περιεχόμενο, τότε κι εμείς θα τοποθετηθούμε. Στο Κυπριακό παρακολουθούμε και αναλύουμε διεξοδικά την κατάσταση στις διαπραγματεύσεις. Δεν προτρέχουμε, δεν υποτιμούμε ούτε υπερτιμούμε τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, αλλά δηλώνουμε έτοιμοι να στηρίξουμε σθεναρά μια σωστή δημοκρατική, ευρωπαϊκή λύση αρχών και δικαιωμάτων.
–Γιατί ένα κόμμα να μπει υπό την ομπρέλα μιας νεοσύστατης κίνησης που, πέραν της Ελένης Θεοχάρους, κανένα άλλο στέλεχος δεν είναι γνωστό;
–Αυτή είναι η καινοτομία. Διαμορφώνεται ένα κίνημα λόγω της αγανάκτησης που υπάρχει στην κοινωνία και εμείς θέλουμε να υπηρετήσουμε τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού που θα οικοδομηθεί από κάτω προς τα πάνω. Δεν ήταν στόχος μας να «καπελώσουμε» ένα νέο κίνημα και να επιβάλουμε τη δική μας θέληση, αλλά να γίνουμε ένα με τους πολίτες. Η «Αλληλεγγύη» είναι το νέο σύγχρονο πρόσωπο της πολιτικής που εδράζεται στα ιδανικά, στην ηθική, στη διαφάνεια, στην αλήθεια, στις αρετές, στις αρχές, τις αξίες, στη δικαιοσύνη.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ