ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι βουλευτικές, αφετηρία για ολική επαναφορά του ΑΚΕΛ

Η λύση του Κυπριακού, ο ρόλος του ΑΚΕΛ στις απεργίες και οι στόχοι για τον Μάιο

Συνέντευξη στους Μιχάλη Τσικαλά, Μαρίνα Οικονομίδου

«Τα προεκλογικά πυροτεχνήματα θα προκαλέσουν ζημιά» στις συνομιλίες αναφέρει ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού φέροντας ως παράδειγμα την απόφαση της κυβέρνησης για διορισμό 3.000 επαγγελματιών στρατιωτών τον προσεχή Νοέμβρη, την ίδια στιγμή που υποστηρίζει ότι θα υπάρξει λύση εντός του 2016. Επιρρίπτει παράλληλα ευθύνες για τη μη ικανοποιητική πρόοδο στην τουρκική πλευρά αλλά και την τ/κ ηγεσία για δηλώσεις της που προκαλούν την κοινή γνώμη στην ε/κ πλευρά. Με αφορμή τις απεργίες, ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως δεν είναι το ΑΚΕΛ που υποκινεί τις απεργίες αλλά τα πραγματικά προβλήματα, η αλαζονεία και ο αυταρχισμός των κυβερνώντων. Επισημαίνει ότι με τις βουλευτικές εκλογές το ΑΚΕΛ επιστρέφει δυναμικά ενώ η δύναμη που παρουσιάζει ο ΔΗΣΥ θα ξεφουσκώσει σύντομα καθώς μετά τον Μάρτη τελειώνει το άλλοθι εφαρμογής συγκεκριμένων πολιτικών λιτότητας γιατί τους το επιβάλλει η Τρόικα.

–Βλέπετε πρόοδο στις συνομιλίες;

–Υπάρχει πρόοδος όχι όμως ικανοποιητική. Αυτή τη στιγμή οι συνομιλίες παραπαίουν και την κύρια ευθύνη την έχει η Τουρκία λόγω των αδιάλλακτων θέσεων που υποστηρίζει στο Κυπριακό.
–Είδαμε όμως να μπαίνει στην όλη διαδικασία.
–Σωστά, αλλά στην ουσία δεν έχουμε δει μετακίνηση από τις θέσεις που υποστήριζαν διαχρονικά. Επιρρίπτουμε ευθύνες και στην τ/κ ηγεσία, θεωρούμε ότι δημόσιες δηλώσεις προκαλούν ζημιά και προκαλούν την κοινή γνώμη στην ε/κ πλευρά. Την ίδια στιγμή θεωρούμε ότι οι χειρισμοί που γίνονται από την δική μας πλευρά δεν είναι οι καλύτεροι.
–Δηλαδή;
–Τα προεκλογικά πυροτεχνήματα θα προκαλέσουν ζημιά στη διαδικασία. Πέραν του τρίτου γύρου αδειοδότησης, έχουμε την πρόσληψη επαγγελματιών στρατιωτών τον Νοέμβρη, την ίδια στιγμή που ο Πρόεδρος λέει ότι μέχρι τον Δεκέμβρη θα λύσει το Κυπριακό. Δε μπορούσαμε να περιμένουμε μέχρι τον Δεκέμβρη και αν δεν μπορούσε να λυθεί το Κυπριακό, τότε να πάρουμε αποφάσεις για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας; Να ξεκαθαρίσω ότι τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της μείωσης της στρατιωτικής θητείας. Είναι θέσεις που υποστηρίζαμε διαχρονικά και θέλουμε να μειωθεί, να καταργηθεί η στρατιωτική θητεία με τη λύση στο Κυπριακό.
–Ναι, αλλά ήταν ούτως ή άλλως στην προγραμματική δήλωση του ΔΗΣΥ.
–Γιατί δεν την έκαναν εδώ και τρία χρόνια και την έκαναν τώρα; Μας έλεγαν ότι θα λυθεί το Κυπριακό πριν από τις βουλευτικές εκλογές, τώρα μας λένε ότι θα λυθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και εξαγγέλλουν παράλληλα ότι θα προσλάβουν τον Νοέμβρη 3.000 επαγγελματίες στρατιώτες. Αν λυθεί το Κυπριακό τον Δεκέμβρη, όπως λέγεται, γιατί να τους προσλάβει;
–Θα λυθεί το Κυπριακό μέχρι το τέλος του 2016;
–Δεν ξέρω, ο Πρόεδρος αυτό λέει.
–Κι εσείς έχετε ενημέρωση.
–Η λύση του Κυπριακού δεν είναι συναρτημένη με το θέμα του χρόνου αλλά με τις θέσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν κατατεθούν θέσεις που δημιουργούν προϋποθέσεις επίτευξης συμφωνίας, τότε, ναι, λύνεται μέχρι το τέλος του χρόνου. Αν επιμένει η τουρκική πλευρά στις ίδιες θέσεις τότε και εκατό χρόνια να περάσουν δεν λύεται το Κυπριακό.
–Η διαπραγματευτική διαδικασία έχει μετακινηθεί από τον Ακιντζί και είναι πλέον στην τουρκική πλευρά;
–Όχι, θεωρώ ότι ο Ακιντζί έχει να διαδραματίσει τον δικό του σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τα θέματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού. Δεν έχω αμφιβολία βέβαια ότι η Τουρκία σε αυτά τα ζητήματα επιδρά πάνω στις θέσεις της τ/κ ηγεσίας, όμως έχει τον δικό του ρόλο να διαδραματίσει. Ο Έρογλου για παράδειγμα είχε αποσύρει πτυχές που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Χριστόφια-Ταλάτ και ο κ. Ακιντζί τις επανέφερε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.
–Θα υποστηρίξετε την όποια λύση φέρει ο Πρόεδρος;
–Όχι. Ένα από τα μηνύματα που θέλαμε να διαβιβάσουμε στα Ηνωμένα Έθνη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στις ΗΠΑ είναι ακριβώς αυτό. Ότι δεν πρέπει να μας θεωρούν δεδομένους και πως δεν πρόκειται να δεχτούμε την όποια λύση. Η λύση θα πρέπει να ικανοποιεί βασικές αρχές για να είναι αποδεκτή από το ΑΚΕΛ.
–Μετά και από τις διαρροές μέρους των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου αλλάζει ο τρόπος ενημέρωσης;
–Δεν ξέρω αν ο Πρόεδρος έχει λάβει αποφάσεις για το πώς θα ενημερώνει τα πολιτικά κόμματα, θεωρώ όμως ζημιά το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει συλλογική διαβούλευση. Άλλο η κατ’ ιδίαν ενημέρωση και άλλο μία συλλογική διαβούλευση. Ως ΑΚΕΛ ανέκαθεν καταγγέλλαμε τις διαρροές στο Εθνικό Συμβούλιο γιατί υπονομεύουν τη διαπραγματευτική μας ικανότητα, τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δυναμιτίζουν τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου. Θεωρώ πολύ ζημιογόνες τέτοιου είδους συμπεριφορές. Σήμερα γίνονται από τον κ. Σιζόπουλο κατά τρόπο επίσημο, στο παρελθόν από άλλους με ανεπίσημο τρόπο.
–Ως ΑΚΕΛ θέλετε πιο ενεργό ρόλο στις συνομιλίες;
–Εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με σκέψεις, προτάσεις και λειτουργούμε με αυτό τον τρόπο.
–Συμβουλευτικά προς τον Πρόεδρο.
–Συμβουλευτικά προς τον Πρόεδρο, ο Πρόεδρος αποφασίζει.
–Υπήρχε συνεννόηση και καθορισμένη ατζέντα και στα δύο ταξίδια;
–Σίγουρα. Όταν πήγα στην Τουρκία συναντηθήκαμε, συζητήσαμε, καταλήξαμε τι θα μεταφέραμε στην Τουρκία. Όταν θα πηγαίναμε στις ΗΠΑ επαναβεβαιώσαμε πως θα κινηθούμε στο ίδιο πλαίσιο όπως είχαμε κινηθεί στην Τουρκία.
–Ήταν αυτό που περιμένατε να ακούσετε στην Κωνσταντινούπολη;
–Σε θέμα εικόνας ήταν ακόμα καλύτερη από αυτή που αναμέναμε. Δεν έχουμε δει στην ουσία τίποτα ακόμα. Μας ενδιαφέρει να δούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πώς τοποθετείται η τουρκική πλευρά και όχι στα λόγια. Στα λόγια ακούσαμε πολλά πράγματα.
–Τελικά το ΑΚΕΛ βρίσκεται πίσω από τις απεργίες;
–Η κοινωνική αναστάτωση και αντίδραση δεν είναι αποτέλεσμα υποκίνησης των εργαζομένων από κάποιους, αλλά αποτέλεσμα των βαθιά αντιλαϊκών πολιτικών τις οποίες ακολουθεί όπως επίσης και του έντονου αυταρχισμού και αλαζονείας με τα οποία χειρίζονται αυτά τα ζητήματα. Το ΑΚΕΛ δεν έχει πλειοψηφία ούτε στην Αρχή Λιμένων ούτε στην ΑΤΗΚ και σίγουρα καμία πλειοψηφία στην ΠΑΣΥΝΟ. Υπαινίσσεται ο κ. Νεοφύτου ότι εμείς καθοδηγούμε τα στελέχη του Συναγερμού και των υπόλοιπων κομμάτων και έχουμε καταφέρει να τους πείσουμε να αντιδράσουν εναντίον της κυβέρνησης; Νομίζω ότι αυτά είναι εκτός πραγματικότητας. Εκείνοι που τους υποκινούν να αντιδρούν είναι τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν.
Δεν θα κατηγορείτο ότι ενόψει εκλογών ικανοποιούνταν τα αιτήματα;
–Καθόλου. Να θυμίσω ότι όταν οι οδηγοί λεωφορείων ζητούσαν να τους επιστραφεί ποσό του μισθού που τους αποκόπηκε, η κυβέρνηση ήταν ανένδοτη. Την ίδια μέρα, ζητούσε από τη Βουλή να αποδεσμεύσει 250 χιλιάδες ευρώ για να πληρωθούν οι εφτά συνεργάτες του Προέδρου στο προεδρικό. Δεν υπήρχαν οι 47 χιλιάδες ευρώ για τους οδηγούς λεωφορείων, αλλά υπήρχαν οι 250 χιλιάδες ευρώ για τους συνεργάτες του Προέδρου; Υποχρεώθηκε τελικά να δώσει τα χρήματα στους οδηγούς. Οι νοσηλευτές προβάλλουν 8 αιτήματα και συνειδητά ο κ. Νεοφύτου επικεντρώνεται στο θέμα αναγνώρισης των διπλωμάτων. Οι νοσηλευτές δεν απαιτούν εδώ και τώρα να δοθούν αυτά τα λεφτά. Αλλά από τη στιγμή που η πολιτεία απαίτησε από τους νοσηλευτές να πάρουν πανεπιστημιακό δίπλωμα θα πρέπει να τους τοποθετήσει στην ανάλογη κλίμακα.
Η αντεπίθεση του ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ που ξεφουσκώνει
Θεωρείται ως δεδομένο πλέον ότι το ΑΚΕΛ θα είναι δεύτερο κόμμα τον Μάη;
–Επειδή είδα να κάνετε λόγο για τρίτη συνεχόμενη εκλογική ήττα του ΑΚΕΛ, να σας πω ότι δεν αντιλαμβανόμαστε έτσι τις ήττες. Ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε κυβερνήσει σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Στις άλλες χώρες τα κυβερνώντα κόμματα έχουν χάσει πάνω από τη μισή τους δύναμη όταν κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την κρίση. Το ΑΚΕΛ κατάφερε, παρόλες τις επιθέσεις που δέχτηκε από παντού, να κρατηθεί στο 27%. Δε νομίζω αυτό να θεωρείται εκλογική ήττα. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση διεκδικούμε ποσοστό πάνω από 27% των ευρωεκλογών και είμαι βέβαιος ότι θα το πάρουμε. Διεκδικούμε μία δυναμική επιστροφή του ΑΚΕΛ που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη μεγάλη αντεπίθεση.
Βέβαια το κόμμα που εφάρμοσε τις πολιτικές λιτότητας είναι ο ΔΗΣΥ και αναμένεται να είναι πρώτο κόμμα.
–Ήταν η κυβέρνηση Χριστόφια που πολεμήθηκε στις συνθήκες της κρίσης. Ο ΔΗΣΥ πήρε την εξουσία, πήρε τις αποφάσεις και τα φόρτωσε όλα με τη βοήθεια των ΜΜΕ στην προηγούμενη κυβέρνηση. Ακόμα και σήμερα, τρία χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας επιμένει ότι φταίνε οι προηγούμενοι για τις πολιτικές που εφαρμόζει ο ΔΗΣΥ. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο ΔΗΣΥ θα ξεφουσκώσει. Ο χρόνος θα το δείξει καθώς είχαν άλλοθι μέχρι το τέλος του Μάρτη να λένε πως ό,τι αποφάσιζαν μας τα επέβαλλε η Τρόικα, που έφερε ο κακός Χριστόφιας και το κακό ΑΚΕΛ. Μετά το τέλος του Μάρτη δεν θα έχουν αυτό το άλλοθι. Πλέον ο κόσμος θα τους κρίνει για τις πολιτικές αποφάσεις που οι ίδιοι θα παίρνουν και τα πράγματα θα εξελιχθούν με ένα πολύ ξεκάθαρο τρόπο.
Η κρίση που επήλθε το διάστημα της διακυβέρνησης Χριστόφια έχει περάσει;
–Το ΑΚΕΛ θα πρέπει να αντιμετωπίσει πρώτα τη γενικότερη απαξίωση σε ό,τι αφορά στα πολιτικά κόμματα, εξαιτίας της αδυναμίας των πολιτικών κομμάτων να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις αιτίες της κρίσης αλλά και των πολλών σκανδάλων διαφθοράς που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Το ΑΚΕΛ έχει να αντιμετωπίσει και το γεγονός ότι εδραιώθηκε το μήνυμα ότι όλα τα πολιτικά κόμματα είναι τα ίδια. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα και ταυτόχρονα να παραγάγουμε πολιτική. Να καταθέσουμε δηλαδή εναλλακτικές προτάσεις που από τη μία θα προστατεύουν τον κόσμο και από την άλλη θα βγάζουν την οικονομία από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Καταθέτουμε προτάσεις και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Θα χρειαστεί χρόνος. Δεν έχουμε αυταπάτες, ωστόσο οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι το πρώτο βήμα που θα κάνουμε για την επαναφορά του ΑΚΕΛ και πιστεύω ότι θα είναι και αφετηρία για μία ολική επαναφορά του κόμματος.
–Το αφήγημα περί ΔΗΣΑΚΕΛ πόσο κόστος έχει;
–Υπάρχει κόσμος που επηρεάζεται. Θα πρέπει να εξετάσουμε ωστόσο πόσο ευσταθεί. Κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης Χριστόφια το ΑΚΕΛ υποστήριξε τις θέσεις του Δημήτρη Χριστόφια και τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ. Μείναμε μόνοι μας τότε έχοντας απέναντί μας όλους τους υπολοίπους με επικεφαλής των επιθέσεων τον Νίκο Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ με ισοπεδωτικές, τολμώ να πω και ανήθικες επιθέσεις. Εμείς πήραμε το πολιτικό κόστος εκείνης της περιόδου και επιμείναμε στις θέσεις που διατυπώναμε. Όταν ο Νίκος Αναστασιάδης ήρθε στην εξουσία ακολούθησε μία τακτική εντελώς διαφορετική αρχικά. Το αποτέλεσμα ήταν πως για έναν χρόνο δεν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, το Μπαρμπαρός έκανε ελεύθερες βόλτες στα χωρικά μας ύδατα και πήραμε τότε τη χειρότερη έκθεση που πήραμε ποτέ από τον ΟΗΕ. Το 2014, επέλεξε να μετακινηθεί, να αλλάξει τακτική και να υιοθετήσει τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ. Τι έπρεπε να κάνουμε εμείς; Να πούμε ότι μετά από όλα αυτά τα χρόνια και τις επιθέσεις που δεχτήκαμε ότι δεν υποστηρίζουμε τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ μπας και παρεξηγηθούμε ότι τάχα συμπλέουμε με τον ΔΗΣΥ και τον Αναστασιάδη; Έτσι χατίρι δεν πρόκειται να κάνουμε σε κανέναν, διότι εμάς δεν μας αφορούν μόνο τα εκλογικά ποσοστά, μας ενδιαφέρει το μέλλον και η προοπτική της χώρας μας. Γι’ αυτό δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε διαχρονικές μας θέσεις για να ικανοποιήσουμε τον κ. Παπαδόπουλο και αυτό κάνει καλά να το καταλάβει. Τα δικά μας οράματα για την Κύπρο πάνε πολύ πιο μακριά από τα όποια εκλογικά αποτελέσματα στις 22 Μαΐου. Ξέρουμε ότι θα έχουμε μία κάποια φθορά, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε στον κόσμο τη θέση μας, να περάσουμε τα σωστά μηνύματα για να την περιορίσουμε.
Γνωρίζουμε πως είστε μακριά από προσωποπαγείς φιλοδοξίες, αλλά ποιες είναι οι φιλοδοξίες του Άντρου Κυπριανού για το 2018;
–Το ΑΚΕΛ δεν συζητά για τις προεδρικές εκλογές αυτή τη στιγμή. Ο Άντρος Κυπριανού δεν έχει προσωπική ατζέντα.
–Δεν γίνεται να μην το έχετε σκεφτεί.
–Όχι δεν το έχω σκεφτεί καθόλου. Βλέπω να γράφετε διάφορα πράγματα για το θέμα της προεδρίας της Βουλής και οφείλω να πω πως δεν μας έχει απασχολήσει καθόλου. Έχουμε άλλες προτεραιότητες, δεν λειτουργούμε όπως κάποιους άλλους, και εγώ προσωπικά δεν λειτουργώ με αυτό τον τρόπο. Οι προσωπικές φιλοδοξίες του Άντρου Κυπριανού είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις ανάγκες που έχει το ΑΚΕΛ.

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X