ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεν αμφισβητούμε και δεν διαγράφουμε την προσφορά κανενός

Οι λόγοι των αποκαλύψεων και οι διαφορές ΕΔΕΚ με τις άλλες δυνάμεις του ενδιάμεσου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξηγεί σε συνέντευξή του στην «Κ» τους λόγους που τον οδήγησαν στην πολιτική του «όλα στη φόρα». Απορρίπτει κατηγορηματικά το γεγονός ότι η ηγεσία έχει αποκλείσει στελέχη και δη αυτά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Αναφέρει με νόημα πως το κόμμα των Σοσιαλιστών δεν θα έπρεπε να προτάσσει προσωπικές επιλογές, αλλά το κομματικό συμφέρον. Σημειώνοντας πως μόνο η ΕΔΕΚ απέρριψε την ονοματολογία της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, διαψεύδει τα περί ταύτισης με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα.

Τελικά οι διαρροές μέρους των εγγράφων του Εθνικού Συμβουλίου βοήθησαν στην ενημέρωση των πολιτών;
–Νομίζω πως ναι, αλλά αυτό θα το κρίνουν καλύτερα οι πολίτες. Διάφορες διαδικτυακές δημοσκοπήσεις δείχνουν το 30% των πολιτών να τοποθετείται θετικά και αυτό είναι μία ένδειξη. Θα ήθελα να σημειώσω όμως ότι δεν αποτελούσαν διαρροές, αλλά αξιοποίηση των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου. Όταν άρχισε η πορεία ενημέρωσης του λαού για τα συμφωνηθέντα ή για τις συγκλίσεις, υπήρξε μία αδικαιολόγητη από την πλευρά του Προεδρικού παρέμβαση, η οποία έθιγε την αξιοπιστία και την προσωπική μου αξιοπρέπεια. Όταν το Προεδρικό ισχυρίζεται ότι όσα δηλώνω δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και μάλιστα με παραπέμπουν να μάθω να διαβάζω καλύτερα, είμαι υποχρεωμένος να προστατεύσω και να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Κυρίως, όμως, η ευθύνη μου αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα μας είναι να ενημερώσω αντικειμενικά τον κυπριακό λαό, ο οποίος σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα κληθεί με την ψήφο του να καθορίσει ανεπιστρεπτί το μέλλον του.
Δίνετε, όμως, έτσι την ευκαιρία στον Πρόεδρο να περιορίσει την ενημέρωση.
–Όταν κάποιος χρειάζεται δικαιολογίες μπορεί να τις βρει. Γιατί δεν συνέβηκε κάτι αντίστοιχο με τις διαρροές των εγγράφων που κατά καιρούς έχουν γίνει;
–Κάποιοι ερμηνεύουν την κίνησή σας ως το τελευταίο χαρτί για να συσπειρωθεί το κόμμα.
–Ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο καθένας είναι ότι όταν εντός του 2016 εξαγγέλλουν ότι θα υπάρξει δημοψήφισμα για λύση του Κυπριακού, ο λαός που θα κληθεί με την ψήφο του να τοποθετηθεί σε ένα ενδεχομένως πολύπλοκο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, πότε θα ενημερωθεί; Αυτά που ανέγνωσα δεν είναι οι προθέσεις της πλευράς μας για διεκδικήσεις και υποχωρήσεις, ούτε η τακτική μας, είναι αυτά που έχουν συμφωνηθεί και αυτά που γνωρίζουν όλοι. Τα γνωρίζει και η τ/κ πλευρά και η Τουρκία και όλοι οι υπόλοιποι. Γιατί, λοιπόν, ο άμεσος ενδιαφερόμενος λαός να τα αγνοεί; Και πότε θα ενημερωθεί γι’ αυτά;
Δεν προκαλεί πλήγμα στη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου και στην προσπάθεια εθνικής συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων για εξεύρεση λύσης;
–Το πλήγμα στη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου προέρχεται από τον τρόπο που ο Πρόεδρος θα συνεχίσει να μεταχειρίζεται το Εθνικό Συμβούλιο. Ποια θέση συζητήσαμε και συναποφασίσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο; Ακόμα και το ομόφωνο ανακοινωθέν του 2009 παραβιάζεται. Ποια η αξιοπιστία του, ποια η αποτελεσματικότητα και ποια η γραμμή που έχει αποφασίσει; Κατά καιρούς προτάσεις μας, όχι μόνο δεν συζητούνται, αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη και πέφτουν στο κενό.
–Η ενημέρωση του Προέδρου από το βήμα της Βουλής ήταν ελλιπής ή λανθασμένη;
–Ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του δήλωσαν ότι όσα εγώ δημοσιοποίησα τα είπε ο Πρόεδρος στη Βουλή. Αν τα είπε αυτά, γιατί δεν υπήρξε διαμαρτυρία γι’ αυτά που είπε ο Πρόεδρος; Διαμαρτύρονται για αυτά που είπα εγώ.
–Τα είπε;
–Ο Πρόεδρος προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Συγκαλύπτοντας σημαντικά στοιχεία και επιχειρώντας στην ουσία να δικαιολογήσει ενδεχομένως επιλογές του. Είπε ότι στη λύση θα είναι διασφαλισμένο το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Εμείς διερωτόμαστε σε ποια χώρα της Ε.Ε οι κάτοικοι ταξινομούνται σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικά δικαιώματα; Ευτυχώς και ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κ. Ακιντζί που με τη δήλωσή του στις 13 του Μάρτη μού το έχει επιβεβαιώσει. Λέει ο Πρόεδρος ότι θα κατοχυρωθούν οι τέσσερις βασικές ελευθερίες. Από την ώρα που θα κατοχυρωθούν, θέλω να μάθω γιατί συζητείται το περιουσιακό που είναι μέρος των τεσσάρων βασικών ελευθεριών. Στην πραγματικότητα, μόνο δύο ελευθερίες κατοχυρώνονται: η ελεύθερη διακίνηση και η διαμονή. Η διαμονή όμως δεν συνεπάγεται και περιουσιακά δικαιώματα και εκλογικά. Αυτό το ζήτημα, το Προεδρικό και οι συνεργάτες του Προέδρου προσπαθούν να αποφύγουν και να τοποθετηθούν.
–Παραπλανεί, δηλαδή, ο Πρόεδρος τους πολίτες;
Αυτό μπορεί να το κρίνει ο οποιοσδήποτε.
–Η δική σας άποψη;
–Το έχω πει πάρα πολλές φορές ότι ο Πρόεδρος δεν λέει όλη την αλήθεια. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και στην πρόκληση που δεχτήκαμε ζητήσαμε αν θεωρούν ότι όσα έχουμε δηλώσει δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως ισχυρίζονται, να προχωρήσουμε σε μία ανοικτή συζήτηση για να ακούσει ο λαός.
Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος για τον Μάιο;
–Στόχος της ΕΔΕΚ είναι να διατηρήσει τον πολιτικό της ρόλο και την κοινοβουλευτική της δύναμη.
–Άρα τα ίδια ποσοστά και οι ίδιες έδρες;
–Αυτός είναι ο στόχος μας
Αν δεν επιτευχθεί;
–Σε μία εκλογική διαδικασία, όλα τα αποτελέσματα είναι πιθανά. Ανάλογα με το αποτέλεσμα θα γίνει η ανασκόπηση του αποτελέσματος και εκεί και όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις θα ληφθούν και όπου αναμένεται να αναληφθούν ευθύνες να αναληφθούν.
–Είναι κίνηση αποκλεισμού, όπως ερμηνεύεται άλλωστε από κάποιους, η απουσία της λεγόμενης μετριοπαθούς τάσης της ΕΔΕΚ;
–Ποιοι εκφράζουν τη μετριοπαθή τάση της ΕΔΕΚ; Και πώς υπάρχει μετριοπαθής ή ημιμετριοπαθής τάση, όταν τη γραμμή του κόμματος ένα συνέδριο αποτελούμενο από 906 συνέδρους την ψήφισε ομόφωνα;
–Απουσιάζουν εκείνοι που διαφώνησαν ανοικτά μαζί σας κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών.
–Διαπράττετε σοβαρότατο λάθος. Αν δείτε τα ονόματα στα ψηφοδέλτια θα διαπιστώσετε ότι αυτό δεν συμβαίνει.
–Μιλάμε για στελέχη πρώτης γραμμής.
–Ποια είναι αυτά τα στελέχη;
–Εκείνοι που θα μπορούσε να είναι εν δυνάμει εσωκομματικοί σας αντίπαλοι.
–Ποιοι;
–Ο Γιώργος Βαρνάβα για παράδειγμα.
–Υπάρχει συνεδριακή απόφαση.
–Ο Νίκος Νικολαΐδης;
–Ήταν επιλογή δική του να μην κατέλθει στο ψηφοδέλτιο.
Σας είχε πει ότι αν πράγματι θέλετε τη συνένωση του κόμματος, τότε θα μπορούσατε να κάνετε άλλες διευθετήσεις για να μην είναι καταδικασμένη η υποψηφιότητά του.
–Το ίδιο θα μπορούσε να προβληθεί ως επιχείρημα και από τους υποψηφίους Λευκωσίας.
Θα αξιοποιήσετε, όμως, αυτά τα στελέχη;
–Πρόθεσή μας είναι όσοι ενδιαφέρονται να αξιοποιηθούν. Δεν αποκλείουμε κανέναν, αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από μας. Θέλουμε να ξεκαθαρίσει όμως ότι στόχος μας, όχι στη βάση διασφάλισης προσωπικού συμφέροντος του οποιουδήποτε στελέχους συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου του κόμματος, είναι κυρίως να υπηρετήσουμε τους νέους θεσμούς που έχουμε εισαγάγει ως μορφή λειτουργίας του κόμματος. Είτε αυτό λέγεται περιορισμός των θητειών των κομματικών και πολιτειακών αξιωματούχων είτε πλήρης διαφάνεια σε ΜΜΕ για να μην υπάρχει παραπληροφόρηση. Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι έχουμε πια αντικαταστήσει τις αποφάσεις μας από το προσωπικό επίπεδο στο συλλογικό, με συνεχόμενες διαβουλεύσεις, συζητήσεις συνεδριάσεις και συναποφάσεις. Άλλοτε στη βάση της ομοφωνίας και άλλοτε στη βάση της πλειοψηφίας. Την ίδια στιγμή, επιχειρούμε μία συνολική αναμόρφωση του κόμματος, δίνοντας σε νέα στελέχη την προοπτική της κομματικής και όχι μόνο ανέλιξης. Θα διαπιστώσετε ότι στα ψηφοδέλτια του κόμματος αυτή τη στιγμή συμμετέχουν περίπου 30% νεαροί και 20% γυναίκες. Θα θέλαμε να ήταν ακόμα μεγαλύτερα τα ποσοστά.

Οι λανθασμένοι χειρισμοί και οι σχέσεις με τους πρώην

–Όταν προχωράτε σε ολική αναμόρφωση του κόμματος, σημαίνει ότι θεωρείτε πως κάτι πήγαινε λανθασμένα μέχρι τώρα.
–Σαφώς και κάτι πήγαινε λανθασμένα.
–Τι;
–Όλα αυτά που προσπαθούμε να αλλάξουμε. Είναι τυχαίο το γεγονός ότι τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν την ΕΔΕΚ στο 3%; Είναι τυχαίο το γεγονός ότι στις ευρωεκλογές το κόμμα σε συνεργασία με τους οικολόγους κατέγραψε 7%;
Ήσασταν όμως αναπληρωτής πρόεδρος τότε, ποια η δική σας ευθύνη;
–Και η δική μου ευθύνη. Δεν αποποιούμαι και βεβαίως είχα τις δικές μου ευθύνες και γι’ αυτό προσπαθώ στο πλαίσιο της συλλογικής και ατομικής αυτοκριτικής να βελτιώσουμε πράγματα που θεωρούσαμε λανθασμένα. Αν το πετύχουμε ή όχι θα φανεί στην πορεία του χρόνου.
Ποια η σχέση σας με τον Γιαννάκη Ομήρου;
–Η σχέση δεν εξαρτάται μόνο από τη μία πλευρά. Πρέπει να είναι αμφίδρομη.
Δεν υπάρχει καμία επικοινωνία;
–Υπάρχει, αλλά όχι στο βαθμό που από την πλευρά τη δική μου είναι επιθυμητή.
Με όσα λέτε φαίνεται πάντως να αμφισβητείτε τους χειρισμούς Γιαννάκη Ομήρου επί προεδρίας του.
–Δεν αμφισβητούμε και δεν διαγράφουμε την προσφορά κανενός στελέχους.Το γεγονός ότι από ένα σημείο και μετά μπορεί να διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν αδυναμίες, ατέλειες ή λάθη που πρέπει να διορθωθούν, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και διαγραφή της προσφοράς και συνεισφοράς του οποιουδήποτε στελέχους. Όλοι έχουμε ρόλο και όλοι μπορούμε να συνεισφέρουμε αρκεί να το θέλουμε, αρκεί να απομακρυνθούμε από τις προσωπικές επιλογές. Και αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε στην ΕΔΕΚ είναι ότι είμαστε ένα κόμμα, για να μην πω το μόνο κόμμα, που δεν έπρεπε οι προσωπικές επιλογές να προτάσσονται για πολλούς και διάφορους λόγους.
Η σχέση σας με τον Βάσο Λυσσαρίδη είναι πράγματι τόσο στενή όσο λέγεται;
–Υπάρχει πολύ στενή συνεργασία με τον Βάσο Λυσσαρίδη, είναι σε καθημερινή βάση και οφείλω να ομολογήσω ότι οι απόψεις του είναι πολύ βοηθητικές και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος ενδιαφέρεται για την προεδρία της Βουλής;
–Αυτή τη στιγμή ενδιαφέρεται για την ΕΔΕΚ και για το καλό εκλογικό ποσοστό του κόμματος και προς αυτήν την κατεύθυνση και ο πρόεδρος και τα άλλα στελέχη του κόμματος θα αναλώσουμε τις δυνάμεις μας.

Μόνο η ΕΔΕΚ αποκήρυξε τη ΔΔΟ

–Υπάρχει η εκτίμηση ότι τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου έχουν περίπου τις ίδιες απόψεις. Για ποιο λόγο να ψηφίσουν ΕΔΕΚ και όχι ΔΗΚΟ ή Συμμαχία Πολιτών;
–Δεν νομίζω να έχουμε τις ίδιες απόψεις, υπάρχουν διαβαθμίσεις και όσον αφορά στο Κυπριακό, αλλά και μεγάλες διαφορές για θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Μπορεί με τα λεγόμενα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου να υπάρχει μία μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων αναφορικά με το Κυπριακό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ταυτόσημες θέσεις. Για παράδειγμα, ότι η ΕΔΕΚ έχει προχωρήσει και έχει αποκηρύξει και την ονοματολογία της ΔΔΟ, γιατί θεωρεί ότι δεν μπορεί η συγκεκριμένη ονοματολογία να συμβαδίσει με σωστό περιεχόμενο. Από τη φύση της προάγει τον φυλετικό διαχωρισμό, τη δυσλειτουργία του κράτους και αποτελεί στην ουσία μία μορφή νομιμοποίησης της διχοτόμησης. Δεν το έχουν κάνει τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου.
Το έχει κάνει η Συμμαχία Πολιτών.
–Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος.
–Τι απαντάτε σε όσους κάνουν λόγο για συγκλίσεις πάντως και πάρα πολλά κοινά του Μαρίνου Σιζόπουλου με τον Γιώργο Λιλλήκα;
–Εγώ θα διαφωνήσω. Μπορεί να υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά όχι ταύτιση.
–Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την ΕΔΕΚ να κινείται σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Ποια η επόμενη μέρα για τον Σιζόπουλο, αν αυτές επαληθευθούν, δεδομένου ότι το κόμμα πάει σύντομα σε εκλογικό συνέδριο;
–Στην πολιτική όπως και στην ιατρική λαμβάνονται υπόψη όλα τα ενδεχόμενα, αλλά δεν συζητούμε όλα τα ενδεχόμενα. Συζητούμε το αποτέλεσμα και αυτό που είναι ορατό. Όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις, επιτρέψτε μου να έχω σοβαρές επιφυλάξεις και αμφιβολίες αν οι δημοσκοπήσεις αυτές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σκοπεύουν να ενημερώσουν τον λαό ως προς την πρόθεσή του γύρω από τις επερχόμενες εκλογές ή αν επιχειρείται μέσω των δημοσκοπήσεων να επιβληθεί άποψη στους ψηφοφόρους. Και με όλο το σεβασμό προς τις εταιρείες των δημοσκοπήσεων, θα μπορούσα να αναφέρω σωρεία στοιχείων τα οποία αποδεικνύουν ότι δεν είναι αξιόπιστες.
–Βρίσκεστε έναν χρόνο στο πηδάλιο της ΕΔΕΚ. Η αποτίμησή σας της τελευταίας χρονιάς;
Θα ήταν εγωιστικό να κάνω εγώ την αποτίμηση, έχει μεγάλη σημασία να δούμε το αποτέλεσμα των βουλευτικών, αλλά και την περαιτέρω πορεία του κόμματος. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε καινούρια προοπτική, νέα δυναμική στο κόμμα, διαφορετική πνοή, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες με τις οποίες σταδιακά η νέα γενιά να αναλάβει τα ηνία και να οδηγηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αν δεν υπάρχει μία σοβαρή και ουσιαστική αναγέννηση και ανανέωση, αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρχει προδιαγεγραμμένη πορεία και κατάληξη, την οποία δεν θέλουμε να δούμε.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ