ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Και η πολιτική ατολμία εμποδίζει το ΓεΣΥ

Ο Νίκος Νουρής εξηγεί γιατί σκαλώνει η Υγεία και την ανάγκη ρύθμισης των απεργιών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Αν το κόμμα που οδήγησε την Κύπρο στην καταστροφή έρθει πρώτο στις βουλευτικές εκλογές, θα στείλουμε στο εσωτερικό το μήνυμα ότι ο κόσμος επιθυμεί πισωγύρισμα και στο εξωτερικό ότι είμαστε αυτοκαταστροφικοί αναφέρει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής. Εξηγεί πώς τα διάφορα συμφέροντα αλλά και η πολιτική ατολμία εμποδίζουν την εφαρμογή του ΓεΣΥ και μιλά για την ανάγκη ρύθμισης των απεργιών, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει και ποινικοποίησή τους.
–Τι σημαίνει η πρώτη σε σειρά κατάταξή σας στις εσωκομματικές εκλογές;
–Είναι σίγουρα μία προσωπική ικανοποίηση. Πιστεύω ότι ήμουν, είμαι και θα συνεχίσω να είμαι, αν ο κόσμος με επιλέξει, πάντα δίπλα στους πολίτες. Από κει και πέρα δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από το γεγονός ότι αυξάνονται οι ευθύνες μου έναντι του συναγερμικού κόσμου, χωρίς να σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνω οτιδήποτε λιγότερο στην προεκλογική μου προσπάθεια για επανεκλογή.
–Γιατί κάποιος να επιλέξει τον ΔΗΣΥ μετά και από τις αρκετές μελανές συμπεριφορές βουλευτών σας;
–Οι επικείμενες εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες και θα στείλουν το μήνυμα αν θέλουμε η Κύπρος να προχωρήσει μπροστά ή να γυρίσει πίσω. Ο ΔΗΣΥ είναι βασικός συντελεστής της προσπάθειας εξυγίανσης, της σταθεροποίησης της οικονομίας του τόπου, ακόμα και της επίλυσης του εθνικού προβλήματος. Αν θέλουμε να δούμε τον τόπο να προχωρεί μπροστά, θα πρέπει να υπερψηφιστεί ο ΔΗΣΥ.
–Τους θέτετε δηλαδή εκφοβιστικό δίλημμα.
–Καθόλου. Είναι ένα ρεαλιστικό δίλημμα. Τι θα συμβεί στην περίπτωση που το κόμμα που οδήγησε την Κύπρο στην καταστροφή έρθει πρώτο στις βουλευτικές εκλογές και αποκτήσει και κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Θα στείλουμε στο εσωτερικό το μήνυμα ότι ο κόσμος επιθυμεί πισωγύρισμα και στο εξωτερικό ότι είμαστε αυτοκαταστροφικοί και άξιοι της μοίρας μας. Η ψήφος στον ΔΗΣΥ αντανακλά σε ψήφο εμπιστοσύνης για τη μέχρι σήμερα οικονομική πολιτική που μας οδήγησε στην έξοδο από το μνημόνιο, αλλά και μήνυμα ότι ο κυπριακός ελληνισμός υιοθετεί την πολιτική του ΔΗΣΥ στο εθνικό θέμα.
–Υπήρξαν όμως άσχημες συμπεριφορές μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας.
–Να θυμίσω ότι αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα, με μόνο 20 ψήφους από τις 56, μπόρεσε με τις συναινετικές πολιτικές της να οδηγήσει τη χώρα έξω από το μνημόνιο, με τη βοήθεια βεβαίως και του ΔΗΚΟ που μας στήριξε σε οικονομικής φύσεως ζητήματα. Στα κρίσιμα ζητήματα, όλα τα μέλη της ομάδας του ΔΗΣΥ στάθηκαν με συνέπεια και ψήφισαν τα κρίσιμα νομοσχέδια χωρίς μάλιστα να καταγραφεί καμία απολύτως διαφοροποίηση από τον οποιονδήποτε συνάδελφο. Εκείνο που έχει βλάψει την εικόνα της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι κάποιες εξωκοινοβουλευτικές συμπεριφορές, που καμία σχέση δεν έχουν με την κοινοβουλευτική μας δράση. Είναι άδικο να κρίνεται ολόκληρη η ομάδα που διετέλεσε ένα αξιόλογο έργο αυτή την τριετία από κάποιες εξωκοινοβουλευτικές συμπεριφορές.
Δεδομένου και του ζητήματος που προέκυψε για ρύθμιση των απεργιών, είναι λύση η ποινικοποίηση της απεργίας;
–Ουδέποτε ήταν πρόθεση του ΔΗΣΥ να ποινικοποιήσει το δικαίωμα της απεργίας. Άλλωστε, μέσα από τη συζήτηση διαφοροποιήσαμε την πρόταση νόμου, αφαιρώντας ποινές. Επιμένουμε όμως στην αναγκαιότητα της ρύθμισης στις ουδιώδεις υπηρεσίες, ώστε να μην παρατηρηθούν ξανά τα τελευταία φαινόμενα με την ταλαιπωρία των ασθενών στα νοσοκομεία. Αυτό που κάναμε είναι την αυτούσια μεταφορά σε πρόταση Νόμου των συμφωνηθέντων που προέκυψαν μέσα από τον κοινωνικό διάλογο το 2004 και 2005 και με τα οποία δεσμεύονται όλες οι συντεχνίες που τα υπέγραψαν. Με τις δύο συμφωνίες συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, η ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας, κατά τη διάρκεια απεργιών. Οι συντεχνίες που υπέγραψαν τις εν λόγω συμφωνίες έχουν επιδείξει πολλή σοβαρότητα τα τελευταία 15 χρόνια, εξού και δεν είχαμε αδικαιολόγητες απεργίες ή και εκεί που είχαμε απεργίες, είχαμε προσωπικό ασφαλείας. Από το 2005 μέχρι σήμερα όμως έχουμε νέες συντεχνίες, όπως η ΠΑΣΥΝΟ, η οποία σύμφωνα με επιστολή της που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας σε συνεδρία στη Βουλή κατά τη διάρκεια των απεργιών, ανέφερε ότι δεν δεσμεύεται από οποιαδήποτε νομοθεσία που να της επιβάλλει να ορίζει προσωπικό ασφαλείας στα νοσοκομεία κατά την απεργία. Ο ΔΗΣΥ θέλοντας να διορθώσει αυτή τη στρέβλωση που οδηγεί σε ταλαιπωρία τους πολίτες και θέτει σε κίνδυνο και τη σταθερότητα της οικονομίας κατέθεσε τη συγκεκριμένη πρόταση Νόμου.
–Θεωρείται οπισθοχώρηση του ΔΗΣΥ, πάντως, η αναβολή του νόμου.
–Αξιολογώ θετικά ότι αναβάλαμε τον νόμο γιατί οι ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ συμφώνησαν στην αναγκαιότητα ρύθμισης των απεργιών, ούτως ώστε όλοι να συμμορφώνονται με τα συμφωνηθέντα του 2004. Συνεπώς, θεωρήσαμε ότι θα ήταν παράλογο να μη δώσουμε χρόνο. Ξεκαθαρίζω ότι δεν αποσύρουμε την πρότασή μας, θα επιμείνουμε μέχρι να ρυθμιστεί το θέμα για να μην αφήσουμε τον κόσμο εκτεθειμένο.
–Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για ιδιωτικά συμφέροντα που πολεμούν το ΓεΣΥ. Συμφωνείτε;
–Διαχρονικά δεν έχει υιοθετηθεί το ΓεΣΥ για διαφόρων ειδών συμφέροντα όπως των εργαζομένων στο Δημόσιο, τα συνδικαλιστικά συμφέροντα, τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα, αλλά και αυτά των ασφαλιστικών εταιρειών. Υπάρχει, και εδώ θα πω το δικό μου mea culpa ως βουλευτής παρά το γεγονός ότι βρίσκομαι στη Βουλή μόνο τα τελευταία τρία χρόνια, πολιτική ατολμία από όλους μας για τη μη εισαγωγή του ΓεΣΥ.
Την ατολμία πώς την ερμηνεύετε;
–Κάθε φορά που φτάνουμε στο διά ταύτα για να πάρουμε μία απόφαση, ο καθένας μετρά τα κομματικά του κουκιά. Σκέφτεται τις συνέπειες που ενδεχομένως να προκαλέσει ή τις ρήξεις που θα υποστεί με κάποια ομάδα εργαζομένων και παίρνει διαφορετικές αποφάσεις. Επειδή υπήρξαν τόσες πολλές αναβολές, θα πρέπει να διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες. Πρέπει η κυβέρνηση μέσα στο νομοθέτημα για την αυτονόμηση που θα φέρει στη Βουλή, να συμπεριλάβει και καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής της αυτονόμησης και μετάβασης σε ένα ολιστικό σύστημα Υγείας, γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση θα δώσουμε λαβή σε όλους όσοι ισχυρίζονται ότι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.

Στόχος η πραγματική οικονομία

–Με την επανεκλογή σας σε τι επιδιώκετε να επικεντρωθείτε;
–Θεωρώ ότι η πολιτική της παρούσας κυβέρνησης στα μεγάλα θέματα ήταν απόλυτα πετυχημένη. Αν όμως θα έπρεπε να ιεραρχήσω κάτι στο οποίο ο ΔΗΣΥ θα έπρεπε να επικεντρωθεί πέραν της λύσης του Κυπριακού και της επανένωσης της πατρίδας μας, αυτά είναι τα θέματα της πραγματικής οικονομίας. Να εξορθολογήσουμε τη δημόσια Υγεία, να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να προσφέρουμε υπηρεσίες που θα βελτιώσουν τη ζωή του κάθε πολίτη ξεχωριστά.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ