ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κερδίζουν όλοι από τη λύση του Κυπριακού

Οι εξελίξεις στο εθνικό, οι κακές πρακτικές του παρελθόντος και το αφήγημα ΔΗΣΑΚΕΛ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Για μας, η Κύπρος και το Κυπριακό είναι πάνω από όλα. Έχουμε θέσεις και είναι από αυτές που καθοδηγούμαστε» αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Στέφανος Στεφάνου. Τονίζει ότι έχουν εκλογική σκοπιμότητα όσοι προσπαθούν να περάσουν το αφήγημα περί συμπόρευσης του ΑΚΕΛ με ΔΗΣΥ και Νίκο Αναστασιάδη, ενώ δεν διστάζει να μιλήσει και για τη φερόμενη εμπλοκή του κόμματος σε σκάνδαλα, διαβλέποντας πολιτικά κίνητρα και σημειώνοντας πως το κόμμα θα λάβει όλα τα μέτρα, ώστε με πράξεις να αποδείξει την τιμιότητά του.

–Βάσιμη η αισιοδοξία για επίλυση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του 2016 ή ευχολόγιο;
–Εμάς μας αρέσει να στηριζόμαστε σε βασικά δεδομένα. Οι εξελίξεις στην περιοχή μας, η ανάδειξη του κ. Ακιντζί στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας μαζί με διάφορα άλλα, δημιουργούν ένα μομέντουμ, που μέσα από συγκεκριμένες εξελίξεις μπορεί να οδηγήσει σε λύση στο Κυπριακό. Το μομέντουμ δεν πρόκειται να υπάρχει για πολύ καιρό και από μόνο του δεν οδηγεί στην επίλυση κανενός προβλήματος. Χρειάζεται η αξιοποίησή του. Αυτή τη στιγμή οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται τη λύση του Κυπριακού και είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα κριθεί εάν θα καταφέρουμε να έχουμε λύση ή όχι. Πρέπει να συγκεντρωθούμε στις διαπραγματεύσεις, διατηρώντας συνέπεια στις αρχές λύσης του Κυπριακού, επιδεικνύοντας τον απαραίτητο ρεαλισμό. Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να σπρώξουμε τα πράγματα προς μία αμοιβαία συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό. Αν το πετύχουμε, θα είναι προς όφελος όλων, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.
–Ο Ερντογάν στην εξουσία προκαλεί ανάχωμα στη λύση;
–Είναι ένας ηγέτης που κανείς δεν μπορεί εύκολα να πει πώς θα κινηθεί και ποιες αποφάσεις θα πάρει. Εμείς υποστηρίζουμε πως πρέπει να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, να βάλουμε υπό δοκιμασία και κρίση την Τουρκία. Μόνο έτσι μπορεί να ελεγχθεί και εκεί να διαφανούν οι πραγματικές της προθέσεις. Αν λυθεί το Κυπριακό, καλώς, αν δεν λυθεί, τουλάχιστον θα είναι υπόλογη η Τουρκία και όχι εμείς.
–Μπορούμε, όμως, να εμπιστευθούμε την Τουρκία;
–Ακριβώς, αφού δεν εμπιστευόμαστε την Τουρκία γιατί να την αφήσουμε να είναι παρούσα στην Κύπρο με την κατοχή; Εμείς λέμε να μην εμπιστευθούμε την Τουρκία. Να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, να βάλουμε δικλείδες ασφαλείας για την εφαρμογή και λύση του Κυπριακού.
–Η στήριξή σας στις προσπάθειες που καταβάλλει ο προερχόμενος από τη Δεξιά Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού έχουν προκαλέσει πλήγμα στο ΑΚΕΛικό ακροατήριο;
–Με βάση τις δημοσκοπήσεις, η πολιτική που ακολουθεί το ΑΚΕΛ στο Κυπριακό τυγχάνει πολύ υψηλής αποδοχής από αυτό που έχεις ονομάσει ΑΛΕΛικό ακροατήριο, αλλά και από ολόκληρη την κοινωνία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κόμμα έχει επιδείξει συνέπεια στο Κυπριακό, έχει σταθερές θέσεις, που κοιτάζει πάντοτε με σοβαρότητα και μετριοπάθεια. Το αντιφατικό είναι ότι αυτοί που μιλούν περί δήθεν συμπόρευσης ΑΚΕΛ- ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη στο Κυπριακό, είναι πρωτίστως αυτοί που είχαν υποψήφιο τον κ. Αναστασιάδη, τον εξέλεξαν, συμμετείχαν στην κυβέρνησή του, έκαναν διαμοιρασμό και των ημικρατικών οργανισμών και σε όλα τα σημαντικά και κρίσιμα νομοσχέδια ψήφιζαν μαζί με τον ΔΗΣΥ. Συνεργάστηκαν σε όλα τα επίπεδα με τον Συναγερμό και το Προεδρικό και μας κατηγορούν για συμπόρευση. Ένας λογικός άνθρωπος μπορεί από μόνος του να καταλάβει εάν είναι με ειλικρίνεια που μιλούν περί δήθεν συμπόρευσης ή αν έχουν σκοπιμότητα. Θεωρώ ότι έχουν εκλογική σκοπιμότητα, καθώς προσπαθούν να προκαλέσουν πρόβλημα σε ένα μέρος της εκλογικής βάσης του ΑΚΕΛ. Για μας, η Κύπρος και το Κυπριακό είναι πάνω από όλα. Έχουμε θέσεις στο Κυπριακό και είναι από τις θέσεις μας που καθοδηγούμαστε. Εάν σε κάποια πορεία του Κυπριακού, ο κ. Αναστασιάδης ήρθε να συναντήσει βασικές θέσεις του ΑΚΕΛ, θα ήταν ανεύθυνο να σηκωθούμε να φύγουμε από τις δικές μας θέσεις απλώς για να μη βρεθούμε στο ίδιο πεδίο με τον κ. Αναστασιάδη.
Γιατί κάποιος να κατέλθει στην κάλπη και γιατί να ψηφίσει ΑΚΕΛ μετά και από τη φερόμενη εμπλοκή του σε σκάνδαλα;
–Ένας αντικειμενικός και ψύχραιμος πολίτης θα δει ότι οι προσπάθειες να εμπλέξουν διάφοροι κύκλοι το ΑΚΕΛ στη λεγόμενη σκανδαλολογία τελικά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πίσω από αυτή την προσπάθεια κρύβονται πολιτικά κίνητρα. Δεν λέω ότι το ΑΚΕΛ δεν ακολούθησε κακές πρακτικές.
–Με ποια έννοια;
–Το να παίρνεις ανεξέλεγκτα και άκριτα χορηγίες και οικονομική στήριξη από διάφορους. Κάθε χρόνο κάνουμε οικονομική εκστρατεία και επιχειρηματίες με τους οποίους διαφωνούμε κάθετα, όπως για παράδειγμα στο θέμα του συνεχόμενου ωραρίου, εισφέρουν στο ΑΚΕΛ κατά τη διάρκεια της οικονομικής εκστρατείας, όχι γιατί συμφωνούν μαζί μας, αλλά γιατί, όπως υποστηρίζουν, είμαστε σοβαρό και μετριοπαθές κόμμα. Το ΑΚΕΛ δεν άλλαξε την πολιτική του έναντι αυτών των βασικών πολιτικών θέσεων για να πάρει εισφορά από συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Και επειδή δεν αρκεί να είσαι τίμιος, αλλά και να φαίνεσαι τίμιος, θα πρέπει να έχουμε διαδικασίες που ενισχύουν τη διαφάνεια και τον έλεγχο σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με λεφτά ή με αποφάσεις που εξυπηρετούν συμφέροντα. Πολύ πρόσφατα καταθέσαμε τις οικονομικές και ελεγμένες καταθέσεις του κόμματος στον έφορο των κομμάτων. Είμαστε το μόνο κόμμα που τις δώσαμε στη δημοσιότητα και δεν το κάνουμε για προεκλογικούς λόγους, αλλά θα το κάνουμε κάθε χρόνο. Θεωρούμε ότι παρά να προσπαθούμε να πείσουμε με λόγια τον πολίτη να μας εμπιστευθεί, πρέπει να το δείξουμε στην πράξη με συγκεκριμένα θέματα. Κάθε χρόνο καταθέτουμε δημόσια τις ελεγμένες καταστάσεις του γ.γ του κόμματος και των μελών του Πολιτικού Γραφείου. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε κι άλλους τρόπους για να δείξουμε ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε, ανεξαρτήτως των λαθών που έχουν γίνει στο παρελθόν.
Για ποιο λόγο κάποιος να στηρίξει το ΑΚΕΛ τον Μάιο;
–Γιατί και η ιστορία του και η πολιτική του χαρακτηρίζεται από σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ειλικρίνεια. Δεν περιμένουμε ότι όλοι θα συμφωνήσουν με την πολιτική του κόμματος. Υπάρχουν διαφορετικές ιδεολογίες, διαφορετικές αναγνώσεις της ιστορίας. Όταν, όμως, κάνει κάποιος αξιολόγηση και ιστορική αναδρομή, πολλοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ΑΚΕΛ παρά τα λάθη, τις ελλείψεις, τις αντιφάσεις, καμιά φορά και τις παλινωδίες του, είναι ένα κόμμα που έχει γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος της Κύπρου και του απλού πολίτη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ