ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εφτασε η ώρα της αλήθειας στο Κυπριακό

Οι επόμενες κρίσιμες μέρες στο Κυπριακό και οι προειδοποιήσεις προς τον Αναστασιάδη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας στο Κυπριακό, αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης. Επισημαίνει την κρισιμότητα των επόμενων εβδομάδων για την τύχη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Σε ό,τι αφορά στην τριμερή, υπογραμμίζει πως εφόσον θα υπάρξει προετοιμασία και επίτευξη προόδου στα υπό συζήτηση ζητήματα, το ΑΚΕΛ τοποθετείται θετικά για τέτοια συνάντηση. Επαναλαμβάνει πως μία λύση για να μπορέσει να γίνει αποδεκτή από το ΑΚΕΛ, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων. Στέλνει, βέβαια, και σαφές μήνυμα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα, πως γύρω από το Κυπριακό δεν πρέπει να επικρατήσουν προεκλογικές σκοπιμότητες.

–Δεν δίνετε λευκή επιταγή στον Πρόεδρο, αλλά στηρίζετε τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Οι μέχρι τώρα προσπάθειές του, σύμφωνα με όσα γνωρίζετε, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση;
–Επαναλαμβάνω πως δεν δίνουμε λευκή επιταγή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ή σε κανέναν άλλον για τη διαχείριση του εθνικού μας θέματος. Αυτό σημαίνει στην πράξη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι μόνο θα πρέπει να ενημερώνει ολοκληρωμένα, αλλά να υπάρχει και προδιαβούλευση. Συνακόλουθα, θα συνεχίσουμε να κρίνουμε τον Πρόεδρο μέσα από τα πεπραγμένα και τους χειρισμούς του, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη διαπραγματευτική διαδικασία.

– Τι πρόβλημα έχει η τριμερής;
–Στον βαθμό που θα υπάρξει προετοιμασία, θα προηγηθεί επίτευξη προόδου και συγκλίσεων στα υπό συζήτηση ζητήματα στις επόμενες έξι συναντήσεις και στον βαθμό που η συνάντηση θα γίνει μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης, για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις αναβάθμισης του ψευδοκράτους, το ΑΚΕΛ τοποθετείται θετικά για τέτοια συνάντηση. Άλλωστε, δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι συνήθης πρακτική, που ακολουθείται από πλευράς Ο.Η.Ε., να πραγματοποιούνται οι συναντήσεις του γ.γ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

–Το ενδεχόμενο τριμερούς οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή;
–Είναι όντως κρίσιμη η επόμενη περίοδος για το Κυπριακό και έχει φτάσει, θα έλεγα, η ώρα της αλήθειας, αφού οι επόμενες εβδομάδες και οι επόμενοι μήνες θα καθορίσουν την τύχη της παρούσας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Υπογραμμίζω ότι ως ΑΚΕΛ ποτέ δεν ήμασταν της λογικής της τελευταίας ευκαιρίας για λύση του Κυπριακού. Ωστόσο, ο καθένας θα πρέπει να αναλογιστεί, αν και αυτό το παράθυρο ευκαιρίας για τη λύση κλείσει, πότε είναι που θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας και κυρίως με ποιες προϋποθέσεις και προοπτικές θα ανοίξει; Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στο 43ο έτος συνεχιζόμενης κατοχής, εκ των πραγμάτων ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος της προοπτικής λύσης, τόσο επί συγκεκριμένων πτυχών του Κυπριακού όσο και στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Συνεπώς, εμείς αναμένουμε ότι πρώτα από όλα η Τουρκία θα τεθεί ενώπιον των ευθυνών της και θα υλοποιήσει στην πράξη αυτά που διακηρύσσει δημοσίως, ότι δηλαδή είναι έτοιμη για τη λύση του Κυπριακού. Αναμένουμε, επίσης, ότι και οι δύο ηγέτες θα διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο, ώστε να βρεθούν οι απαιτούμενες συγκλίσεις στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και ότι θα κάνουν τα απαιτούμενα βήματα, ώστε να βρεθούμε σε σημείο στο οποίο η Τουρκία να αναγκαστεί να πάρει ξεκάθαρη θέση και να κριθεί η ίδια πλέον σε πτυχές όπως είναι το εδαφικό και η ασφάλεια.

–Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν συχνά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για συσκότιση γύρω από τις συνομιλίες. Ισχύει κάτι διαφορετικό για το ΑΚΕΛ;
–Έχουμε την επικοινωνία που έχουν όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις μέσα από τη συμμετοχή μας στη μεγάλη διαπραγματευτική ομάδα του Προέδρου, αλλά και μέσα από τις ενημερώσεις του Προέδρου στο Εθνικό Συμβούλιο και των αρχηγών ξεχωριστά. Θα έλεγα ότι υπάρχει υπερβολή στην αντίδραση των άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης γι’ αυτό το θέμα. Άλλωστε, είναι γνωστή και η γενικότερη διαφωνία τους σε ό,τι αφορά στην τρέχουσα διαπραγματευτική διαδικασία, από την ώρα της έναρξής της μέχρι και σήμερα. Δεν συμβαίνει το ίδιο με το ΑΚΕΛ κι αυτό είναι ευρέως γνωστό. Αντίθετα, πολλές φορές το ΑΚΕΛ κατηγορείται, αδίκως, ότι συμβάλλει τάχατες στη συσκότιση. Την ίδια ώρα, ωστόσο, απαιτούμε όπως και οι υπόλοιπες δυνάμεις έχουμε πλήρη, ολοκληρωμένη και έγκαιρη ενημέρωση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας.

–Σύμφωνα με τις συνεδριακές αποφάσεις του ΑΚΕΛ, οι εγγυήσεις αποτελούν κόκκινη γραμμή. Ωστόσο, πολλά ακούγονται το τελευταίο διάστημα για λύση με εμπλοκή ΝΑΤΟ, εξασφάλιση μόνιμης τουρκικής βάσης στο νησί, παραμονή Τουρκίας ως εγγυήτριας μόνο για την τ/κ πλευρά, ακόμα και θέμα χωροφυλακής.
–Η θέση μας είναι σαφής και ξεκάθαρη. Μία λύση για να μπορέσει να γίνει αποδεκτή από το ΑΚΕΛ θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, που εννοείται σημαίνει κατάργηση του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης της Τουρκίας. Δεν πρόκειται, επίσης, να δεχτούμε παραμονή κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, μετά τη λύση του Κυπριακού και αυτό είναι ξεκάθαρο. Για το ΑΚΕΛ αναγκαία προϋπόθεση για τη λύση εξακολουθεί να αποτελεί και η μη συμπερίληψη των όποιων νατοϊκών ή των όποιων εγγυήσεων, ή η πρόβλεψη για παρουσία στην Κύπρο νατοϊκών στρατευμάτων. Στόχος μας παραμένει η πλήρης αποστρατικοποίηση της ενωμένης πλέον Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά από μία όσο το δυνατόν πιο σύντομη μεταβατική περίοδο, που αναπόφευκτα θα υπάρξει.

–Στις πρόσφατες δηλώσεις του, ωστόσο, ο Πρόεδρος επεσήμανε πως οι εν λόγω προτάσεις για τις εγγυήσεις είναι κάποιες ιδέες που αναπτύχθηκαν. Αυτό δεν σας ανησυχεί;
–Θεωρούμε λάθος να αναλωνόμαστε σε συζητήσεις γύρω από ζητήματα τα οποία δεν αποτελούν συμφωνημένες συγκλίσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές ή δεν φαίνεται να υπάρχει η προδιάθεση να αποτελέσουν συμφωνημένες συγκλίσεις και μέρος συμφωνίας για λύση του Κυπριακού. Η μέχρι σήμερα πληροφόρησή μας είναι τέτοια που δεν επιβεβαιώνει πληροφορίες ότι έχουμε εκφύγει από τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Συνεπώς, δεν συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος να μπούμε σε τέτοια συζήτηση. Η ουσία είναι η δική μας πλευρά να παραμένει συνεπής στις διακηρυγμένες αρχές λύσης του Κυπριακού, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος εγγυήσεων και ασφάλειας ή παραμονής νατοϊκών ή άλλων ξένων στρατευμάτων.

–Τι άλλες προϋποθέσεις θέτετε;
–Είναι, επίσης, σημαντικό να μείνουμε σταθεροί στον στρατηγικό στόχο για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, η οποία έχει υιοθετηθεί από όλους τους Προέδρους από το 1977 και εντεύθεν. Είναι κρίσιμο και καθοριστικό να μην υιοθετήσει η πλευρά μας μαξιμαλιστικούς στόχους, γιατί όποτε έγινε κάτι τέτοιο, τα αποτελέσματα δεν ήταν μάξιμουμ αλλά μίνιμουμ ή καταστροφικά για την ε/κ πλευρά και την Κύπρο. Παράλληλα, δεν πρέπει να επικρατήσουν σκοπιμότητες, που στόχο έχουν να εξυπηρετήσουν προεκλογικούς στόχους ή στόχους με κομματικές προσωπικές ατζέντες. Όποτε συνέβη αυτό, τα αποτελέσματα ήταν επίσης αρνητικότατα για το Κυπριακό. Και βέβαια θα πρέπει να συνεχίσουμε να κτίζουμε γέφυρες με τους Τ/κ συμπατριώτες μας, μέσα από την πολιτική της επαναπροσέγγισης, της φιλίας και της συνεργασίας. Έχει, επίσης, σημασία η δραστήρια διεθνοποίηση του Κυπριακού μέσα από σωστή εξωτερική πολιτική, που δεν θα στηρίζεται σε αυταπάτες.

Υπάρχουν κόμματα που μονίμως ανησυχούν
–Η τοποθέτησή σας, να μην επικρατήσουν προεκλογικές σκοπιμότητες γύρω από το Κυπριακό, είναι προειδοποίηση προς τον Νίκο Αναστασιάδη;
–Προς τον Νίκο Αναστασιάδη και προς κάθε άλλο που ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου και της προοπτικής για λύση και επανένωση, για να εξυπηρετήσει τις όποιες κομματικές, προεκλογικές ή προσωπικές σκοπιμότητες. Αυτό συνέβη στο παρελθόν και από τον Νίκο Αναστασιάδη και το καταγγείλαμε.

Η κοινή δήλωση μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα;
–Δεν ξέρουμε το περιεχόμενό της. Μπορεί η κοινή δήλωση να είναι διαδικαστικού περιεχομένου.

–Το αναφέρουμε επειδή κόμματα έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες.
–Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κόμματα που μονίμως ανησυχούν. Είναι καλά να ανησυχούμε, είναι καλύτερα όμως την ώρα που ανησυχούμε να καταθέτουμε και συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις για το πώς θα κινηθούμε, εφόσον ο στόχος είναι να απαλλαγούμε από την κατοχή και όχι ο συμβιβασμός με την κατοχή και τη διχοτόμηση. Επαναλαμβάνω. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, να ανησυχούμε για τι; Αφού δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το περιεχόμενο μιας δήλωσης.

-Τη Δευτέρα ξεκινούν οι εργασίες στη Βουλή. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες του ΑΚΕΛ;
-Έχουμε σοβαρές προκλήσεις και έργο μπροστά μας, σαν κόμμα συνολικά και ειδικότερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στους βασικούς στόχους που έχουμε θέσει και καθορίσει, τόσο συνεδριακά όσο και μέσα από αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος, είναι να μειωθούν οι κοινωνικές και εισοδηματικές ανισότητες, οι οποίες επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ έχουν διευρυνθεί δραματικά και συνεχίζουν να διευρύνονται εις βάρος των εργαζομένων. Όπως έχουμε πολλές φορές καταγγείλει είναι οι εργαζόμενοι, οι ευάλωτες ομάδες και η μεσαία τάξη που κλήθηκαν να πληρώσουν και τον λογαριασμό της τραπεζικής κρίσης μέσα από τις πολιτικές που αυτή η κυβέρνηση επέλεξε και επιλέγει να εφαρμόσει;
-Στο πλαίσιο αυτό να αναμένουμε ευρύτερες συνεργασίες με άλλα κόμματα;
-Συνεργασίες έχουν γίνει και στο παρελθόν και θεωρούμε πως θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για συνεργασίες αυτή την περίοδο. Παρά τις δυσκολίες, υπάρχουν οι προοπτικές και θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε να κτίζουμε ευρύτερες συνεργασίες σε επιμέρους ζητήματα, όπως είναι το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Να σημειωθεί ότι είχαμε συνεργαστεί σχεδόν με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στηρίξαμε από κοινού την αναστολή του νόμου για τις ιδιωτικοποιήσεις. Είναι επίσης το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων που και εκεί η κυβέρνηση αν βρισκόμενη σε πολιτική απομόνωση, έχει ετσιθελικά επιβάλει τη φιλελευθεροποίηση του ωραρίου των καταστημάτων για να επωφεληθεί μία χούφτα πολύ μεγάλων επιχειρήσεων στο λιανικό εμπόριο. Θα προσπαθήσουμε παράλληλα να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που έχουν δεχτεί σοβαρότατα πλήγματα από τις πολιτικές της κυβέρνησης, είτε πρόκειται για χαμηλοσυνταξιούχους, είτε για πολύτεκνους, είτε τον προσφυγικό κόσμο. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μέσα από τις ταυτόσημες θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τη σθεναρή στάση του ΑΚΕΛ, έχουμε θετικό αποτέλεσμα –έστω και αργοπορημένα- στον τομέα της υγείας καθώς στη σύσκεψη αρχηγών αποφασίστηκε η εφαρμογή της κοινωνικής συμφωνίας για μονοασφαλιστικό. Έχουμε σοβαρό ρόλο λοιπόν να διαδραματίσουμε και μπορεί μέσα από τις απαιτούμενες συνεργασίες που θα επιχειρηθούν να πετύχουμε σε ουσιώδη ζητήματα να έχουμε ένα θετικό συσχετισμό δυνάμεων υπέρ των πολλών μη προνομιούχων, τερματίζοντας τις πολιτικές που εξυπηρετούν τους ελάχιστους και ειδικότερα τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα .

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X