ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κανένα κόμμα δεν μου άσκησε πιέσεις

Ο Νίκος Νικολαΐδης ξαφνικά έγινε επικριτής των πάντων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Μέτρησε η αγάπη για την πόλη και η σχέση που αναπτύχθηκε με τους δημότες», αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο νυν δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου κληθείς να τοποθετηθεί για τους λόγους επαναδιεκδίκησης της δημαρχίας. Ο κ. Χρίστου μιλάει για τις επικρίσεις Νικολαΐδη και απορρίπτει τα όσα λέγονται περί έργων βιτρίνας. Την ίδια στιγμή εξηγεί πως ουδέποτε τέθηκε ζήτημα παρανομίας στον Δήμο και υπογραμμίζει τη χρηστή διοίκηση εντός της οποία ενεργεί ο Δήμος.

Με δεδομένο το ότι το Κυπριακό βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή του και το ότι η τοπική αυτοδιοίκηση –με το υφιστάμενο καθεστώς της– υπολειτουργεί υπάρχει λόγος να συζητούμε για δημοτικές εκλογές;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν υπολειτουργεί. Αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης και της μεγάλης περικοπής στην κρατική χορηγία που σε ορισμένους Δήμους φτάνει το 40% των εισοδημάτων τους. Ανεξάρτητα όμως των δυσκολιών εξακολουθεί να είναι στη διάθεση των δημοτών και να εξυπηρετεί με επιτυχία τις βασικές ανάγκες των πόλεων μας, των επιχειρήσεων και του τουρισμού.

Το σχήμα το οποίο προτείνεται με τα νομοσχέδια που συζητούνται στη Βουλή κατά την άποψη μου δεν αντιμετωπίζει κατά ανάγκη επιτυχώς τα προβλήματα που έχουν μπροστά τους οι Τοπικές Αρχές, ούτε δίνει περισσότερες ουσιαστικές εξουσίες και αρμοδιότητες, όπως είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και οι συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτό βέβαια είναι μια μεγάλη συζήτηση που δεν είναι της παρούσας συνέντευξης.

Το Κυπριακό πράγματι βρίσκεται σε μια εξαιρετικά σημαντική καμπή, ελπίζουμε και ευχόμαστε οι διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν με επιτυχία και να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο λύσης που να συνάδει με τις προσδοκίες του Κυπριακού λαού.

Αυτή όμως τη στιγμή τριάντα (30) μέρες πριν από τις εκλογές και μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων συζήτηση περί της χρησιμότητας ή της διενέργειας των δημοτικών εκλογών, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να αυξήσει την αποχή και να υποβαθμίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τις δημοτικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και την εξέλιξη, την πορεία των τοπικών κοινωνιών.

Υπήρχε η έντονη φημολογία ότι επειδή κουραστήκατε δεν θα επαναδιεκδικούσατε τη δημαρχία. Τι σας έκανε να αλλάξετε γνώμη;

Η κούραση είναι ανθρώπινο συναίσθημα, είναι ανθρώπινη ιδιότητα και όποιος εργάζεται και δεν κουράζεται είναι καλά να μας το πει για να δούμε πως τα καταφέρνει! Ο Διονύσιος Σολωμός στο γνωστό του ποίημα λέει ότι ακόμα και η Ελευθερία χρειάζεται λίγο καιρό να ξαποστάσει για να προχωρήσει πάλι μπροστά. Ουδέποτε είχα πει ότι δεν θα επαναδιεκδικούσα τη δημαρχία. Η απόφαση μου όμως διαμορφώθηκε τελικά και τελεσίδικα μετά από προτροπές φίλων και συνεργατών, μετά από πολλές απόψεις και τοποθετήσεις συμπολιτών μας, των οποίων την άποψη εκτιμώ ιδιαίτερα.

Τελικά για τη διεκδίκηση της δημαρχίας μέτρησε η προσωπική σας επιλογή ή η κομματική ανάγκη; Επειδή σύμφωνα με το κομματικό ρεπορτάζ σας ασκήθηκαν έντονες πιέσεις από το ΑΚΕΛ αλλά και από ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ για να διεκδικήσετε επανεκλογή.

Κανένα Κόμμα δεν άσκησε πιέσεις για το πιο πάνω θέμα. Μού είπαν την άποψη τους τονίζοντας τον απόλυτο σεβασμό τους σε οτιδήποτε θα αποφάσιζα με βάση τα δικά μου κριτήρια. Τους ευχαριστώ γι’ αυτό.

Μέτρησε η αγάπη για την πόλη, η σχέση που αναπτύχθηκε με τους δημότες και τους φορείς της πόλης, η εκτίμηση μου ότι υπάρχει έργο σημαντικό που θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε όλοι μαζί. Μέτρησε ακόμα το κλίμα συναίνεσης και συναντίληψης που δημιουργήθηκε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και έξω από αυτό με τα οργανωμένα σύνολα της πόλης και τους εκπροσώπους της κοινής γνώμης που αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη η οποία αξίζει να αξιοποιηθεί και να μεγιστοποιηθεί.

Ο Νίκος Νικολαϊδης σας ασκεί κριτική ότι 10 χρόνια ασχοληθήκατε αποκλειστικά με την εικόνα της Λεμεσού και συγκεκριμένα με τον παραλιακό, αγνοώντας τις συνοικίες και τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Λεμεσού. Ισχύει;

Ο κ. Νικολαϊδης στα πέντε χρόνια που ήταν βουλευτής δεν θυμούμαι να υπέβαλε οποιοδήποτε υπόμνημα ή εισήγηση για τα θέματα της πόλης παρά το ότι είχαμε και μια φιλική σχέση.

Ξαφνικά έγινε επικριτής των πάντων, έριξε και ρίχνει μια σκιά πάνω από την πόλη για τα τόσα πολλά και σημαντικά που έχουν επιτευχθεί.

Αυτή τη δεκαετία έχουμε κάμει έργα υποδομής και ουσίας σε ολόκληρη την πόλη και προκαλώ να μας πει ο κ. Νικολαϊδης ποια είναι τα έργα εικόνας όπως τα λέτε ή βιτρίνας όπως τα λέει ο ίδιος.

  • To παραλιακό μέτωπο;
    Η ανάπλαση του κέντρου πόλης;
    Το γραμμικό πάρκο του Γαρύλλη;
    Το Παττίχειο Θέατρο;
    To πολιτιστικό κέντρο Πάνος Σολομωνίδης;
    Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο – Κέντρο Μελετών;
    Το Θεατρικό Μουσείο;
    Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών – Αποθήκες Παπαδάκη;
    Ο Ζωολογικός Κήπος;
    Τα πολλών εκατομμυρίων ευρώ έργα ομβρίων και λυμάτων σε ολόκληρη την πόλη;
    Το ποδοσφαιρικό γήπεδο στον ΄Αγιο Αντώνιο;

Για να μείνω μόνο σε αυτά, είναι έργα βιτρίνας η Μαρίνα Λεμεσού και η ανάπλαση του παλιού λιμανιού, για τα οποία ο Δήμος είχε ουσιαστικό λόγο στην πορεία της υλοποίησης τους;

Στις συνοικίες στην δεκαετία που ανασκοπούμε δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ και έγιναν -

• Ασφαλτοστρώσεις 154 χλμ δρόμων,
• Πεζοδρόμια 257 χλμ,
• 190 νέες πλατείες,
• 100 διαμερίσματα για να στεγαστούν φτωχές οικογένειες,
• Διάνοιξη δρόμων,
• Χώροι στάθμευσης και πλατείες,
• Κέντρα Ενηλίκων,
• Δημιουργήθηκαν δύο υγειονομικές μονάδες – μια στο Ζακάκι και μια στην Αγία Φύλα –
• Δημιουργήθηκαν συνοικιακά συμβούλια με επικεφαλής τους κοινοτάρχες,
• Πολιτιστικές δράσεις στις συνοικίες, όπως είναι το ευρωμεσογειακό φεστιβάλ, κανταδόροι, θέατρο και κινηματογράφο,
• Εγκαθίδρυση του θεσμού του παρατηρητή της γειτονιάς και του ανοιχτού σχολείου.
Θυμούνται ή ξέρουν οι όψιμοι επικριτές μας πώς ήταν οι συνοικίες πριν δέκα (10) χρόνια;
Δεν υπάρχουν υποβαθμισμένες περιοχές στη Λεμεσό. Υπάρχουν περιοχές που χρειάζονται περισσότερη στήριξη λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, γι’ αυτό πάντοτε έχουμε στο νου μας τα έργα που «κόπηκαν» λόγω της κρίσης, όπως είναι:

• Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας,
• Η δημιουργία αθλητικού κέντρου στην Αγία Φύλα,
• Το πολεοδομικό έργο επέκτασης της οδού Μελεάγρου προς την λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου και η αναβάθμιση της οδού 1ης Απριλίου
• Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στο Ζακάκι,
• Το πολεοδομικό έργο της λεωφόρου Φρ. Ρούσβελτ από τα φώτα του λιμανιού μέχρι το εστιατόριο Κερύνεια,
• Η διάνοιξη της οδού Μίλτωνος προς τη λεωφόρο Φρ. Ρούσβελτ και πολλά άλλα.

Με την πρόσφατη χρηματοδότηση που εξασφάλισε ο Δήμος από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνουν μια σειρά από έργα στις συνοικίες Αγίου Αντωνίου, Αγίου Ιωάννη, Τσιφλικουδιών και Ομονοίας ως εξής –
- Αποκατάσταση δημοτικών πολυκατοικιών στην οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου και αξιοποίηση τους για πολιτιστικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.
- Δημιουργία στα ακίνητα του Δήμου στην Φραγκλίνου Ρούσβελτ κέντρου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
- Πράσινος περίπατος στα θρησκευτικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της περιοχής.
- Αποκατάσταση του Τ/Κ κινηματογράφου και μετατροπή του σε πολυχώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
- Διαμόρφωση και εμπλουτισμός πλατειών (Συντάγματος, Φιλελλήνων, Αναγέννησης, Νίκου Ρούσου)
- Σχεδιασμός της πλατείας Ειρήνης
- Βελτίωση όψεων υποστατικών (οικιών και καταστημάτων)
- Ανάπλαση της οδού Μισιαούλη Καβάζογλου
- Επέκταση Γραμμικού Πάρκου Γαρύλλη – Οργανική σύνδεση με τη θάλασσα κατά μήκος των οδών Δημοκρατίας / Αλεξανδρείας
- Προσβάσεις στο θαλάσσιο μέτωπο
- Δημιουργία Κέντρου Ενασχόλησης Ενηλίκων
- Δημιουργία Κέντρου Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων.


O αντίπαλος σας για τη δημαρχία, βάσει της μελέτης του Γενικού Ελεγκτή, καταγγέλλει ότι επί θητείας σας, ο Δήμος εμπλέκεται σε παρατυπίες, παρανομίες και κακοδιοίκηση.

Ο Δήμος Λεμεσού ενεργεί πάντοτε μέσα στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης, παρακολουθεί και σέβεται τις απόψεις του Γενικού Ελεγκτή και συμπεριφέρεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Σε κανένα σημείο της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή δεν υπάρχει η φράση «κακοδιαχείριση», ούτε ο Δήμος παρανόμησε. Ο Δήμος εφάρμοσε με συνέπεια τον κανονισμό που ψήφισε η Βουλή και αυτό μετά από γνωμάτευση του νομικού του συμβούλου, όπως και του νομικού συμβούλου της ΄Ενωσης Δήμων.

Αν αυτό που ψήφισε η Βουλή περιέχει παρανομία, ευθύνη δεν έχει ο Δήμος, αλλά τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας, τα οποία όφειλαν να την άρουν. Επομένως, δεν παρανόμησε ο Δήμος και δεν ακολούθησε τις προτροπές να ενεργήσει αντίθετα με αυτό που ψήφισε η Βουλή, κάτι το οποίο κατά τη γνώμη μας όντως δεν θα ήταν σύννομο.

Η διοίκηση και διαχείριση του Δήμου είναι ανοικτή προς όλες τις κατευθύνσεις και εμείς εφαρμόζουμε και υλοποιούμε τις υποδείξεις του Γενικού Ελεγκτή, ακόμα και εκεί που έχουμε τις δικές μας διαφορετικές απόψεις.

Ποιοι είναι οι κύριοι άξονες στους οποίους θα κινηθείτε στο ενδεχόμενο επανεκλογής σας και ποιο το όραμα που θέλετε να υλοποιήσετε κατά τη τρίτη θητεία σας στον Δήμο;

  • Να συνεχίσει η ανάπτυξη της πόλης ως ένα σημαντικό τουριστικό και επιχειρηματικό κέντρο.
  • Να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες για το λιμάνι Λεμεσού αυξάνοντας την επιβατική κίνηση και εξυπηρετώντας τις νέες αναπτυξιακές ενεργειακές ανάγκες του κράτους μας.
  • Η μεγιστοποίηση του οφέλους από συγχρηματοδοτούμενα και ευρωπαϊκά ταμεία.
  • Η περαιτέρω βελτίωση όλων των γειτονιών και των συνοικιών, πάρκα, δρόμοι, πεζοδρόμια, κοινωνικές υπηρεσίες, αθλητικές εγκαταστάσεις.
  • Υλοποίηση σε αυτά τα πλαίσια των συγχρηματοδοτούμενων έργων της περιόδου 2014 – 2020 όπως αυτά έχουν αναλυθεί πιο πάνω.
  • Ανάπτυξη και ανάπλαση της περιοχής μεταξύ Μαρίνας και νέου λιμανιού, σχεδιασμός και έναρξη έργων στην Ακταία οδό.

Πέραν τούτων, βασικά έργα που θα επιδιώξουμε την δρομολόγηση τους είναι:

  • H κατασκευή πρόσθετου οδικού δικτύου για αποσυμφόρηση του συνωστισμού που παρατηρείται στους κόμβους του αυτοκινητόδρομου (κόμβοι Αγίας Φύλας, Πολεμιδιών και Μέσα Γειτονιάς)
  •  Xρηματοδότηση και υλοποίηση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για ρύπους στη θαλάσσια περιοχή Λεμεσού (αισθητήρες ρύπων, πλατιά εμπόδια, ραντάρ επιφάνειας, σκάφη καθαρισμού)
  • Προώθηση πολεοδομικών και οδικών έργων όπως η οδός Αγίας Φυλάξεως, το ρυθμιστικό σχέδιο της λεωφόρου Μακαρίου, της Γρ. Διγενή, της οδού Λεοντίου και άλλων βασικών αρτηριών
  • Δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης και αύξηση της χωρητικότητας των υφιστάμενων
  • Αξιοποίηση της δημοτικής κτημοσύνης στον Εναέριο
  • Κατασκευή 150 διαμερισμάτων για φτωχές οικογένειες
  • Ενίσχυση και εμπλουτισμός των προγραμμάτων κοινωνικής προσφοράς
  • Περαιτέρω ανάπτυξη και στήριξη της πολιτιστικής δραστηριότητας
  • Επέκταση των πολιτιστικών στεγών
  • Μηχανογράφηση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Και πολλά άλλα που δεν χωρούν στα πλαίσια αυτής της συνέντευξης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ