ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 10:15
28°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Η θέση του Λιλλήκα είναι μαζί μας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Η θέση του Γιώργου Λιλλήκα είναι μαζί μας και όχι εναντίον μας», αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης. Όπως επισημαίνει, ο Ενδιάμεσος δεν θα κάνει τα ίδια λάθη με το 2008 και εξηγεί πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην. Μιλάει για τη συνεργασία με δύο αντιομοσπονδιακά κόμματα και επισημαίνει ότι το ΔΗΚΟ δεν ενδιαφέρεται για την ονοματοδοσία.

–Υπάρχουν δύο υποψήφιοι στον Ενδιάμεσο, μειώνεται έτσι η πιθανότητα να βρεθείτε στον β΄ γύρο;
–Θα προτιμούσαμε να μη διασπάσει τον ενδιάμεσο χώρο με την υποψηφιότητά του ο Γιώργος Λιλλήκας. Πιστεύουμε όμως ότι η επιλογή του δεν μειώνει τη δυναμική της υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου. Η κοινωνία απαιτεί πολιτική αλλαγή και γνωρίζει καλά ότι η υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου είναι αυτή που μπορεί να το εγγυηθεί.

–Να αποσύρει την υποψηφιότητά του δηλαδή;

–Η θέση του Γιώργου Λιλλήκα είναι μαζί μας και όχι εναντίον μας. Θέλουμε συνοδοιπόρους, στον αγώνα που θα δώσουμε ενάντια στις πολιτικές των τελευταίων εννέα χρόνων που εφάρμοσαν οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Στο ερώτημα των ποσοστών για να περάσει ο Νικόλας Παπαδόπουλος στον β΄ γύρο, να σας πω πως θα ήταν εύκολο και βολικό να αντιμετωπίσουμε αθροιστικά τα αποτελέσματα των τεσσάρων ή των πέντε κομμάτων αλλά δεν θα λειτουργήσουμε έτσι. Η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης που θέλουν πραγματική πολιτική αλλαγή. Αλλαγή της αποτυχημένης στρατηγικής που συνεχίζεται τα τελευταία εννέα χρόνια στο Κυπριακό και έχει οδηγήσει σε υποχωρήσεις και αδιέξοδο. Στους πολίτες που ζητούν αξιοπρέπεια, αξιοκρατία, αξιοπιστία, ευθυνοδοσία. Στους πολίτες που απαιτούν διεκδίκηση σε όλα τα μέτωπα.

–Ο Ενδιάμεσος δοκιμάστηκε και απέτυχε επί Τάσσου Παπαδόπουλου. Γιατί να πετύχει σήμερα;
–Τα δεδομένα σήμερα είναι πολύ διαφορετικά όπως δυστυχώς και οι συνθήκες που ζουν σήμερα οι Κύπριοι πολίτες. Το 2008 το ΑΚΕΛ ήταν ένα κόμμα που είχε φύγει από την πετυχημένη κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου και διεκδικούσε τις εκλογές με ένα συγκεκριμένο μήνυμα που διέψευσε κατά τη διακυβέρνησή του. Το 2013 ο Νίκος Αναστασιάδης έπεισε τους πολίτες ότι ήταν ο ηγέτης της κρίσης. Σήμερα είναι δυστυχώς ο ηγέτης των υποχωρήσεων, των ψεύτικων δεσμεύσεων, του κουρέματος και της σύγκρουσης με τους ανεξάρτητους θεσμούς. Και βέβαια σήμερα, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν υπάρχει η Focus για να χρηματοδοτεί τους αντιπάλους του Νικόλα Παπαδόπουλου. Σήμερα οι πολίτες ζητούν πραγματική πολιτική αλλαγή. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι ο μοναδικός πολιτικός ο οποίος χαίρει καθολικής εκτίμησης γιατί ήταν ο μόνο που προειδοποιούσε την κυβέρνηση Χριστόφια για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την οικονομία πολύ πριν φτάσουμε στην καταστροφή. Είναι ο πολιτικός ο οποίος έφυγε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη εξαιτίας βασικών διαφωνιών για το Κυπριακό χωρίς να σκεφτεί το πολιτικό κόστος ή τα οφέλη που θα είχε από τη συμμετοχή στην κυβέρνηση. Από την άλλη η κοινωνία θα περιθωριοποιήσει οποιαδήποτε στελέχη δεν σεβαστούν την αγωνία του κόσμου για πολιτική αλλαγή. Λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν.

–Μπορείτε να συνεργαστείτε με ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη τη στιγμή που αποκηρύσσουν τη ΔΔΟ;

–Σε ένα ενδεχόμενο σχέδιο λύσης στους πολίτες δεν θα τεθεί το ακαδημαϊκό ερώτημα αν είναι σωστή ή λάθος η Διζωνική. Θα ερωτηθούν για την εκ περιτροπής προεδρία, αν αποδέχονται παραμονή των εποίκων ως εργάτες ή παραμονή μέρους του κατοχικού στρατού μετά τη λύση, αν δέχονται την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, όπως του δικαιώματος ανάκτησης της περιουσίας τους, μέσω εξαιρέσεων όπως ο «συναισθηματικός δεσμός» των παράνομων σφετεριστών. Όσοι πολίτες συμφωνούν με αυτά μπορούν να επιλέξουν τον Νίκο Αναστασιάδη και τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ. Όσοι διαφωνούν θα έχουν ως επιλογή τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Αυτά που μας ενώνουν με τα συνεργαζόμενα κόμματα αλλά και τους πολίτες ανεξαρτήτως κομματικής επιλογής είναι η προσήλωση μας σε αρχές όπως ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

–Μπορεί στο πλαίσιο συνεργασίας να αποκηρύξετε τη ΔΔΟ για να ικανοποιήσετε τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς;
–Ουδέποτε τέθηκε τέτοιο ζήτημα είτε από την κ. Θεοχάρους, είτε από τον κ. Σιζόπουλο, είτε από στελέχη τους. Η ουσία και το περιεχόμενο είναι αυτά που έχουν σημασία. Το ΑΚΕΛ απέρριψε το σχέδιο Ανάν που ήταν ένα διζωνικό σχέδιο. Είναι αντιδιζωνικό το ΑΚΕΛ; Όχι βέβαια. Το απέρριψε για το περιεχόμενό του. Όσοι έχουν σημαία το σύνθημα της ΔΔΟ δεν σημαίνει ότι δέχονται τις τουρκικές εγγυήσεις. Το ίδιο ισχύει και γι’ αυτούς που έχουν ως σύνθημα το ενιαίο κράτος. Τους ενώνει το περιεχόμενο και το περιεχόμενο είναι η ουσία. Ας έχει η λύση περιεχόμενο που σέβεται τα ανθρώπινα και ευρωπαϊκά δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των πολιτών της Κύπρου και ας την ονομάσουν όπως θέλουν.

Δεν κλείνουμε την πόρτα στον κόσμο του ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ

–Η στρατηγική σας αποκλείει διαβουλεύσεις με ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ. Σε ενδεχόμενο β΄ γύρο θα κλείσετε την πόρτα σε συνεργασία;
–Είναι απόλυτος ο σεβασμός μας στον κόσμο της Αριστεράς και στον κόσμο του ΔΗΣΥ και στα στελέχη τους και δεν κλείνουμε την πόρτα σε κανένα. Από την άλλη θα ήταν υποκρισία εκ μέρους μας να συζητάμε μια πολιτική συμφωνία με αυτές τις ηγεσίες, ενώ υπάρχουν σοβαρές πολιτικές διαφωνίες με τις πολιτικές που εκφράζουν οι σημερινές ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Εδώ πρόσφατές τους θέσεις τους είναι σε σύγκρουση με την ιστορία τους. Για παράδειγμα η πρόταση νόμου για ακύρωση της αναφοράς στο ενωτικό δημοψήφισμα που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ. Το γεγονός ότι η σημερινή ηγεσία του ΑΚΕΛ στηρίζει και συνεργάζεται σε όλα με την κυβέρνηση και ΔΗΣΥ. Και στους δύο γύρους η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλο θα απευθύνεται στην κοινωνία των πολιτών που έδειξε ότι θέλει πολιτική αλλαγή και στο Κυπριακό αλλά και στα θέματα διακυβέρνησης.
–Επικαλείστε αλλαγή και εγείρεται το ερώτημα τελικά, με ποιον θα συνεργαστεί ο κ. Παπαδόπουλος αν εκλεγεί;
–Η εφαρμογή ενός κυβερνητικού προγράμματος δεν αφορά μόνο το Υπουργικό Συμβούλιο. Υπάρχουν θέσεις κλειδιά που μπορούν να πληρωθούν από πολιτικά πρόσωπα αλλά και θέσεις με απαραίτητη τη συμμετοχή τεχνοκρατών. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν θα ακολουθήσει την πεπατημένη της εξόφλησης πολιτικών γραμματίων. Ψηλά στη λίστα κριτηρίων του Νικόλα Παπαδόπουλου είναι ο πρότερος πολιτικός βίος, η ικανότητα, η ακεραιότητα, η αξιοπιστία κάτι που δυστυχώς δεν ακολούθησε η σημερινή κυβέρνηση.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ