ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα δυναμική για το κέντρο της Λευκωσίας

Τα έργα που έχουν αναλάβει κράτος και δήμος ανέρχονται συνολικά στα 198 εκατ. ευρώ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το κέντρο της Λευκωσίας αλλάζει ριζικά όψη, καθώς επί του παρόντος «τρέχουν» έργα αξίας πολλών εκατομμυρίων τα οποία θα δώσουν μια άλλη δυναμική στην πάλαι ποτέ εμπορική φλέβα της πρωτεύουσας. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Δήμο Λευκωσίας, μόνο τα έργα που έχει αναλάβει το κράτος και ο δήμος στην περιοχή, ανέρχονται συνολικά στα 198 εκατ. ευρώ, μέχρι το 2020. Τέσσερεις αξιοσημείωτες αναπτύξεις που έχουν τροχοδρομηθεί στην ευρύτερη περιοχή είναι η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, η ανέγερση νέου δημαρχείου, το πολυώροφο κτήριο της Cyfield στη λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και το εξίσου μοντέρνο κτήριο Central Park Residence της Marfields απέναντι από το παλιό ΓΣΠ.

Πλατεία Ελευθερίας

Το πλέον συζητημένο έργο της πλατείας Ελευθερίας προχωράει, παρά τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις που καταγράφηκαν στο παρελθόν, με τον δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη να προσδιορίζει χρονικά την αποπεράτωση του έργου εντός του πρώτου τριμήνου του 2017. Η αρχιτέκτονας του έργου Zaha Hadid έφυγε πρόσφατα από τη ζωή χωρίς να προλάβει να το δει υλοποιημένο. Ο σχεδιασμός του έργου ανατέθηκε μετά από διαγωνισμό στο αρχιτεκτονικό γραφείο της Zaha Hadid το 2005, όταν δήμαρχος της πρωτεύουσας ήταν ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας. Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α) της Ε.Ε. και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα 2007 – 2013, τον Δήμο Λευκωσίας και την Κυπριακή Δημοκρατία. Το έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και του περιβάλλοντα χώρου με κατασκευή γέφυρας-πλατείας, την τοπιοτέχνηση της τάφρου, διορθωτικές εργασίες στα ενετικά τείχη, εγκαταστάσεις ανελκυστήρων και εργασίες φωτισμού, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, εξοπλισμό (street furniture), κατασκευή καταστημάτων και χώρων υγιεινής, δημόσιες τουαλέτες, σκάλα και ανελκυστήρες σύνδεσης του χώρου στάθμευσης και της τάφρου με τις πλατείες Σολωμού και Ελευθερίας. Στο επίπεδο της τάφρου θα δημιουργηθεί παιδότοπος, καφεστιατόριο, μικρό ανθοπωλείο, αμφιθέατρο χωρητικότητας περίπου 100 ατόμων και μικρός χώρος προβολών με μετακινούμενες καρέκλες και εξοπλισμό. Τα δύο περίπτερα που ήταν στην πλατεία και απομακρύνθηκαν θα μεταφερθούν στην τάφρο. Επίσης, επτά υδάτινα στοιχεία, βάθους 20 εκατοστών θα λειτουργούν ως σημεία αντανάκλασης, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν δροσιά στον χώρο το καλοκαίρι. Στην αιωρούμενη γέφυρα (πάνω μέρος της πλατείας) δεν θα υπάρχουν καταστήματα ή χώροι αναψυχής. 

Central Park Residence

Όσον αφορά στο Central Park Residence, πρόκειται για πολυτελές κτήριο, 22 ορόφων, που θα βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας πλησίον του παλιού ΓΣΠ, του Υπουργείου Οικονομικών, Υπουργείου Εσωτερικών και του Κοινοβουλίου. Όπως ενημέρωσε την «Κ» ο διευθυντής του Central Park Residence, Δημήτρης Τσαγκαράς, θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα συγκρότημα διαμερισμάτων που θα παρέχει στους ένοικους όλες τις ανέσεις ενός πολυτελέστατου ξενοδοχείου – με εμπορικό χώρο στο ισόγειο και ειδικά συγκρότημα SPA με γυμναστήριο στον πρώτο όροφο, χαμάμ, κομμωτήριο, 24ώρη υπηρεσία concierge, ακόμα και αυτόματο valet parking. Το οικιστικό του κομμάτι θα αποτελείται από διαμερίσματα των δύο και τριών υπνοδωματίων που θα φέρουν τις «πινελιές» κορυφαίων ευρωπαϊκών brands, ρετιρέ-διαμερίσματα που θα λαμβάνουν όλο το πάτωμα και μέγα ρετιρέ στους πάνω ορόφους με θέα τη Λευκωσία. Τα διαμερίσματα των δύο υπνοδωματίων θα είναι των 150 τετραγωνικών μέτρων, ενώ αυτά των τριών υπνοδωματίων των 200 τετραγωνικών μέτρων – συνολικά το κτήριο θα έχει 57 διαμερίσματα. Η κατασκευή έχει ήδη αρχίσει και ο κύκλος εργασιών του έργου αναμένεται να ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2015-2018. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τσαγγαρά, έχει πωληθεί το 38% του κτηρίου, ως επί το πλείστον σε ξένους. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2018.

Πολυώροφο Cyfield

Αναφορικά με το πολυώροφο κτήριο της Cyfield στην Μακαρίου, όπως ενημέρωσε την «Κ» ο ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της Cyfield, Κυριάκος Χρυσοχόος, θα πρόκειται για ένα έργο 30 ορόφων, υψηλής τεχνολογίας και ενεργειακής απόδοσης, που θα φιλοξενεί συνολικά 76 διαμερίσματα νέας γενιάς, αλλά «όχι κατά ανάγκη πολυτελείας». Επί του παρόντος, ολοκληρώνεται η κατεδάφιση του παλιού κτηρίου, και αναμένεται ότι οι εργασίες ανέγερσης θα ξεκινήσουν λίαν συντόμως, μόλις εκδοθούν και οι σχετικές άδειες. Η ολοκλήρωση του έργου, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχόο, θα λάβει χώρα το φθινόπωρο του 2018. Εκτός από διαμερίσματα, η πολυκατοικία θα φιλοξενεί επίσης και καταστήματα, καθώς και εστιατόριο με ξεχωριστό lobby στον τελευταίο όροφο. Επίσης, θα υπάρχει management team και concierge στον χώρο.

Η εταιρεία Cyfield απέκτησε τη γη από την Τράπεζα Κύπρου και προχώρησε με τη διαδικασία κατεδάφισης των δύο κτηρίων που αναπτύχθηκαν σε γη 1750 τ.μ.

Νέο Δημαρχείο

Το νέο δημαρχείο Λευκωσίας βρίσκεται στο κέντρο της εντός των τειχών πόλης, κοντά στην πράσινη γραμμή, στον αρχικό και παραδοσιακό τόπο που είχε πρωτοστεγαστεί το δημαρχείο της πόλης μεταξύ των οδών Παλιάς Ηλεκτρικής, Επτανήσου και Ισαακίου Κομνηνού. Το σύμπλεγμα αποτελείται από πέντε κτήρια τα οποία συνδέονται μεταξύ τους. Το πρώτο κτήριο του συμπλέγματος στην οδό Παλιά Ηλεκτρικής δίπλα από το Δημοτικό Κέντρο της Παλιάς Ηλεκτρικής, ολοκληρώθηκε το 2011 και από τότε στεγάστηκε και λειτουργεί εκεί το οικονομικό τμήμα του δήμου. Στο νέο δημαρχείο Λευκωσίας θα συστεγαστούν όλες οι υπηρεσίες επιλύοντας τα σοβαρά προβλήματα της λειτουργίας του Δήμου Λευκωσίας που αντιμετωπίζει τα τελευταία 25 χρόνια, λόγω του διασκορπισμού σε διάφορα σημεία της πόλης, ευελπιστώντας ότι θα αυξήσει κατακόρυφα την εξυπηρέτηση των δημοτών, ώστε ο δημότης να μπορεί να διεκπεραιώνει τις εργασίες του με τον δήμο σε όλες τις υπηρεσίες που πλέον θα βρίσκονται συγκεντρωμένες. Τα μεγάλα προβλήματα υλοποίησης του έργου εστιάζονται στην καθυστέρηση που προέκυπτε κατά καιρούς από εργασίες του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Αυτές οι δαιδαλώδεις διαδικασίες είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει ένα έργο για το οποίο πάρθηκε απόφαση πριν από αρκετά χρόνια κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες από τις σημερινές. Πάντως, οι εργασίες συνεχίζονται, αν και κάποια κομμάτια του δημαρχείου είναι ήδη σε λειτουργία.    

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Αφιερώματα: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X