ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Star Wars: Ο πόλεμος συνεχίζεται

Μία αναδρομή στην επική ιστορία, η πολιτική επιρροή της και η παραθρησκεία

Ο «Πόλεμος των Άστρων» είναι μία ιστορία επικών διαστάσεων, που από τη δεκαετία του 1970 έχει επηρεάσει έμμεσα ή άμεσα τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων ανά την υφήλιο. Προκάλεσε και ενέπνευσε εντός και εκτός της τέχνης, αφήνοντας ένα γερό στίγμα στην ιστορία. Τον Δεκέμβριο του 2015, η εξαλογία απέκτησε συνέχεια, με το κοινό να αγωνιά από το 2012 όταν ανακοινώθηκε από τον «πατέρα» της μυθολογίας George Lucas το έβδομο επεισόδιο. Στα σκαριά βρίσκονται ήδη σχέδια για ακόμα δύο επεισόδια και τρεις συμπληρωματικές ταινίες βασισμένες στις περιπέτειες των ηρώων της σειράς.
«Πριν από πολύ καιρό, σ’ ένα γαλαξία πολύ, πολύ μακρινό…», οι κινηματογράφοι θα προβάλουν στις 25 Μαΐου το 1977 ίσως την πιο διάσημη εισαγωγή του σύγχρονου κινηματογράφου. «Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 4 - Μια Νέα Ελπίδα» θα είναι η πρώτη ταινία της σειράς. Μετέπειτα, θα ακολουθήσουν το «Επεισόδιο 5 - Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται» (1980) και το «Επεισόδιο 6 - Η Επιστροφή των Τζεντάι» (1983). Οι ταινίες θα ξεπεράσουν σε πωλήσεις αρκετές ταινίες που προβλήθηκαν εκείνο το διάστημα, με αποτέλεσμα τα στοιχεία τους να δημιουργήσουν μία νέα μαζική κουλτούρα. Την εξαετία μεταξύ 1999 και 2005, μετά από απαίτηση των θαυμαστών τα σενάρια για τα πρώτα μέρη της μυθολογίας θα υλοποιηθούν και τα επεισόδια 1 με 3 θα προβληθούν στους κινηματογράφους.
Η αλλόκοτη σειρά, που πιθανότατα να ξενίζει τους μη γνώστες του αντικειμένου, ακολουθείται μέχρι σήμερα πιστά από τους «οπαδούς», δηλαδή 4, 5, 6 και 1, 2, 3. Αυτό συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, γιατί με αυτό τον τρόπο έγινε η προβολή τους και δεύτερον, επειδή τα τρία πρώτα επεισόδια λειτουργούν ως ερμηνευτικά για την πλοκή.

Στα όρια θρησκείας
Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν υπάρξει χιλιάδες ταινίες, σειρές και βιβλία που η μυθολογία τους ξεπερνά τον κόσμο του φανταστικού. Ελάχιστες από αυτές τις ιστορίες κατάφεραν να δημιουργήσουν μικρές εκατοντάδες στρατιές από θαυμαστές ή ακόμα και θρησκείες. Το 2001, σε μία δημογραφική έρευνα της Βρετανίας, οι κάτοικοι, μετά από κινητοποίηση πιθανότατα μέσω διαδικτύου, συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο δηλώνοντας ως θρήσκευμα τον Τζενταϊσμό (Jediism). Η αρχική εξήγηση που δόθηκε ήταν πως η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήθελαν να αστειευτούν με τις κυβερνήσεις. Μία δεύτερη ερμηνεία είναι ότι μέσω της απάντησης ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για τις περιορισμένες επιλογές στη φόρμα αναφορικά με το θρήσκευμα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν καταπληκτικά, με περίπου το 0,8% ή 390 χιλιάδες κατοίκους να δηλώνουν Τζενταϊστές. Παρόμοια στατιστικά βρέθηκαν και σε άλλες χώρες όπως η Αυστραλία, η Τσεχία, η Νέα Ζηλανδία, η Τουρκία και άλλες. Με τέτοια στοιχεία, οι κοινωνιολόγοι που ειδικεύονται σε θέματα νέων μορφών θρησκείας έσπευσαν να ερευνήσουν το φαινόμενο. Παράλληλα, έντονη κριτική άσκησαν οι Αθεϊστές, δηλώνοντας πως κάθε απάντηση με σκοπό το χιούμορ θα υποβάθμιζε τα ποσοστά όσων δεν τάσσονται υπό κάποιο θρήσκευμα, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται και η πολιτική τους επιρροή.
Και αυτό να συμβαίνει ενώ ο σκηνοθέτης και δημιουργός Τζορτζ Λούκας, συντελεστής της απίστευτης επιτυχίας της τριλογίας του «Πολέμου των Άστρων», δηλώνει πως η νέα πρόσθεση «Star Wars: Η Δύναμη επιστρέφει» δεν του άρεσε. Οι θεατές κατενθουσιασμένοι, οι εισπράξεις στα ύψη και ο Λούκας να έρχεται σε σύγκρουση με την Disney, η οποία έχει αγοράσει την Lucasfilm. Δηλώνει, λοιπόν, πως η νέα ταινία διαφέρει από το δικό του όραμα και πως δημιούργησαν μία ταινία νοσταλγίας των πρώτων επεισοδίων.
Πάντως, επιγραμματικά, στο σύνολό τους μέχρι στιγμής και οι επτά ταινίες έχουν αποφέρει έσοδα $5.802.224,405 παγκοσμίως. Το συνολικό κεφάλαιο που χρησιμοποιήθηκε ανέρχεται στα 620 εκατομμύρια δολάρια. Μόνο η παραγωγή του έβδομου επεισοδίου ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια και ήδη καταγράφει έσοδα $1.316.065,583.


Ο Ρέιγκαν και η μήνυση
Το εκτελεστικό γραφείο του Προέδρου της Αμερικής Ρόναλντ Ρέιγκαν αναφέρθηκε στο τότε αντιπυραυλικό σύστημα της χώρας, χαρακτηρίζοντάς το «Star Wars». Η Lucasfilm, η εταιρεία του Τζορτζ Λούκας που διαχειρίζεται τα δικαιώματα των ταινιών, μήνυσε τον Πρόεδρο. Ο λόγος ήταν τα νέα νοήματα που θα αποκτούσε η φράση και τι θα γινόταν στις εκφράσεις των δημιουργών οποιουδήποτε έργου όταν χρησιμοποιούνται σε άλλο πλαίσιο. Η εταιρεία έχασε τη δίκη και έτσι φράσεις των ταινιών χρησιμοποιούνται από τους πολιτικούς, όπως έπραξε, για παράδειγμα, και ο Μπαράκ Ομπάμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αναδρομές: Τελευταία Ενημέρωση

X