ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόωρη η συζήτηση για μεταφορά αερίου στην Ε.Ε. μέσω Τουρκίας

Η διευθύντρια της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής μιλά για πολυμερείς συνεργασίες στην περιοχή

Καθησυχαστική εμφανίζεται στη συνέντευξή της στην «Κ» η διευθύντρια του AJC, αντισυνταγματάρχης Avital Leibovich, πως ακόμη και στο ενδεχόμενο αναθέρμανσης των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία, η συνεργασία με την Κύπρο δεν επηρεάζεται. Η συνεργασία με τη Λευκωσία και την Αθήνα στον τομέα της ασφάλειας προσφέρει, όπως επισημαίνει, το αναγκαίο γεωστρατηγικό βάθος στο Ισραήλ. Παράλληλα, τονίζει πως Κύπρος και Ισραήλ αποτελούν την πλατφόρμα για πολυμερείς συνεργασίες στην περιοχή.

–Τι σας φέρνει στην Κύπρο αυτή τη φορά;

–Είναι η τρίτη φορά που επισκέπτομαι την Κύπρο τον τελευταίο χρόνο. Πάντα χαίρομαι να έρχομαι εδώ, να διαπιστώνω πόσο προχωρούν οι σχέσεις των δύο χωρών, να ενημερώνομαι για τα νέα προγράμματα που έχουν αναληφθεί και να βλέπουμε ως ΜΚΟ πώς μπορούμε πιθανόν να συμβάλουμε σε αυτή την πολύ θετική διαδικασία.

–Σε αυτό το πλαίσιο εμπίπτει και ο προγραμματισμός για τη διοργάνωση συνεδρίου που αποσκοπεί στη συνεργασία της κυπριακής, ελληνικής και ισραηλινής διασποράς;

–Αυτό είναι ένα θέμα που, όπως αντιλαμβάνομαι, θα εγερθεί στην επόμενη τριμερή συνάντηση. Θα μπορούσε να ήταν ένα πολύ θετικό πρόγραμμα από το οποίο όλοι να επωφεληθούμε, γιατί τι είναι η διασπορά; Η διασπορά είναι μειονότητα και οι Εβραίοι είναι μειονότητες. Συχνά έχουμε πολύ καλές διασυνδέσεις με άλλες μειονότητες και δουλεύουμε μαζί σε κοινά προγράμματα. Συνεπώς, αν για παράδειγμα έχεις μία μεγάλη κυπριακή κοινότητα σε άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, τότε μπορούμε να εργαστούμε από κοινού σε διάφορα θέματα. Για παράδειγμα, για να εγκριθούν νομοθεσίες είτε σε τοπικό επίπεδο είτε στο Κογκρέσο. Οι προοπτικές είναι απεριόριστες.

–Η ασφάλεια αποτελεί ένα από τα κομβικά ζητήματα στη συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ.

–Η Κύπρος βρίσκεται, επίσης, σε ευαίσθητη γεωγραφική κατάσταση. Η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας είναι ισχυρή και δεν αφορά μόνο στην πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων που και αυτές ενισχύονται. Επίσης, ενισχύεται και σε τομείς όπως της πολιτικής άμυνας, του ναυτικού, των μυστικών υπηρεσιών και άλλους.

–Συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μετά τη διακοπή της συνεργασίας σας της ασφάλειας με την Τουρκία.

–Η συνεργασία ασφάλειας του Ισραήλ με την Τουρκία έχει διακοπεί εδώ και πέντε χρόνια. Προφανώς, δεν μπορεί κανείς να σταματήσει την εκπαίδευση και τις ασκήσεις και να παραμένει περιορισμένος σε ένα πολύ μικρό εναέριο χώρο σε μία χώρα. Γι΄ αυτό νομίζω η συνεργασία των (στρατιωτικών) δυνάμεών μας με την Κύπρο και την Ελλάδα είναι αναγκαία για την επάρκεια και το επίπεδο ετοιμότητας του Ισραήλ.

–Κατανοούμε πως η Κύπρος και η Ελλάδα προσφέρουν το γεωστρατηγικό βάθος που χρειάζεται το Ισραήλ, όμως, το Ισραήλ τι θα μπορούσε να προσφέρει στην Κύπρο σε αυτόν τον τομέα;

–Το Ισραήλ, δυστυχώς, διαθέτει μεγάλη εμπειρία που εκτείνεται σε διάφορα πεδία και η οποία έχει συσσωρευτεί στο πέρασμα των χρόνων λόγω των καταστάσεων που κατ’ επανάληψη αντιμετωπίσαμε. Με την Κύπρο έχουμε πολλές ομοιότητες, την τοπογραφία, τις καιρικές συνθήκες, τις αξίες, αλλά όλα αυτά τα στοιχεία μπορεί να είναι βοηθητικά για στρατιωτικούς σκοπούς όταν λαμβάνονται υπόψη. Συνεπώς, το Ισραήλ έχει πολλά να προσφέρει με την έννοια της εμπειρίας και γνώσης και μερικά από αυτά σίγουρα τα έχει μοιραστεί.

Πρόωρη η συζήτηση για αγωγό φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας

–Οι προσπάθειες αναθέρμανσης των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας, στις οποίες εμπλέκεται και ο τομέας της ενέργειας, πώς επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ ή και την τριμερή συνεργασία με την Ελλάδα;


–Η Τουρκία είναι ένας παίκτης σε αυτή την αρένα και τόσο η γεωγραφική της θέση όσο και το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ αναντίλεκτα την καθιστά μία σημαντική χώρα. Αυτών λεχθέντων, δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί η αναθέρμανση των σχέσεων με την Τουρκία να επηρεάσει τις σχέσεις του Ισραήλ με την Κύπρο. Υπάρχουν κάποιοι οικονομικοί δεσμοί με την Τουρκία, οι οποίοι έχουν διατηρηθεί και ίσως στο μέλλον αυτοί οι δεσμοί ενισχυθούν αν αναθερμανθούν οι σχέσεις μας, αλλά αυτή είναι μία διαδικασία, δεν σημαίνει πως αύριο το πρωί όλα θα επιστρέψουν στην ομαλότητα και δεν γνωρίζω αν ποτέ θα επιστρέψουν στο σημείο που βρισκόντουσαν.

–Το ενδεχόμενο επίλυσης του Κυπριακού θα υποβοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση και ίσως διευκόλυνε και την κατασκευή αγωγού για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ε.Ε. μέσω Τουρκίας;

–Είναι πρόωρο να μιλάμε γι΄ αυτό. Φυσικά είναι μία επιλογή, μία βιώσιμη επιλογή, δεν την παραμερίζω, θα μπορούσε να συμβεί, αλλά δεν είναι για αύριο το πρωί. Νομίζω χρειαζόμαστε λίγη περισσότερη υπομονή. Αναμένατε 41 χρόνια για το κυπριακό πρόβλημα. Ελπίζω να επιλυθεί, όπως και το θέμα της ασφάλειας που γνωρίζω ότι είναι επίσης πολύ σημαντικό εδώ. Ακόμη ένα θέμα που έχουμε κοινό. Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, πέντε χρόνια διακοπής (σχέσεων) ανάμεσα στις χώρες και διατήρησης μόνο κάποιων λίγων οικονομικών σχέσεων είναι πολύ μεγάλο διάστημα, όμως είναι μία διαδικασία.

–Τελικά, Κύπρος και Ισραήλ δημιουργούν ένα νέο παράδειγμα και διαμορφώνουν εκείνες τις προοπτικές για ευρύτερες ίσως και πολυμερείς συνεργασίες στην περιοχή;

–Οι πρωτοβουλίες ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ αποτελούν τη σωστή πλατφόρμα για άλλα μετριοπαθή κράτη, προκειμένου να συνεργαστούν στη βάση των αμοιβαίων συμφερόντων που μπορεί να είναι στην ενέργεια, την οικονομία, τον τουρισμό, την ασφάλεια. Πιστεύω πως αυτή (η συνεργασία) θα μπορούσε να διευκολύνει μία μεγαλύτερη διαδικασία, μία πολυμερή διαδικασία στην περιοχή που είναι και το κλειδί. Φυσιολογικά πάντα εστιάζουμε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και είναι σημαντικό, αλλά εγώ βλέπω πέρα από αυτό. Βλέπω τις σχέσεις, τα επιπρόσθετα κύματα που μπορούν να δημιουργήσουν. Έτσι το βλέπω.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση

X