ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ισχυρό ΑΚΕΛ, ανάχωμα στις πολιτικές λιτότητας

Το δίδαγμα της διακυβέρνησης Χριστόφια, η σύγκριση με την Ελλάδα και ο εκλογικός στόχος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ισχυρό ΑΚΕΛ την επομένη των εκλογών σημαίνει ανάχωμα στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει εδώ και καιρό η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, βάζοντας φραγμό στις πολιτικές κοινωνικής ανισότητας, αναφέρει στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης. Ασκεί σφοδρή κριτική στα κόμματα του ενδιάμεσου και το αφήγημα περί ΔΗΣΑΚΕΛ, καταλογίζοντάς τους μεγάλο θράσος για την καλλιέργεια της εικόνας δήθεν συνεργασίας ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ, ενώ οι ίδιοι εξέλεξαν και στήριξαν τις πολιτικές του Νίκου Αναστασιάδη.

–Ακόμα και σήμερα, επιρρίπτονται ευθύνες στη διακυβέρνηση Χριστόφια. Πόση ζημιά έχει κάνει στο ΑΚΕΛ;

–Η προηγούμενη κυβέρνηση, δικαίως ή αδίκως, έχει κριθεί. Ο κόσμος περιμένει από τη σημερινή διακυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ, τρία και πλέον χρόνια αφότου ανέλαβαν την εξουσία, να σταματήσουν να αντιπολιτεύονται την προηγούμενη κυβέρνηση και να κυβερνήσουν. Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται η πολιτική της παρούσας κυβέρνησης, κατά πόσο είναι ωφέλιμη για την ευημερία των πολλών απλών ανθρώπων ή των ελάχιστων προνομιούχων. Με αυτό το κριτήριο, οι πολίτες θα προσέλθουν στην κάλπη. Η συζήτηση για το τι έγινε στο παρελθόν, έχει αξία μόνο για την εξαγωγή συμπερασμάτων, για να μην επαναλάβουμε λάθη που οδήγησαν στην καταστροφή. Έχουμε εντελώς διαφορετική ανάγνωση των αιτιών της οικονομικής καταστροφής.
–Σε αυτή την ανάγνωση δεν φέρει ευθύνη η διακυβέρνηση Χριστόφια και το ΑΚΕΛ;
–Λάθη και αδυναμίες υπήρξαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, την ώρα που παράχθηκε και τεράστιο έργο. Την καταστροφή δεν την έφεραν ούτε οι μισθωτοί, ούτε οι συνταξιούχοι, ούτε η στεγαστική πολιτική του κράτους, ούτε οι δαπάνες για την Υγεία. Την έφεραν οι φίλοι της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, οι καλύτεροι τραπεζίτες στον κόσμο, όπως τους αποκαλούσαν. Δεν θα επικαλεστώ αναρίθμητα στοιχεία που τεκμηριώνουν του λόγου το αληθές. Θα αρκεστώ μόνο σε όσα είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου τον Μάιο του 2012, πως «χίλιες φορές ο Βγενόπουλος να υλοποιούσε την απειλή του και να απομάκρυνε την Τράπεζα από την Κύπρο, γιατί τώρα δεν θα υπήρχε ο κίνδυνος να οδηγηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε μνημόνια και μηχανισμό στήριξης». Όντως. Αν ο τότε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, που ήταν «ευλογία για τον τόπο και αναντικατάστατος», κατά την ηγεσία του Συναγερμού, απέτρεπε τη συγχώνευση της Μαρφίν Εγνατία με τη Λαϊκή, ως όφειλε και μπορούσε, δεν θα είχαμε ανάγκη να πάμε σε μηχανισμό στήριξης. Το δίδαγμα από την οικονομική καταστροφή είναι ότι θα πρέπει απαραίτητα να αποφεύγεται η τυφλή στήριξη και συγκάλυψη των πανίσχυρων ιδιωτικών συμφερόντων, τραπεζικών ή άλλων, δίδαγμα που φαίνεται δεν έχει λάβει η ηγεσία και η κυβέρνηση του Συναγερμού.
–Οι αριστερές πολιτικές δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, λένε οι επικριτές σας, θέτοντας το παράδειγμα της Ελλάδας.
–Γίνεται επιλεκτική προσπάθεια σύγκρισης ανόμοιων πραγμάτων, για να δικαιολογήσουν οι κυβερνώντες τις δικές τους πολιτικές επιλογές και λάθη. Αυτοί που δεσμεύτηκαν για πολλά και διάφορα ήταν η κυβέρνηση Αναστασιάδη, μετατρέποντας το «δεσμεύομαι» και την πολιτική αξιοπιστία σε ανέκδοτο. Ας εξετάσουν τι έπραξαν οι ίδιοι και ας μην αναζητούν άλλοθι από άλλες χώρες. Ούτε όμως εκεί η σύγκριση τούς βολεύει, γιατί την καταστροφή στην Ελλάδα την έφερε η Δεξιά, ανεξαρτήτως τυχόν λαθών που καταλογίζονται στη σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας στη διαχείριση. Εμείς κρινόμαστε για τη δική μας πολιτική και πεπραγμένα και όχι οποιωνδήποτε άλλων.
–Ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών;
–Τα τελευταία τρία χρόνια που κυβερνά ο ΔΗΣΥ, η Κύπρος έχει τη θλιβερή πρωτιά στη διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας, τα εισοδήματα μειώνονται σημαντικά και επωφελείται ένα μικρό ποσοστό. Οι μισθοί έχουν πάει στα επίπεδα του ’96, ενώ για το 2016 αυξάνονται τα κέρδη των λίγων προνομιούχων. Αν οι πολίτες θέλουν να συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές, ας στηρίξουν τον ΔΗΣΥ. Αν όμως θέλουν να αλλάξουν πορεία τα πράγματα, ώστε να υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον και η ευημερία των πολλών μη προνομιούχων, να στηρίξουν το ΑΚΕΛ και τις ρεαλιστικές του προτάσεις. Όσο ισχυρότερο είναι το ΑΚΕΛ τόσο αποτελεσματικότερη θα είναι η αντίσταση στο συνεχιζόμενο «κούρεμα» μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών και δαπανών στην Υγεία και η αντίσταση στη λεηλασία των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών. Όσο πιο δυνατό είναι το ΑΚΕΛ τόσο αποτελεσματικότερα θα αντιμετωπίσουμε τις εκποιήσεις της κύριας κατοικίας ή της μικρής επαγγελματικής στέγης σε βάρος των μικροοφειλετών, αντιστεκόμενοι στις κυβερνητικές διακηρύξεις και προθέσεις να συνεχίσουν σταθερά τις αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές λιτότητας. Όσο πιο δυνατό είναι το ΑΚΕΛ τόσο περισσότερο μπορούμε να ελπίζουμε ότι η χώρα μας θα μπορέσει να αλλάξει κατεύθυνση, εισερχόμενη σε πορεία οικονομικής και κοινωνικής προόδου.

Το θράσος του ενδιάμεσου
–Πόση ζημιά έχει προκαλέσει στο κόμμα το αφήγημα του ΔΗΣΑΚΕΛ;
–Η πολιτική μας στο Κυπριακό τυγχάνει ευρύτατης στήριξης και το ΑΚΕΛ κρίνεται ως πατριωτική, διεκδικητική δύναμη ευθύνης. Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου να δημιουργήσουν εντυπώσεις σε βάρος του ΑΚΕΛ, η πλειοψηφία των πολιτών εκτιμά θετικά τη συνέπεια και σοβαρότητα της Αριστεράς. Αυτοί που τριάμισι χρόνια επί Χριστόφια και τον πρώτο ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη συμφωνούσαν και ταυτίζονταν μαζί του στο Κυπριακό, εκλέγοντας με την ψήφο ή την ποντιοπιλατική στάση τον Νίκο Αναστασιάδη στην Προεδρία, που συνεργάστηκαν στη Βουλή με τον ΔΗΣΥ, φορτώνοντας τον λογαριασμό της τραπεζικής ληστείας στους απλούς ανθρώπους, έχουν μεγάλο θράσος να προσπαθούν να καλλιεργήσουν την εικόνα της υπόγειας δήθεν συνεργασίας ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ. Δεν πρόκειται να κάνουμε το χατίρι σε κανέναν και να αλλάξουμε τη σωστή, τη δικαιωμένη από τις εξελίξεις θέση μας για τις συγκλίσεις. Για να κερδίσουμε τι; Τις επόμενες προεδρικές εκλογές; Για να εξυπηρετήσουμε μικροκομματικές σκοπιμότητες σε βάρος του καλώς νοούμενου συμφέροντος της πατρίδας, όπως άλλοι έπραξαν; Ματαιοπονούν. Υπήρξαμε ανέκαθεν κόμμα πατριωτικής ευθύνης, βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον του τόπου και όχι οποιοδήποτε κομματικό συμφέρον.
–Ο εκλογικός σας στόχος για τον Μάη;
–Στόχος είναι το ΑΚΕΛ να παραμείνει ισχυρή πρωταγωνιστική δύναμη στα πολιτικά κοινωνικά δρώμενα του τόπου, με ένα ποσοστό που θα υπερβαίνει αυτό που πήραμε στις τελευταίες ευρωεκλογές, δηλαδή πάνω από 27%.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση

X