ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η αποτυχία εκλογής μου σημαίνει ότι είμαι υπολογίσιμος

Οι αποκαλύψεις, η αποτυχία εκλογής στην προεδρία της βουλής και ο μύθος του Ενδιάμεσου

Λάβρος κατά του παρασκηνίου και των διεργασιών, όπως τονίζει, που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας που ανέδειξε στην προεδρία της Βουλής τον Δημήτρη Συλλούρη, εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ στη συνέντευξή του στην «Κ». Επισημαίνει πως ποτέ δεν υπήρξε ενδιάμεσος χώρος, αλλά πλέον κατεγράφη μία συγκροτημένη κοινοβουλευτική δύναμη, ενώ απορρίπτει τα περί διαρροών από τον ίδιο, λέγοντας πως προέβη σε επίκληση περικοπών των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου.


–Πώς νιώθει ο Μαρίνος Σιζόπουλος σήμερα; (Η συνέντευξη έγινε την Παρασκευή 3-6)
–Μια χαρά.
Σίγουρα;
–Εγώ είμαι μία χαρά…
Χάσατε όμως στην κούρσα για την προεδρία της Βουλής, κάτι που ήταν προσωπική σας φιλοδοξία…
–Ήταν κάτι που το περίμενα.
Από την αρχή;
–Το γνώριζα και μάλιστα είχα προετοιμάσει άπαντες πως οι πιθανότητες εκλογής μου είναι μηδαμινές.
Υποστηρίζετε όμως ότι παρενέβησαν άλλοι παράγοντες;
–Κοιτάξτε, αυτό που έχει συμβεί στη Βουλή, συνέβη για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μία τόσο απροκάλυπτη επέμβαση του Προεδρικού, με διάφορους τρόπους άσκησης πίεσης και παρασκηνίου, όχι για να εκλεγεί κάποιος ο οποίος θα ακολουθούσε τη γραμμή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, αλλά για να εμποδιστεί η πιθανότητα δικής μου εκλογής. Αυτό είναι σημαντικό από πολλές απόψεις. Πρώτα, από την άποψη ότι ήδη με αυτή την παρέμβαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκθέσει σε μεγάλο βαθμό τον θεσμό του Προέδρου, αλλά την ίδια στιγμή έχει αποκαλύψει και μία μεθοδολογία συναλλαγής. Δεν ήταν μόνο να ψηφιστεί ο Δημήτρης ο Συλλούρης, αλλά και να ψηφίσει ο ΔΗΣΥ το ΑΚΕΛ.
Απλώς να αποκλειστεί δηλαδή ο Σιζόπουλος…
–Αυτός ήταν ο στόχος. Το δεύτερο στοιχείο υποδηλώνει ότι είμαι υπολογίσιμος. Όσο κι αν φαίνεται εγωιστικό. Το να προσπαθείς με τόση μανία να αποκλείσεις την εκλογή ενός συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου, αυτό υποδηλώνει ότι αυτό το πρόσωπο το υπολογίζεις. Ότι είναι ένα πολιτικό πρόσωπο που φοβάσαι να έχει ο πολιτικός του λόγος απήχηση στο εκλογικό σώμα και ότι είναι ένα πρόσωπο που δεν το ελέγχεις. Η αποτυχία εκλογής σηματοδοτεί, τουτέστιν, πρώτον ότι είμαι υπολογίσιμος αντίπαλος και δεύτερον ότι αυτοί που προσπάθησαν να αποτρέψουν την εκλογή μου, στην ουσία απέτρεψαν τη φίμωσή μου. Γιατί ως θεσμικός αξιωματούχος, και το απέδειξα πολλές φορές, λειτουργώ με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ό,τι ως κομματικό στέλεχος.
–Δεν νομίζετε ότι το κάνετε πολύ προσωπικό;
–Όταν η όλη προσπάθεια ήταν να μην εκλεγεί ο Σιζόπουλος, δεν έχει προσωποποιηθεί το θέμα;
Όσα ακούγονται σε σχέση με τις διαρροές και τη σύνδεση με τη μη εκλογή σας στη Βουλή, πώς τα σχολιάζετε;
–Προφάσεις εν αμαρτίαις. Οι τελευταίοι που έχουν δικαίωμα να επικαλούνται αυτή τη δικαιολογία είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ηγεσία του ΔΗΣΥ. Όταν είναι γνωστό πως μέχρι στιγμής σε δύο περιπτώσεις που επιβεβαιώθηκε ότι διέρρευσαν έγγραφα του Εθνικού, διέρρευσαν από το ΔΗΣΥ.
–Στη δική σας την περίπτωση δεν υπήρξε διαρροή;
–Στη δική μου περίπτωση υπήρχε επίκληση περικοπών των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου για να αποδείξω κατά τρόπο σαφή και ειλικρινή ότι όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του στη Βουλή ήταν προσπάθεια συγκάλυψης όσων συνομολόγησε ως συγκλίσεις και ως συμφωνίες με τον κ. Ακιντζί και κυρίως ήταν προσπάθεια παραπληροφόρησης του λαού. Αν σιωπούσα, θα ήμουν συνένοχος. Υπήρχε καλύτερος τρόπος για να αποδείξω την αντικειμενικότητα και την ειλικρίνεια όσων έλεγα, από το να διαβάσω τα συγκεκριμένα και μόνο αποσπάσματα τα οποία ήταν λόγια του Προέδρου της Δημοκρατίας; Εξάλλου, ας μην είμαστε αφελείς. Τι σημαίνει απόρρητο; Σημαίνει κάτι που δεν το γνωρίζει άλλος, εκτός από εμάς. Αν όντως απόρρητα στοιχεία διέρρεαν από εμένα, τότε θα ήμουν κατακριτέος. Ποια ήταν όμως απόρρητα; Αυτά που γνωρίζει η τουρκοκυπριακή πλευρά, η Τουρκία, η Ε.Ε, τα Η.Ε, οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία; Όταν υπάρχουν εφτά άλλοι που τα γνωρίζουν, αυτό είναι απόρρητο;
–Αυτό όμως δίνει επιχείρημα στην πλευρά Ακιντζί να επικαλείται την πενταμερή, ώστε να μην υπάρξουν διαρροές στον Τύπο.
–Ο κ. Ακιντζί με τις δηλώσεις του στις 11 Μαρτίου, στην ουσία επιβεβαίωσε όσα είπα. Δηλαδή, η απροθυμία της τουρκικής πλευράς να προχωρήσει σε παραχωρήσεις ή να καταθέσει προτάσεις, είναι γιατί αποκάλυψα εγώ τις συγκεκριμένες συμφωνίες;
–Εσείς, επιστρέφοντας στα της Βουλής, βγήκατε μπροστά εκπροσωπώντας τον ενδιάμεσο. Θεωρείται ότι πέτυχε ή όχι η κίνηση αυτή;
–Πέτυχε πάρα πολύ. Για πρώτη φορά κάποια κόμματα με κάποιες συγκλίνουσες απόψεις στο Κυπριακό και σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, έχουν συνομολογήσει ένα πλαίσιο κοινοβουλευτικής συνεργασίας. Μπορεί μεν σε αυτή την περίπτωση να αφορά στον τρόπο λειτουργίας και αναβάθμισης του κοινοβουλίου, όμως αποτελεί, στην ουσία, μία βάση ώστε αυτή η συνεργασία να προχωρήσει και σε πολιτικές θέσεις. Από πλευράς ΕΔΕΚ, θα επιχειρήσουμε αυτή την επιτυχία να την ενδυναμώσουμε και να της δώσουμε προοπτική.
Ο κ. Περδίκης, για παράδειγμα, δήλωσε πως όσα έγιναν στη Βουλή έδωσαν τη χαριστική βολή στον ενδιάμεσο…
–Μα δεν υπήρχε ποτέ ενδιάμεσος χώρος και ποτέ δεν θεωρούσαμε ότι το ΕΥΡΩΚΟ ήταν μέρος του ενδιάμεσου. Ας μην ξεχνούμε ότι ο κ. Συλλούρης ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΔΗΣΥ. Εμείς έχουμε τοποθετηθεί και έχουμε πει ότι υπάρχουν κόμματα πέραν των δύο μεγαλύτερων κομμάτων που έχουν κάποιες κοινές θέσεις σε διάφορα ζητήματα. Και στο Κυπριακό και σε θέματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής. Παρουσιάστηκε μία συγκροτημένη κοινοβουλευτική δύναμη 17 βουλευτών, αν την αξιοποιήσουμε σωστά, θα είμαστε δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη.
–Υπάρχει χώρος και συνθήκες για κάτι τέτοιο;
–Από πλευράς ΕΔΕΚ, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει. Θεωρώ πως και οι υπόλοιποι που έχουν εμπλακεί σε αυτή την προσπάθεια, έχουν εμπλακεί με ειλικρίνεια. Και υπάρχει προοπτική. Εμείς θα δώσουμε τη μεγαλύτερη προοπτική σε αυτή την προσπάθεια.
–Με στόχο να περάσουν διάφορα μέτρα, όπως είναι η οριζόντια ψηφοφορία;
–Αυτά είναι θέματα που θα συζητηθούν εφόσον ενυπάρχουν ζητήματα, στα οποία δεν καταγράφονται ταυτόσημες θέσεις και απόψεις, όπως είναι η οριζόντια ψηφοφορία. Όμως, έχουμε ταύτιση για την απλή αναλογική, τον τρόπο λειτουργίας του κοινοβουλίου και για μία σειρά από άλλα θέματα. Στόχος είναι, μέσα από αυτή την κοινοβουλευτική συνεργασία, να μπορέσουμε να προσδώσουμε νέα διάσταση στο κοινοβούλιο και κυρίως να δώσουμε στους συμπολίτες μας να αντιληφθούν πως ο χώρος αυτός κινείται προς μία κατεύθυνση πολιτικής και κοινοβουλευτικής συνεργασίας.
–Παρόλα αυτά, πάλι μιλάμε σε επίπεδο προοπτικής…
–Υπάρχει μία ρήση που λέει ότι η καλή αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Έγινε η αρχή και από εμάς εξαρτάται να της δώσουμε τη σωστή προοπτική. Μπορώ να μιλήσω εκ μέρους της ΕΔΕΚ. Θα καταβάλουμε ειλικρινείς προσπάθειες ευόδωσης αυτής της προοπτικής.
–Πώς κρίνετε την παρουσία του κ. Συλλούρη στην προεδρία της Βουλής και τι αναμένετε εσείς;
–Όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Εμείς από την πρώτη στιγμή ευχηθήκαμε στον κ. Συλλούρη κάθε επιτυχία και δηλώσαμε ότι εποικοδομητικά θα συνδράμουμε στην προσπάθεια για αναβάθμιση της λειτουργίας του κοινοβουλίου. Φυσικά, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται η πατρίδα μας, θα πραγματοποιούνται οι προσπάθειες αναβάθμισης και ανταπόκρισης των απαιτήσεων των πολιτών για διαφάνεια αλλά και του ελέγχου των δημοσίων πραγμάτων.

Κόμματα που παθητικά στήριξαν
τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

–Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, βγαίνοντας με αυτό το αποτέλεσμα για την ΕΔΕΚ από τις εκλογές και με όσα έγιναν στη Βουλή, νιώθει δικαιωμένος κι ότι πρέπει να είναι στο τιμόνι του κόμματος ή ότι έχουν γίνει λάθη που επέφεραν πολιτικό κόστος; 

–Δεν υπάρχει κανένας που λειτουργεί σε αντίξοες συνθήκες και δεν διαπράττει λάθη. Αυτά θα τα συζητήσουμε στην Κεντρική Επιτροπή, στα συλλογικά όργανα του κόμματος, θα αφουγκραστούμε τα μέλη και θα γίνει προσπάθεια διόρθωσης. Είναι γεγονός ότι είχαμε ένα ατυχές εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν παραγνωρίζουμε ούτε τα πιθανά λάθη και τις παραλείψεις μας, όπως δεν παραγνωρίζουμε και τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες δώσαμε την εκλογική μάχη. Όμως, κάθε τέλος είναι μία καινούρια αρχή. Η προσπάθεια είναι για ανασυγκρότηση της ΕΔΕΚ, για ενίσχυσή της, αλλά το πιο σημαντικό είναι η προσπάθεια για το πώς μπορούμε τις πολυκερματισμένες δυνάμεις με συγκλίνουσες απόψεις για τα βασικά θέματα που ταλανίζουν την πατρίδα μας να τις ενώσουμε και να συγκροτήσουμε ένα ισχυρό κοινοβουλευτικό και πολιτικό μέτωπο, το οποίο να μπορεί να δώσει προοπτική. Την Πέμπτη έγινε το πρώτο βήμα. Το σημαντικό είναι ότι δεν υποκύψαμε σε εκβιασμούς ή σε άλλες καλόπιστες ή όχι παραινέσεις.
–Τι εννοείτε ακριβώς;
Ακολουθήσαμε τον δικό μας τον δρόμο, γνωρίζοντας τις δυσκολίες και πολύ περισσότερο ξέροντας ότι η εκλογή Σιζόπουλου στην προεδρία της Βουλής δεν εξαρτάτο αποκλειστικά και μόνο από εμάς. Όμως την ίδια στιγμή, με τη διαδικασία στη Βουλή, εκτός από ότι επιβεβαιώθηκε το οργιώδες παρασκήνιο του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τρόπο θεσμικά απαράδεκτο κατά την άποψή μας, επιβεβαιώθηκε και ότι υπήρξαν πολιτικές δυνάμεις εντός του κοινοβουλίου που με την παθητική στάση που τήρησαν, συνέδραμαν την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για την υλοποίηση των προθέσεών του και στην ουσία είναι συνυπεύθυνες.
–Σε ποιους αναφέρεστε;
–Είναι καλά γνωστό και μπορεί ν’ αφορά είτε πολιτική αφέλεια είτε μπορεί, και ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην είναι, προϊόν συναλλαγής.
Ναι, αλλά δεν λέτε σε ποιους αναφέρεστε…
–Ο καθένας μπορεί να το αντιληφθεί.
Δεν υπήρξε παρασκήνιο για την εκλογή Ομήρου στην προεδρία της Βουλής;
–Δεν νομίζω να υπήρχε παρασκήνιο σε αυτή την έκταση και σε αυτή τη μεθοδολογία. Μπορεί να υπήρξαν συνεννοήσεις, όπως και εμείς κάναμε δημόσια και ανοικτά και όχι στο παρασκήνιο συνεννοήσεις με κάποια κόμματα, για την εκλογή συγκεκριμένου υποψηφίου (του κ. Ομήρου). Αυτό δεν είναι αθέμιτο. Άλλο συνεννοήσεις για την εκλογή ενός υποψηφίου και άλλο εκβιασμοί, συναλλαγές και παρεμβάσεις για τον αποκλεισμό, έναντι οποιουδήποτε τιμήματος, ενός υποψηφίου. Τεράστια η διαφορά του ενός από το άλλο.
–Αυτά που ισχυρίζεστε σκοπεύετε να τα γνωστοποιήσετε προσωπικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
–Να θέσω το ζήτημα σε έναν Πρόεδρο που είναι πολιτικά αξιόπιστος. Σε έναν Πρόεδρο που δεν είναι πολιτικά αξιόπιστος, δεν υπάρχει λόγος. Δεν μπορεί να εμπιστευτούμε έναν Πρόεδρο που από πείσμα κατήγγειλε τη χώρα του στην Ε.Ε, έναν Πρόεδρο που αθέτησε την υπογραφή του, ο οποίος τις δημόσιες δεσμεύσεις του τις αναίρεσε, και μάλιστα ήταν γραπτές, έναν Πρόεδρο ο οποίος έλεγε ότι δεν θα γίνει κούρεμα και όμως αποκαλύφθηκε πως ήταν ο εισηγητής του κουρέματος. Και θέλω να κάνω μία διάκριση. Μιλώ για πολιτική αξιοπιστία. Δεν αναφέρομαι ούτε σε προσωπικό ούτε σε επαγγελματικό επίπεδο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου

Με όλα αυτά που έχουν προηγηθεί, πώς βλέπετε εφεξής τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου;
–Αυτό είναι θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και το 1997 και το 2008 και δεν υλοποιήθηκαν. Είμαστε έτοιμοι να θέσουμε εκ νέου τις προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, προτείναμε να υπάρξει μία δεξαμενή σκέψης με Ελλαδίτες και Κύπριους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα μελετούν αυτά τα ζητήματα, θα διαμορφώνουν συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα τίθενται ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας και θα παίρνονται αποφάσεις ενδεχομένως αποδοχής ή απόρριψης. Η πρότασή μας αυτή, όπως και άλλες, δεν έγινε αποδεκτή. Δεν εξαρτάται από εμάς η λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου.
Εξαρτάται και από εσάς…
–Στον βαθμό που μπορούμε ναι, και έχουμε κάνει και τις προτάσεις για βελτίωση.

 

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση