ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προσωπικές φιλοδοξίες και ανταγωνισμός διχάζουν το κέντρο

Η υποψηφιότητα για την προεδρία της Βουλής, οι αποχωρήσεις στελεχών και η επόμενη μέρα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Προσωπικές φιλοδοξίες και ανταγωνισμό βλέπει μέσα στον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, εκτιμώντας πως ακριβώς αυτός ο ανταγωνισμός αποτρέπει οποιαδήποτε συνεννόηση θα μπορούσε να υπάρχει. Μιλώντας σε συνέντευξή του στην «Κ», αναφέρει πως ο λόγος για τον οποίο διεκδίκησε μέχρι τέλους την προεδρία της Βουλής ήταν αρχικά καθαρά εμβληματικός και έπειτα γιατί τα άλλα τρία κόμματα δεν θέλησαν να δεσμευτούν σε θέσεις που για το Κίνημα Οικολόγων θεωρούνται «εκ των ων ουκ άνευ» για οποιαδήποτε συνεργασία με τα άλλα κόμματα.
–Την επομένη των αποτελεσμάτων υποσχεθήκατε πως η ψήφος του κόσμου δεν θα πάει χαμένη. Τι καινούριο να αναμένουμε από τους Οικολόγους;
–Ήδη η ψήφος μετουσιώνεται σε έργο. Από την πρώτη Κυριακή εμείς ξεκινήσαμε τις δεντροφυτεύσεις μας για να κάνουμε αυτές τις 17.000 ψήφους, 17.000 δέντρα, όπως κάναμε και την προηγούμενη φορά, θέλοντας να αποδείξουμε ότι υπάρχουν και κάποιοι που πραγματικά ασχολούνται με την πολιτική και αυτά που λεν τα κάνουν πράξη ή προσπαθούν πολύ σκληρά να τα κάνουν πράξη. Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η Βουλή, από τη διαδικασία για την εκλογή του προέδρου, εμείς όλα αυτά τα θέματα τα οποία είχαμε προβάλει ως θέσεις μας, όπως είναι η οριζόντια ψηφοφορία ή το ασυμβίβαστο, όπως είναι η κατάργηση των αστυνομικών φρουρών. Τα βάλαμε στη συζήτησή μας με τα τρία κόμματα.
–Με τον ενδιάμεσο χώρο;
–Ναι, εγώ δεν τον λέω ενδιάμεσο χώρο, ούτε χωροταξικά δεν είναι ενδιάμεσος. Τα συζητήσαμε με ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών. Τους ζήτησα να δεσμευτούν σε αυτά τα θέματα και ο λόγος που δεν αποσύραμε την υποψηφιότητά μας ήταν γιατί δεν υπήρχε δέσμευση από αυτά τα τρία κόμματα σε μία σειρά από θέματα που αφορούν στη χρηστή διοίκηση, την αξιοκρατία, την κατάργηση των προνομίων των πολιτικών και άλλα τέτοια, τα οποία εμείς θεωρούμε ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ για οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Με την επιμονή σας στη δική σας υποψηφιότητα, δόθηκε η εντύπωση πως ενδεχομένως να ενδιαφέρεστε να ηγηθείτε μιας συνεργασίας στον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο.
–Ουδέποτε οραματίστηκα να ηγηθώ είτε ως άτομο είτε ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών της συνεργασίας των τεσσάρων κομμάτων. Εξάλλου, πιστεύω ότι για να υπάρχουν αυτά τα τέσσερα κόμματα υπάρχει λόγος. Από τον πιο ευτελή, που είναι η προσωπική φιλοδοξία μέχρι τον πιο ουσιαστικό, που είναι οι ιδεολογικές διαφορές, δεν παύει από το να είναι λόγος. Θα μου πείτε, αρκεί η προσωπική φιλοδοξία για να δημιουργηθεί ένα κόμμα; Αρκεί. Εξαρτάται από αυτούς που ακολουθούν αυτή την προσωπική φιλοδοξία. Άρα εγώ θεωρώ ότι υπάρχουν λόγοι για να υπάρχουν αυτά τα κόμματα και όσον αφορά εμάς σίγουρα υπάρχουν λόγοι.
Για σας ποιοι είναι;
–Προβάλλουμε την πράσινη ιδεολογία, την ιδεολογία των οικολόγων ενός παγκόσμιου πολιτικού κινήματος, έχουμε πολλά πράγματα διαφορετικά να πούμε από τα υπόλοιπα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Για αυτό, εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχει περιθώριο να συμπτυχτούμε ή να διαλύσουμε το Κίνημα των Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών για να μπούμε σε κοινό μέτωπο κομμάτων ή ακόμα περισσότερο σε ένα κόμμα. Αυτό το οποίο θα μπορούσε να γίνει και δεν γίνεται και είναι προκλητικό και διαψεύδει και τις προσδοκίες των πολιτών που βλέπουν ενότητα στον χώρο του κέντρου είναι η συνεργασία μεταξύ αυτών των κομμάτων, η συνεννόηση. Εγώ διαπιστώνω μετά λύπης μου ότι πιο εύκολα συνεννοούνται αυτά τα κόμματα με τους δύο πόλους, ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ, παρά μεταξύ τους.
Πού οφείλεται; Καθαρά σε θέμα προσωπικών φιλοδοξιών;
–Και στον ανταγωνισμό μεταξύ των κομμάτων. Το είδαμε πρόσφατα στη βάση αποφάσεων κατά τη διάρκεια της κατανομής των θέσεων στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Εγώ δεν βλέπω για ποιο λόγο η Συμμαχία Πολιτών και η ΕΔΕΚ να μη θέλουν το Κίνημα Οικολόγων στην πιο σημαντική κοινοβουλευτική Επιτροπή που έχει η Βουλή, αυτήν των Οικονομικών.
–Δεν ήθελαν;
–Δεν μας στήριξαν απέναντι στην εμφανή διάθεση του ΔΗΣΥ να μας αποκλείσει, για λόγους βέβαια που είναι εντελώς κατανοητοί.
Γιατί να μη θέλει εσάς συγκεκριμένα;
–Δεν μας θέλει γιατί θεωρεί ότι ασκούμε δηκτική αντιπολίτευση. Ο κ. Νεοφύτου δεν μπορεί να μας χειριστεί εύκολα όπως άλλα κόμματα γιατί πάμε με βάση τις αρχές μας και δεν δεχόμαστε ανταλλάγματα. Και για αυτό θα δυσκολεύεται να επιτυγχάνει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να περνά την κυβερνητική πολιτική. Έναντι ανταλλαγμάτων, το λέω μετά λόγου γνώσεως και το καταγγέλλω, έναντι ανταλλαγμάτων που συνήθως έχουν σχέση με θέσεις σε συμβούλια σε ημικρατικούς, που τσιμπούν όλα τα κόμματα με τη σειρά.
–Κι εσείς έχετε τη θέση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, με κάποιους να σας χαρακτηρίζουν συγκυβέρνηση.
Αυτή τη θέση εμείς τη δημιουργήσαμε επί Τάσσου Παπαδόπουλου και την ακολούθησε αυτή την παράδοση ο Δημήτρης Χριστόφια και ο Νίκος Αναστασιάδης.
–Είναι όμως θέση κρατικού αξιωματούχου.
–Ο κ. Αναστασιάδης δεν την έχει προσφέρει στο Κίνημα Οικολόγων, αλλά στην Ιωάννα Παναγιώτου προσωπικά.
–Διαφωνείτε, δηλαδή, για το γεγονός ότι αποδέχτηκε την εν λόγω θέση;
–Όχι, κι εμένα να μου έλεγε να πιάσω αυτή τη θέση και να δουλέψω για το περιβάλλον θα την έπαιρνα. Και θα έκανα πολύ σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την περιβαλλοντική της πολιτική.
Αυτή τη δουλειά δεν την κάνει η Ιωάννα Παναγιώτου;
–Την κάνει, αλλά μπορεί να μην την κάνει όπως εγώ.
Οι αδιάφθοροι και οι διεφθαρμένοι
–Είχατε πει προεκλογικά ότι κάποιοι «απεργάστηκαν την εξαφάνιση της τίμιας φωνής των Οικολόγων».
–Κατάγγειλα ότι γίνονται παρασκήνια και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Συμφωνίες που μπορεί ο ένας από τους δύο που τα συμφωνούν να είναι ο Συναγερμός, αλλά ο δεύτερος δεν είναι ο ΔΗΣΥ, αλλά κάποιος από τους άλλους. Δεν μας θέλουν στη Βουλή γιατί έχουμε συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα. Είμαστε οι αδιάφθοροι και δεν μας θέλουν οι διεφθαρμένοι να είμαστε μαζί τους εκεί που λαμβάνονται αποφάσεις.
–Δεν είναι σκληρό και απόλυτο το «διεφθαρμένοι»;
–Είναι μία σκληρή πραγματικότητα, όχι για τους ιδίους. Οι ίδιοι καλά περνούν, ο κυπριακός λαός πληρώνει τη χλιδή και την πολυτέλειά τους.
–Σας ενοχλεί ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις σάς χαρακτηρίζουν λαϊκιστή;
–Ο πλέον αδιάφθορος είμαι. Αυτό τους ενοχλεί, ότι δεν κατάφεραν τόσα χρόνια να βρουν κάτι να μου φορτώσουν. Προσπάθησαν, αλλά δεν τα κατάφεραν.
–Το Κίνημα Οικολόγων ενισχύεται. Πότε υπολογίζεται ότι θα είναι η στιγμή να αποκτήσει την ίδια δυνατή φωνή που παρουσιάζουν οι Πράσινοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών;
–Είμαστε το ένατο μεγαλύτερο κόμμα στις 38 χώρες της Ευρώπης. Άρα καταρρίπτεται ο μύθος ότι οι Οικολόγοι της Κύπρου δεν είναι τόσο ισχυροί όσο σε άλλες χώρες.
–Υπήρξαν προεκλογικά κάποιες εντάσεις με στελέχη να φεύγουν πυροβολώντας. Πού οφείλεται;
–Ήταν προσωπικές επιλογές και για αυτό δεν δέχομαι την εκτίμησή σας περί εντάσεων. Δεν δημιουργήθηκε καμία ένταση.
–Δημιουργείται αναπόφευκτα όταν αφήνουν αιχμές για τον ίδιο τον Πρόεδρο.
–Αντίθετα, μπορώ να σας πω ότι αυτές οι αποχωρήσεις επειδή ήταν προσωπικού χαρακτήρα δεν είχαν πολιτικό περιεχόμενο, χαρακτηρίστηκαν από τους υπόλοιπους ως αποστασίες με εμπλοκή και των ξένων παραγόντων. Ίσως, πάντως, τελικά να βοήθησαν στη συσπείρωση του Κινήματος των Οικολόγων αυτές οι αποχωρήσεις.
Έκαναν περισσότερο καλό;
–Πιθανόν. Έτσι εκτιμούμε εκ των υστέρων τα πράγματα βάσει και των εκλογικών αποτελεσμάτων.
–Το γεγονός ότι άφησαν να εννοηθεί ότι ο Γιώργος Περδίκης είναι αυταρχικός, πώς το σχολιάζετε;
–Κάτι πρέπει να πουν. Και αφού δεν μπορούν να πουν ότι είναι κλέφτης, διεφθαρμένος, ανίκανος και τόσα άλλα που χαρακτηρίζουν τους υπόλοιπους πολιτικούς, κάτι πρέπει να πουν.
Οι ευθύνες του 5%
–Οι δύο κοινοβουλευτικές έδρες αυξάνουν τις απαιτήσεις. Πώς αναμένεται να κινηθούν οι Οικολόγοι;
–Οι Οικολόγοι έχουν ένα τεράστιο βάρος να σηκώσουν. Όπως είπα και μετά την πρώτη μας διευρυμένη Κεντρική Επιτροπή, δεν είμαι διατεθειμένος να κρύψω τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Η αλήθεια είναι ότι στην παρούσα φάση με το Κίνημα Οικολόγων και τις συνεργαζόμενες δυνάμεις που μας απαρτίζουν δεν μπορεί να τοποθετηθεί στον νέο του ρόλο. Θα πρέπει μαζί να βρούμε τον τρόπο, γιατί ακόμα δεν τον βρήκαμε. Όταν σε λίγες βδομάδες καταφέρουμε να είμαστε μαζί και να σηκώσουμε το βάρος του 5% εκτιμώ ότι αυτό το βάρος δεν μπορούμε να το σηκώσουμε. Είναι πολύ. Χρειάζεται το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών να κάνει μία διεύρυνση προς την κοινωνία, να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα των εκλογών, να ενταχθούν καινούργια στελέχη με όραμα και όρεξη για δουλειά, να δραστηριοποιηθεί το Κίνημα σε διάφορους τομείς, για να ανταποκριθούμε στις διευρυμένες μας ευθύνες που θέλει η κοινωνία. Γιατί πρέπει να καταγγείλω ότι ενώ η κοινωνία μας έδωσε 5%, αυτό το ποσοστό τα κόμματα το έχουν ψαλιδίσει και συνεχίζουν να το ψαλιδίζουν.
–Δηλαδή;
–Μειώνοντάς μας τις δυνατότητες να κάνουμε κοινοβουλευτικό έργο ανάλογο του κόμματος του 5%. Αν δείτε τι αξιώματα είχε ένα κόμμα του 5% στη Βουλή πριν πέντε χρόνια και τι έχει το δικό μας το κίνημα σήμερα θα καταλάβετε. Ούτε προεδρίες μας δίνουν, ούτε Επιτροπές σημαντικές θέλουν να μας δώσουν και γενικά υπάρχει μία διαδικασία κουρέματος των δυνατοτήτων του κινήματος μέσα στη Βουλή. Είναι μία αν θέλετε εκδικητική συμπεριφορά των υπολοίπων κομμάτων απέναντι στους Οικολόγους, γιατί κάναμε την έκπληξη. Πλέον με την αύξηση των ποσοστών έχουμε πολλή πίεση και ο όγκος δουλειάς και η ευθύνη έχει πολλαπλασιαστεί. Και είμαι ειλικρινής και το λέω ότι σε αυτή τη φάση θεωρώ ότι αν δεν ξυπνήσουν οι Οικολόγοι και αν δεν ανοίξουν πόρτες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτό το 5% και στο τέλος αντί για ευκαιρία για ακόμη πιο υψηλούς εκλογικούς στόχους, θα καταντήσει παγίδα αυτό το 5%.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση