ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέοι και συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί στη μάχη

Κάνουν «ιδιαίτερα» βάζοντας φιλότιμο και εισπράττοντας μόνο εκτίμηση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συνέντευξη στην ΙΩΑΝΝΑ ΣΚΟΡΔΗ

Η πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Μήνυμα Βοήθειας Νικολέττα Χατζηιωάννου μίλησε στην «Κ» για τους λόγους που την οδήγησαν στην ίδρυση του Οργανισμού, τονίζοντας ότι αρχική και διαρκής πρόκληση για τη συνέχιση του έργου του Οργανισμού είναι η εύρεση πόρων και η στελέχωση από εκπαιδευτικούς καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Επιπλέον, υπογράμμισε στην «Κ» πως έχουν δοθεί, μέχρι σήμερα, συνολικά 23 υποτροφίες σε νεαρούς φοιτητές και φοιτήτριες της Κύπρου που ξεκινούν φέτος ή συνεχίζουν τις σπουδές τους σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου. Διευκρίνισε πως είναι πολλοί οι νέοι και οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν τις γνώσεις τους. Επεσήμανε δε στην «Κ» πως οι εθελοντές είναι εκ των ων ουκ άνευ για τον Οργανισμό, καλώντας στον Οργανισμό «άτομα ακέραιου χαρακτήρα και αρχών, άτομα τα οποία έχουν την υπομονή που χρειάζεται για την επίτευξη των στόχων μας και άτομα που πάνω απ’ όλα συμμερίζονται το όραμα για καλύτερη Κύπρο».


–Πώς συλλάβατε την ιδέα για ίδρυση του Οργανισμού;

–Η συμμετοχή μου στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και σε άλλους φιλανθρωπικούς οργανισμούς ως εθελόντριας, με έκαναν να συνειδητοποιήσω πόση ανάγκη έχουν οι νέοι κάθε οικογένειας όχι μόνο σε οικονομικά θέματα ή λόγω της έλλειψης τροφίμων, αλλά και σε θέματα εκπαίδευσης. Οι νέοι είναι το μέλλον και είναι λυπηρό να μην τους δίνεται η ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον. Έτσι ίδρυσα τον ΜΚΟ Μήνυμα Βοήθειας, για να παρέχουμε βοήθεια στους μαθητές που προέρχονται από οικονομικά ευπαθείς οικογένειες, στέλλοντας το μήνυμα ότι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

–Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στην αρχή, αλλά και στην πορεία;

–Αρχική και διαρκής πρόκληση για τη συνέχιση του έργου του Οργανισμού είναι η εύρεση πόρων και η στελέχωση από εκπαιδευτικούς καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

–Από ποιους ζητήσατε βοήθεια στο ξεκίνημά σας, ποιοι είναι αυτοί που σας στήριξαν στην πορεία και ποιοι σας στηρίζουν σήμερα;

–Σε κάθε ξεκίνημα η άμεση βοήθεια έρχεται πάντα από την οικογένεια και τους φίλους μας. Στην πορεία μάς στήριξαν πολλοί άνθρωποι, καθώς και κυβερνητικοί Φορείς και Οργανισμοί, χωρίς τους οποίους δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο επίπεδο που είμαστε τώρα και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για περαιτέρω δραστηριοποίηση του Οργανισμού μας. Κύριο ρόλο στις προσπάθειές μας έχουν διαδραματίσει οι εθελοντές μας και ειδικότερα οι εθελοντές-καθηγητές, που παραδίδουν τα βοηθητικά μαθήματα του Οργανισμού στους οικονομικά ευπαθείς μαθητές της κυπριακής κοινωνίας.

–Πώς χρηματοδοτείται ο οργανισμός;

–Ο Οργανισμός χρηματοδοτείται από εισφορές-δωρεές από διάφορους χορηγούς και ιδιώτες, που συμμερίζονται το όραμά μας και συνδράμουν με τον τρόπο τους στις προσπάθειές μας και μέσα από τις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνουμε ολόχρονα.

–Η κυβέρνηση στηρίζει την προσπάθειά σας;

–Τη δεδομένη στιγμή δεν υποστηριζόμαστε από κάποιο πρόγραμμα της κυβέρνησης, αλλά ευελπιστούμε ότι με τη νέα σχολική χρονιά και με την εξαγγελία νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα μπορέσουμε να ενταχθούμε και να λάβουμε μέρος σε αντίστοιχα προγράμματα για ΜΚΟ.

Πώς σας έμαθε ο κόσμος τον πρώτο καιρό και πώς δέχτηκε και δέχεται τον Οργανισμό;

–Ο κόσμος μάς έμαθε μέσω των κοινωνικών δικτύων και ΜΜΕ, μέσω των οποίων μιλήσαμε για τη δράση και τις δραστηριότητές μας. Έχουμε πολλούς μαθητές και οικογένειες που χρειάζονται τη στήριξη και βοήθειά μας. Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε πολλούς νέους και συνταξιούχους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θέλουν και συνεισφέρουν στη δράση μας και προσφέρουν τις γνώσεις τους.

–Ποιοι οι επόμενοι στόχοι του Οργανισμού;
–Στόχος μας είναι η δράση του Οργανισμού να γίνει ευρύτερα γνωστή στην κοινωνία της Κύπρου για να εξυπηρετήσουμε όσους περισσότερους μπορούμε. Προχωράμε με αργά και σταθερά βήματα προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Το μέλλον που οραματιζόμαστε είναι ένα μέλλον στο οποίο κανένας δεν μένει πίσω στις ακαδημαϊκές του ευκαιρίες. Όλοι έχουν ίσο δικαίωμα στην εκπαίδευση και στη ζωή. Στην παρούσα φάση, ο Οργανισμός μας δεν προτίθεται να επεκταθεί με νέα προγράμματα, προτού εδραιωθούν ακράδαντα τα υφιστάμενα. Η προσφορά μας σε βοηθητικά μαθήματα, μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς και η βοήθεια που παρέχουμε στους φοιτητές θεωρούμε ότι καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα του κεφαλαίου της εκπαίδευσης, στο οποίο θέλουμε να παραμείνουμε, προτού προχωρήσουμε σε άλλους τομείς της εκπαίδευσης.


–Ποια προγράμματα «τρέχουν» αυτή τη στιγμή για τη νέα σχολική χρονιά;

–Τα προγράμματά μας υπάρχουν ολόχρονα και επαναλαμβάνονται κάθε σχολική χρονιά. Είναι τα βοηθητικά μαθήματα για μαθητές, τα μαθήματα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών για τους ανέργους και η οικονομική και συμβουλευτική βοήθεια που παρέχουμε στους φοιτητές. Είμαστε στη διαδικασία συλλογής αιτήσεων για τη νέα σχολική χρονιά 2016 – 2017. Ψάχνουμε δασκάλους και καθηγητές-εθελοντές, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να παρέχουν εθελοντικά, βοηθητικά μαθήματα στους κλάδους τους. Επίσης, συλλέγουμε από ενδιαφερόμενους μαθητές και άνεργους συμπολίτες μας αιτήσεις για τα διάφορα μαθήματα που προσφέρουμε. Λαμβάνουμε και αξιολογούμε αιτήσεις από φοιτητές που χρειάζονται τη βοήθειά μας είτε στον οικονομικό είτε στον συμβουλευτικό τομέα. Κύριος στόχος μας είναι η στελέχωση του Οργανισμού με εθελοντές-εκπαιδευτικούς διαφόρων μαθημάτων. Επίσης, έχουμε προβεί σε διαβήματα για δημιουργία συνεργασίας με ιδιωτικά φροντιστήρια, που είναι διατεθειμένα να παρέχουν δωρεάν ή με μειωμένα δίδακτρα θέσεις στις τάξεις τους.


–Σε ποιους απευθύνετε κάλεσμα για βοήθεια και από ποιες αξίες πρέπει να διέπεται κάποιος για να γίνει εθελοντής σας;

–Κάλεσμα για βοήθεια απευθύνουμε ολόχρονα σε εθελοντές εκπαιδευτικούς. Έχουμε ξεκινήσει φέτος δοκιμαστική εκστρατεία για την ανεύρεση ιδιωτικών φροντιστηρίων, τα οποία θα παρέχουν θέσεις στις τάξεις τους για τους μαθητές μας. Γενικώς, όμως, χρειαζόμαστε εθελοντές, πέρα από τα μαθήματά μας, για τις εκδηλώσεις μας και για την ενημέρωση του κοινού μέσω των κοινωνικών δικτύων ή για την προώθηση της δράσης μας σε άτομα που μας έχουν ανάγκη. Ζητούμε πάντα άτομα ακέραιου χαρακτήρα και αρχών, άτομα τα οποία έχουν την υπομονή που χρειάζεται για την επίτευξη των στόχων μας και άτομα που πάνω απ’ όλα συμμερίζονται το όραμά μας για καλύτερη Κύπρο.

 

Δόθηκαν μέχρι σήμερα 23 υποτροφίες

–Ποια απήχηση έχετε στους μαθητές από ευπαθείς οικογένειες, στους ανέργους, αλλά και στους εκπαιδευτές - εθελοντές;

–Από το 2014, με τη βοήθεια 33 εθελοντών εκπαιδευτών, στην επαρχία Λάρνακας παρείχαμε βοηθητικά μαθήματα σε συνολικά 86 μαθητές σχολείων Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου διαφόρων τάξεων σε μαθήματα όπως Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Αγγλικά, Φυσική και Χημεία, στην επαρχία Λευκωσίας βοηθήσαμε 7 μαθητές και στην επαρχία Λεμεσού 13 μαθητές. Επίσης, βοηθήσαμε 19 άνεργους συμπολίτες μας στην επαρχία Λευκωσίας και 5 στην επαρχία Λάρνακας, παρέχοντάς τους μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών όπως ECDL. Δόθηκαν, μέχρι σήμερα, συνολικά 23 υποτροφίες σε νεαρούς φοιτητές και φοιτήτριες της Κύπρου που ξεκινούν φέτος ή συνεχίζουν τις σπουδές τους σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου. Χορηγήσαμε σε 13 φοιτητές μικρή, αλλά σημαντική ενίσχυση στη μείωση των υφιστάμενων διδάκτρων τους από δωρεές και εισφορές. Βοηθήσαμε έναν μεγάλο αριθμό μαθητών και φοιτητών σε θέματα συμβουλευτικής και καθοδήγησης για τα επαγγέλματα του μέλλοντος, τις διάφορες χορηγίες που υπάρχουν, τα υφιστάμενα φοιτητικά δάνεια και προγράμματα. Οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση δίνεται από τον Οργανισμό μας πηγαίνει κατευθείαν στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ποτέ προσωπικά στους αιτητές και αφορά αποκλειστικά στην ενίσχυση στα υφιστάμενα φοιτητικά δίδακτρα. Η επιλογή των παιδιών που παρακολουθούν τα μαθήματα γίνεται με κριτήρια που καθορίζονται από τον Οργανισμό, ενώ η επιλογή των φοιτητών, καθώς και του ποσού που δίνεται προς ενίσχυση των διδάκτρων τους, γίνεται πάντα με κριτήριο την οικονομική κατάσταση της οικογένειας και του φοιτητή, καθώς επίσης και των υπαρχόντων πόρων και εσόδων του Οργανισμού.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση

X