ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η συναίνεση που δείχνει το ΑΚΕΛ, είναι δύναμη και όχι αδυναμία

Τα περί ΔΗΣΑΚΕΛ, η αλλαγή πλεύσης του ΚΚΕ και το τέλος της απομόνωσης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Να αναζητήσουμε ασφάλεια στο ευρωπαϊκό περιβάλλον με την καθοριστική συνδρομή του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας την ανάγκη επιμονής στην αποστρατικοποίηση, αλλά και την εγκατάλειψη των όποιων ιδεών περί ένταξης στο ΝΑΤΟ. Σε ό,τι αφορά τη «διαλλακτική» στάση του κόμματος απέναντι στους χειρισμούς Αναστασιάδη στο Κυπριακό, στέλνει το μήνυμα πως η συναίνεση του ΑΚΕΛ δεν πρέπει να θεωρείται αδυναμία, αλλά η δύναμη του κόμματος. Μιλάει, επίσης, για τα όσα ακούγονται γύρω από την εναντίωση του ΚΚΕ στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ξεκαθαρίζοντας πως για το ΑΚΕΛ, το θέμα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας είναι αδιαπραγμάτευτο και όποιος αποφασίσει να μετακινηθεί από αυτή τη βάση, είναι σαν να απορρίπτει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

–Όπως όλα δείχνουν το αδελφό κόμμα του ΑΚΕΛ, το ΚΚΕ, τάσσεται εναντίον της ΔΔΟ. Πού οφείλεται αυτό;
–Δεν μπορούμε να σχολιάζουμε πράγματα που δεν έχουμε μπροστά μας. Εμείς περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις. Από κει και πέρα, είναι γνωστό ότι για το ΑΚΕΛ το θέμα της ΔΔΟ είναι αδιαπραγμάτευτο. Εάν κάποια στιγμή κάποιος αποφασίσει να μετακινηθεί απ’ αυτή τη βάση είναι σαν να απορρίπτει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

–Συνεπώς θα επηρεάσει τη σχέση σας;

–Αν και εφόσον συμβεί αυτό θα το δούμε. Εμείς έχουμε τη δύναμη να συζητάμε.

–Οι εγγυήσεις αποτελούν κόκκινη γραμμή για το ΑΚΕΛ, την ίδια στιγμή όμως το αδελφό κόμμα σας στα κατεχόμενα ΡΤΚ επιμένει στην ανάγκη εγγυήσεων.
–Για το ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη η θέση στο ζήτημα των Εγγυήσεων. Θέλουμε η λύση του Κυπριακού να προνοεί κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των Εγγυήσεων του 1960. Θέλουμε η λύση να μην αφήνει κανένα περιθώριο για μονομερή δικαιώματα επέμβασης και να μη δίνει κανέναν ρόλο και λόγο στην Τουρκία. Θέλουμε η λύση να καθιστά τον λαό μας πραγματικό αφέντη στον τόπο του. Από εκεί και πέρα, εκεί όπου τίθεται ζήτημα ασφάλειας αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται δεόντως.

–Ζήτημα αστυνόμευσης δηλαδή;
–Ναι, ζήτημα αστυνόμευσης και όχι στρατού. Είμαστε συνεπείς στην πάγια θέση της ε/κ πλευράς, η λύση του Κυπριακού πρέπει να προνοεί αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου. Η αστυνόμευση θα υπάρχει για την εσωτερική τάξη αλλά και για να έχει τη δυνατότητα η Κυπριακή Δημοκρατία να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στον χώρο ευθύνης της. Είτε αυτή είναι η ΑΟΖ, είτε τα χωρικά της ύδατα, είτε για έρευνα και διάσωση, που έτσι κι αλλιώς είναι υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επειδή, όμως, μιλούσαμε για μηχανισμούς και διαδικασίες ασφάλειας είναι καθαρό ότι και οι Ε/κ και οι Τ/κ έχουν έντονη την απαίτηση να υπάρχουν μηχανισμοί και δικλίδες ασφαλείας. Οι δύο κοινότητες βεβαίως αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τα ζητήματα της ασφάλειας. Για τους Ε/κ ο κίνδυνος έρχεται απ’ έξω και λέγεται Τουρκία επομένως είναι ξεκάθαρο γιατί η ε/κ πλευρά δεν θέλει να έχει λόγο και ρόλο η Τουρκία. Για τους Τ/κ τα ζητήματα ασφάλειας τίθενται από μέσα, καθώς έχουν τραυματικές εμπειρίες από ακροδεξιούς Ε/κ εθνικιστές, και από το 1963-64 και από το ’74. Επομένως και αυτοί πρέπει να νιώθουν ασφάλεια. Απλώς εμείς δεν πιστεύουμε ότι η Τουρκία μπορεί να προσφέρει αυτές τις δικλίδες ασφαλείας στους Τ/κ, καθώς είναι αυτή που απειλεί την ύπαρξη και το μέλλον των Τ/κ με αφομοίωση και ενσωμάτωση.

–Πρόταση διαμόρφωσης βάσεων τίθεται;
–Δεν έχουμε ενημερωθεί επίσημα για κάτι τέτοιο, έχουμε όμως ακούσει διάφορα. Αν τεθεί ένα τέτοιο ζήτημα εμείς πρέπει να το απορρίψουμε κατηγορηματικά. Για να αποφύγουμε κιόλας ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρέπει να επιμείνουμε στο θέμα της αποστρατικοποίησης. Είναι γνωστό ότι το ΑΚΕΛ με συνέπεια υποστηρίζει την αποστρατικοποίηση, και αντιτάσσεται στην ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ή σε κάποιο ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα, όπως είναι ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη. Διάβασα πρόσφατα σε μία συνέντευξη του Γιαννάκη Κασουλίδη κάτι που εμείς για καιρό λέγαμε και που οι νυν κυβερνώντες, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, έλεγαν ακριβώς το αντίθετο: είπε ο κ. Κασουλίδης ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να διασφαλίζει την ασφάλεια της Κύπρου για τον απλούστατο λόγο ότι το ΝΑΤΟ ασχολείται με την ασφάλεια των κρατών-μελών του μόνο από εξωτερικούς εχθρούς. Και η Τουρκία είναι μέσα στο ΝΑΤΟ. Επομένως, τέτοιες προσεγγίσεις δεν στέκουν στην πραγματικότητα. Ασφάλεια μπορούμε να αναζητήσουμε μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον με την καθοριστική συνδρομή του Συμβουλίου Ασφαλείας.

–Λύση χωρίς την Τουρκία δεν γίνεται, αλλά βλέπουμε μία Τουρκία που δυσκολεύεται να μετακινηθεί από τις θέσεις της.
–Κι όμως, αν κρίνουμε αντικειμενικά, θα δούμε πως και στο ζήτημα των Εγγυήσεων, η Τουρκία έχει μετακινηθεί από τις θέσεις της. Πάγια θέση της ήταν ότι δεν συζητά αλλαγή του συστήματος των Εγγυήσεων του 1960. Τώρα βλέπουμε να μετακινείται. Σίγουρα η μετακίνηση που έχει κάνει δεν είναι αρκετή, αφού η θέση που έχει εκφραστεί από μέρους της τουρκικής πλευράς δεν είναι αποδεκτή, ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός της μετακίνησης. Από την άλλη, το ότι μετακινήθηκε αυτό δεν σημαίνει πως η Τουρκία θα μετακινηθεί και άλλο. Το αν θα μετακινηθεί ή όχι θα κριθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η δύναμη της συναίνεσης και το τέλος της απομόνωσης

–Σε συνέντευξή σας είχατε εκφράσει τις ανησυχίες σας για τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και ότι δεν βοηθούν. Στο πλαίσιο αντιπαραθέσεων εντάσσονται και τα περί ΔΗΣΑΚΕΛ;
–Το φερόμενο ως ΔΗΣΑΚΕΛ, δεν υπάρχει. Χρησιμοποιείται από κάποια κόμματα, πρωτίστως από το ΔΗΚΟ, για να πληγεί το ΑΚΕΛ. Είναι οξύμωρο αυτό που λέει το ΔΗΚΟ, που για τριάμισι χρόνια στήριξε όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια και ήταν το πολιτικό δεκανίκι του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης, να κατηγορεί δηλαδή το ΑΚΕΛ για συμπόρευση με τον ΔΗΣΥ. Το ΑΚΕΛ έχει θέσεις και καθοδηγείται από αυτές. Εάν κάποιο κόμμα έρχεται και συναντά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις θέσεις μας, αυτό δεν αποτελεί συνεργασία, αλλά σύμπτωση απόψεων. Εμείς, επειδή είμαστε σοβαρό κόμμα, δεν πρόκειται να αναιρέσουμε τις θέσεις μας, επειδή ήρθε ο ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και μας συνάντησαν σε κάποια βασικά ζητήματα στο Κυπριακό. Το ότι ΔΗΣΥ και Πρόεδρος συνάντησαν τις θέσεις μας, αυτό είναι απόδειξη της ορθότητας των θέσεων του κόμματος στο Κυπριακό. Ό,τι λέγεται, λοιπόν, περί ΔΗΣΑΚΕΛ είναι εκ του περισσού. Τέτοια λογική εμείς δεν μπορούμε να την υιοθετήσουμε.

–Λόγω και των εξελίξεων στο Κυπριακό, να υποθέσουμε πως το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να δείχνει ανοχή προς τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη;
–Δεν θα το αποκαλούσα ανοχή, αυτή είναι η πολιτική μας στο Κυπριακό. Και στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα εκεί που μπορούμε να βρούμε συναίνεση χωρίς να παραβιάζουμε τις αρχές μας το κάνουμε. Δεν θέλω να παρεξηγηθεί ότι η συναίνεση είναι αδυναμία. Η συναίνεση είναι δύναμη και όχι αδυναμία. Να ξέρεις δηλαδή πότε πρέπει να ασκείς κριτική και πότε να συμφωνείς. Θα ήταν εύκολο για εμάς, ως το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης, να πυροβολούσαμε την κυβέρνηση και να προκαλούσαμε συνθήκες κάθετης ρήξης για να σκοράρουμε πολιτικά. Η Κύπρος βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι και θα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εκεί που χρειάζεται να είμαστε σκληροί δεν θα είμαστε. Όπως έχουμε το θάρρος να αναζητούμε συναινέσεις, έχουμε το θάρρος και τη δύναμη να συγκρουόμαστε.

–Ενόψει δημοτικών εκλογών, παρατηρούνται συνεργασίες του ΑΚΕΛ με άλλα κόμματα. Να υποθέσουμε πως το κόμμα εξέρχεται από την απομόνωση;

–Σιγά σιγά το ΑΚΕΛ επανέρχεται δριμύτερο στο θέμα των συνεργασιών με άλλα κόμματα. Είναι γεγονός ότι η ολομέτωπη επίθεση που δέχθηκε η κυβέρνηση Χριστόφια και το ΑΚΕΛ χάλασαν γέφυρες επικοινωνίας με άλλα κόμματα και το κόμμα αντιμετώπισε φαινόμενα απομόνωσης. Τώρα έχουμε μια αντίστροφη πορεία. Κόμματα και οργανωμένα σύνολα άρχισαν εδώ και λίγο καιρό να αναζητούν συνεργασία με το ΑΚΕΛ, είτε σε ειδικά θέματα είτε γενικότερα. Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε συνεργασίες χωρίς βέβαια να παραβιάζουμε αρχές και πολιτικές μας θέσεις. Το ΑΚΕΛ συζητά για συνεργασίες με τα άλλα κόμματα στη βάση των αρχών του κόμματος και στη βάση πολιτικών συγκλίσεων. Εμείς δεν αλλοιώνουμε τις θέσεις μας με αυτοσκοπό τις συνεργασίες. Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο το ΑΚΕΛ διαχρονικά αναζητά συνεργασίες. Σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση οι συνεργασίες είναι διαφορετικές με τις ευρύτερες συνεργασίες. Τις συνεργασίες στην τοπική αυτοδιοίκηση τις αφήσαμε στις τοπικές οργανώσεις. Αυτές διαβουλεύτηκαν και αυτές αποφάσισαν.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση