ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επέτειος του ηρωικού θανάτου του Γρηγόρη Αυξεντίου

61 χρόνια από την θυσία του Σταυραετού του Μαχαιρά

Πέρασαν κιόλας 61 χρόνια από τη ηρωική θυσία του Σταυραετού του Μαχαιρά, Γρηγόρη Αυξεντίου. Ο άνθρωπος ο οποίος δεν φοβήθηκε στιγμή, να προτάξει τα στήθη για τα ιδανικά της πατρίδας και της λευτεριάς. Σε ηλικία μόλις 29 ετών, ο Γρηγόρης Αυξεντίου μετά από πολύωρη μάχη με τους Βρετανούς αποικιοκράτες καθώς βρισκόταν στο κρησφύγετο του στον Μαχαιρά, θυσιάστηκε για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Όσοι είχαν την τιμή να τον γνωρίσουν από κοντά, κάνουν λόγο για ένα απλό άνθρωπο που ποτέ του δεν περνούσε απαρατήρητος, με εξαίρετες στρατιωτικές ικανότητες. Ο ήρωας μας γεννήθηκε το 1928 στο χωρίο Λύση της Επαρχίας Αμμοχώστου και το 1955 εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ όπου διακρίθηκε αμέσως για τις ηγετικές του ικανότητες, όπου και του δόθηκε η θέση του υπαρχηγού της οργάνωσης.
Στις 10/6/1955 παντρεύτηκε μυστικά την μνηστή του Βασιλεία Παναγή, στο μοναστήρι της Αχειροποιήτου, στην επαρχία Κερύνειας.

O Σταυραετός του Μαχαιρά κατάφερε να τρομοκρατήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό τους Βρετανούς αποικιοκράτες, καθιστώντας τον νούμερο ένα καταζητούμενο, επικηρύσσοντας τον με το ιλιγγιώδης ποσό για την τότε εποχή των 5.000 λιρών.

Στις 3 Μαρτίου όμως, ήταν τελικά εκείνη η μοιραία μέρα όπου οι βρετανοί στρατιώτες πληροφορήθηκαν που βρισκόταν το κρησφύγετο του Γρηγόρη Αυξεντίου με αποτέλεσμα να περικυκλώσουν το κρησφύγετο καθώς βρισκόταν μέσα μαζί με τους άνδρες του. Οι βρετανοί ζήτησαν από τον Αυξεντίου και τους άντρες του να παραδοθούν όμως κανείς τους δεν απάντησε. Ο Αυξεντίου διέταξε τους άνδρες να βγουν από το κρησφύγετο για να σωθούν, με τον Αυγουστή Ευσταθίου να παρακούει την διαταγή του και να παραμένει πλάι στον υπαρχηγό της ΕΟΚΑ για να πολεμήσει.

Μετά από δέκα περίπου ώρες μάχη με τους βρετανούς να βλέπουν πως οι ενέργειες του δεν είχα αποτέλεσμα κάλεσαν ελικόπτερα τα οποία έριξαν βενζίνη στο κρησφύγετο, καίγοντας τον ήρωα μας ζωντανό. Μετά την φωτιά που έβαλαν οι εχθροί στο κρησφύγετο, ο Αυγουστής Ευσταθίου επιχείρησε εξέλθει με βαριά εγκαύματα και συνελήφθη. Το πτώμα του Γρηγόρη Αυξεντίου βρέθηκε απανθρακωμένο και τάφηκε στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, τα οποία είναι γνωστά σήμερα ως «Τα Φυλακισμένα Μνήματα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση