ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ιστορίες της διπλανής πόρτας - Στην Κύπρο γίνεται πολύτιμη έρευνα

Ο δρ Χριστόφορος Οδιάτης και η ομάδα του, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Κωνσταντίνου Δέλτα, αναζητούν τη θεραπεία γύρω από μια διαδεδομένη νεφροπάθεια στον πληθυσμό της χώρας

Του Πάρη Δημητριάδη

Του Πάρη Δημητριάδη

Το ευρύ κοινό στην Κύπρο ίσως να μη γνωρίζει πόσο σημαντικό έργο παράγει η επιστημονική μας κοινότητα γύρω από την πρόληψη, τη διάγνωση αλλά και τη θεραπεία ασθενειών, επισημαίνει ο μοριακός βιολόγος και ερευνητής στο Κέντρο Αριστείας της Βιοτράπεζας του Πανεπιστημίου Κύπρου, δρ Χριστόφορος Οδιάτης. «Επιθυμία μας είναι να διαδοθεί ότι γίνονται τέτοιες έρευνες, καθώς για το συλλογικό καλό χρειαζόμαστε βοήθεια και συμμετοχή από το κοινό». Συναντήσαμε τον νεαρό επιστήμονα στο εργαστήριό του στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής στην Αγλαντζιά. Ο δρ Οδιάτης μελετάει συνεχώς ποντίκια, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσει τα αίτια, τη συμπτωματολογία και κυρίως τη θεραπεία μιας ιδιαιτέρως διαδεδομένης ανάμεσα στον πληθυσμό της Κύπρου, πάθησης των νεφρών. «Η κοινότυπη ανάμεσα στον ντόπιο πληθυσμό νεφροπάθεια που μελετά η ομάδα μας είναι κληρονομική. Στην ιατρική γλώσσα σχετίζεται με το λεγόμενο σύνδρομο του Alport και τη νόσο της λεπτής βασικής μεμβράνης. Είναι μια τυπική νεφροπάθεια στην Κύπρο, με υψηλό ποσοστό ασθενών που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια» αναφέρει ο ερευνητής, σημειώνοντας πως συνήθη συμπτώματα της νόσου είναι η αιματουρία, η πρωτεϊνουρία και το ανέβασμα βιοχημικών δεικτών του αίματος.

Σχετικά με τη χρήση ποντικιών, ο δρ Οδιάτης μάς τονίζει ότι τόσο η χρήση όσο και η συντήρηση των ζώων γίνεται με βάση τους ενδεδειγμένους κανονισμούς της Ε.Ε. ώστε να μη γίνονται υπερβολές. «Ακόμη κάτι που πρέπει να πούμε είναι ότι γενικώς η ερευνητική κοινότητα προσπαθεί να περιορίσει τον αριθμό των ζώων που χρησιμοποιούνται στην έρευνα. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, εδώ και μερικά χρόνια προωθούνται νέες ερευνητικές μέθοδοι που βασίζονται σε τρισδιάστατες δομές που αποτελούνται από κύτταρα. Αυτός είναι στόχος και για τη δική μας ομάδα στη Βιοτράπεζα. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τον αριθμό των ζώων όσο το δυνατό περισσότερο». 

Φωτογραφίες/βίντεο/μοντάζ Στέλιος Στεφάνου

Εχουμε αποτελέσματα

Μέσω της σχολαστικής μελέτης της συγκεκριμένης ασθένειας η ερευνητική ομάδα προσπαθεί να καταλήξει στη θεραπεία. «Έχουμε ήδη εντοπίσει ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για συγκεκριμένο φάρμακο», φανερώνει ο δρ Οδιάτης. Με την ευκαιρία που μας δίνεται, τονίζει ο μοριακός βιολόγος, θέλουμε να καλέσουμε τον κόσμο να έρθει εθελοντικά να παραχωρήσει το βιολογικό του υλικό, για τον απώτερο στόχο που έχει η Βιοτράπεζα του Πανεπιστημίου Κύπρου, που δεν είναι άλλος από την καλύτερη διάγνωση, πρόγνωση και φυσικά θεραπεία της συγκεκριμένης ασθένειας. «Όσοι περισσότεροι εθελοντές έρθουν στο Κέντρο, τόσο υγιείς όσο και ασθενείς, τόσο το καλύτερο, γιατί θα βοηθήσει τόσο εμάς όσο και τους ασθενείς. Εννοείται πως το βιολογικό υλικό των εθελοντών, που παραχωρείται για ιατρικά δεδομένα, φυλάσσεται με απόλυτη εχεμύθεια, ασφάλεια και αξιοπιστία». Να ενημερώσουμε στο μεταξύ, προσθέτει ο δρ Οδιάτης, για ένα σημαντικό Διεθνές Συνέδριο που θα γίνει στη Λευκωσία τον Μάρτιο του 2024, όπου η συμμετοχή ασθενών θα αποδειχθεί καθοριστική. «Πρόκειται για το Διεθνές Συνέδριο Alport, το οποίο κάθε χρόνο γίνεται σε άλλη χώρα. Φέτος για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο και θα γίνει τον Μάρτιο στο Royal Hall στη Λευκωσία. Μας ενδιαφέρει πολύ η συμμετοχή των ασθενών, οι οποίοι θα έχουν μοναδική ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να υποβάλλουν ερωτήσεις σε γιατρούς».

Κλείνοντας, ο δρ Οδιάτης λέει πως υπάρχουν πολλά εργαστήρια στην Κύπρο που πραγματοποιούν πολύτιμη έρευνα, όχι μόνο για τα νεφρά αλλά και για άλλες παθήσεις όπως ο καρκίνος και οι νευρολογικές διαταραχές. «Αυτό που εμείς ως Κέντρο θέλουμε κυρίως να επικοινωνήσουμε, μέσω ευκαιριών όπως την παρούσα, είναι την προώθηση του εθελοντισμού για παραχώρηση βιολογικού υλικού. Όσοι περισσότεροι συμπολίτες μας μας προσεγγίσουν, τόσο περισσότερο θα βοηθηθεί και θα αναπτυχθεί η έρευνα γύρω από τις θεραπείες».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Πάρη Δημητριάδη

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση