ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η επόμενη μέρα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σημαντικά θετικά στοιχεία καταγράφονται στο Ισραήλ όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών. Η χώρα του Ισραήλ, η οποία είναι πρωτοπόρος στους εμβολιασμούς σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα, στέλνει τα πρώτα ουσιαστικά μηνύματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε διάστημα επτά ημερών από τη δεύτερη δόση του εμβολίου, το ποσοστό των νέων μολύνσεων στην ηλικία των 65 και άνω κυμαίνεται στο 0,07% ενώ χαμηλότερα είναι τα νούμερα για όσους αρρωσταίνουν.

Στο Ισραήλ έχουν μέχρι στιγμής διατεθεί πέντε εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου στον πληθυσμό των εννέα εκατομμυρίων, ενώ ο αριθμός εκείνων που έλαβαν και τη δεύτερη δόση κυμαίνεται στο ένα εκατομμύριο. Οι μέχρι σήμερα μετρήσεις στη χώρα με το μεγαλύτερο δείγμα ανέρχεται στο 92% και επιβεβαιώνουν το ποσοστό του 95% που είχε ανακοινώσει η Pfizer κατά
το στάδιο των δοκιμαστικών εμβολιασμών. Με εξαίρεση όμως το Ισραήλ οι  υπόλοιπες χώρες υστερούν στα επίπεδα εμβολιασμών ενισχύοντας τις ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας με νέες μεταλλάξεις και καθυστερήσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας. Αν και η Πρόεδρος της Κομισιόν επαναβεβαίωσε τον στόχο για 70% εμβολιασμούς μέχρι το καλοκαίρι, η αισιοδοξία είναι συγκρατημένη. Από πλευράς ΕΚΤ η εκτίμηση για ένα υφεσιακό τέταρτο τρίμηνο του 2020 εκτείνεται και τείνει να καλύψει και το πρώτο τρίμηνο του 2021. Οι προσπάθειες των ευρωπαϊκών κρατών θα πρέπει να εντατικοποιηθούν και σε συνδυασμό με βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας να επιδιωχθεί ο στόχος του 70%.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο ρυθμός εμβολιασμών σήμερα κρίνεται ως μη ικανοποιητικός και η συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης μέχρι το καλοκαίρι θα δώσει ένα αποτέλεσμα που θα υπολείπεται σημαντικά των στόχων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι Κύπρος και Ελλάδα με τα σημερινά δεδομένα και εφόσον διατηρηθούν θα έχουν πετύχει ένα 20% μέχρι το καλοκαίρι.

Η κατάσταση σαφώς προβληματίζει απειλώντας περισσότερο χώρες που στηρίζονται στις υπηρεσίες και κυρίως στον τουρισμό (Ελλάδα και Κύπρος). Προς το παρόν και εν αναμονή θετικότερων εξελίξεων στους εμβολιασμούς, οι χώρες συνεχίζουν να συσσωρεύουν χρέος προκειμένου να στηρίξουν την πραγματική οικονομία μέσω επιδοτήσεων των εισοδημάτων των εργαζομένων. Τουλάχιστον, οι ενέργειες της ΕΚΤ κερδίζουν χρόνο στα κράτη μέλη και διασφαλίζουν ότι μια νέα καταστροφική κρίση χρέους θα αποφευχθεί. Βλέπουμε, λοιπόν, παρόλη τη δύσκολη μακροοικονομική κατάσταση το παράδοξο όπου τα κράτη μέλη συνεχίζουν να δανείζονται με άνεση και σε ιδιαίτερα ελκυστικά επιτόκια καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ χαμηλής τιμολόγησης μετά το άλλο.

Η συσσώρευση χρέους δεν θα πρέπει να ιδωθεί ως μια αρνητική εξέλιξη στον βαθμό που αποτρέπει τις χρεοκοπίες, σε ατομικό και επιχειρηματικό επίπεδο και συνεχίζει να διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες για μια γρήγορη ανάκαμψη. Το ζητούμενο, όμως, παραμένει η αξιοποίηση της συγκυρίας για μεταρρυθμίσεις και αναπροσαρμογές στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και των οικονομιών. Η ΕΕ, μετά από συντονισμένη δράση, έθεσε τη χρονιά που μας πέρασε τις προτεραιότητες και προσδιόρισε το πλαίσιο της επόμενης μέρας. Η ψηφιακή ατζέντα και η βιωσιμότητα της οικονομικής δραστηριότητας τέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρείται αρκετό για τις κυβερνήσεις που δεν θα ξεκινήσουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων που οδηγούν τα πράγματα προς τα εκεί. Η επόμενη μέρα αυτής της πανδημίας θα αργήσει να έρθει όσο αναστέλλουμε τον σχεδιασμό και την υλοποίησή της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αρθρογραφία: Τελευταία Ενημέρωση