ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ετοιμαστείτε για τον χειμώνα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Διαβαίνουμε τις τελευταίες βδομάδες – ίσως και μέρες – εκτεταμένης ηλιοφάνειας. Εντάξει η τοποθέτηση είναι καθαρά θεωρητική μιας και η ηλιοφάνεια φαίνεται να έλκεται περισσότερο πάνω από τη γη μας ανεξαρτήτως εποχής. Παρόλα αυτά είναι επίσης γνωστό πως «when it rains … it pours… »! Καλό είναι λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων για να μην βρεθούμε ενώπιον άσχημων καταστάσεων.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν τέτοια εποχή;

Παρόλο που η λίστα δεν έχει απαραίτητα σειρά προτεραιότητας εργασιών, το πρώτο πράγμα που θα έβαζα εγώ στην κορυφή είναι ο έλεγχος των υδρορροών και των απολήξεών τους και η πιθανή απόφραξή τους από φύλλα και χώματα που μπορεί να στοιβάζονται με την πάροδο του χρόνου.

Σε καμία περίπτωση μη θεωρήσετε ότι δεν σας αφορά επειδή δεν μπορείτε να φανταστείτε τι μπορεί να έχει συμβεί μέσα σε κάποιους μήνες που δεν ασχοληθήκατε μαζί τους. Κατ’ αρχήν, φύλλα από τον ίδιο τον κήπο σας πέφτουν και καλύπτουν το έδαφος και φράσσουν τις απολήξεις, όπως μπορεί να είναι τα ειδικά φρεάτια που αποτελούν πολλές φορές κομβικά σημεία διοχέτευσης του νερού της βροχής ή του κήπου εκτός της κατοικίας σας. Κατά δεύτερον, φύλλα, ακαθαρσίες και χώματα μεταφέρονται μέσω του αέρα στην ατμόσφαιρα που σε συνδυασμό με την άρδευση του κήπου σας επίσης φράσσουν φρεάτια και υδρορροές. Κατά τρίτον, μην υποτιμήσετε ποτέ τη συμβολή των πουλιών ή ακόμη και των τρωκτικών στη μεταφορά κλαδιών, φύλλων και άλλων ακαθαρσιών που να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Το δεύτερο πράγμα στη λίστα είναι ο έλεγχος της υγρομόνωσης των επίπεδων επιφανειών σας που στεγάζουν το σπίτι σας ή μέρη αυτού. Ας μη γελιόμαστε, δεν είναι όλες οι μονώσεις που εφαρμόζονται τόσο αποδοτικές όσο διαφημίζονται. Επιπλέον, δεν αρκεί η ποιότητα του ίδιου του υλικού για να αποφευχθεί η αστοχία. Είναι και η εφαρμογή. Ακόμη και τα δύο στοιχεία να είναι άριστα και να αποδίδουν τα μέγιστα για κάποια χρόνια, η καταπόνηση την οποία υφίστανται λόγω των ψηλών θερμοκρασιών που έχουμε, αλλά και των μεγάλων αυξομειώσεων στις θερμοκρασίες που συμβαίνουν συνεχώς, προκαλούν αποκόλληση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαιτούμενη θωράκιση και προστασία. Η αποκόλληση δεν είναι πρόβλημα μόνο αν είναι γενική · και ένα σημείο τοπικά είναι αρκετό στο να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα. Άρα τώρα είναι οριακά η ώρα να φέρουμε τεχνικό για να προβεί σε έλεγχο και να κάνει τις όποιες διορθωτικές εργασίες κριθούν αναγκαίες.

Το τρίτο πράγμα που συνιστάται να γίνεται (πιο αραιά) από όσους έχουν επικλινείς στέγες με κεραμίδι, είναι ένας έλεγχος που θα καταδείξει κατά πόσο υπάρχουν κάποια κεραμίδια που έχουν υποστεί ζημιές, όπως ράγισμα ή σπάσιμο και να προχωρήσουν σε αντικατάστασή τους. Μην αποκλείσετε την πιθανότητα να έχει συμβεί κάτι τέτοιο επειδή όλο και κάποιος τεχνικός θα έχει περπατήσει πάνω στη στέγη σας για επιδιόρθωση/ αντικατάσταση των ηλιακών πλαισίων ή μιας αντένας κλπ. Αν υπάρξει τέτοια περίπτωση, η εργασία απαιτεί προσοχή και τέχνη επειδή ακούγεται πολύ πιο εύκολο από όσο είναι.

Το τέταρτο πράγμα είναι το μπογιάντισμα εξωτερικών επιφανειών. Αν σκοπεύατε να προβείτε σε κάποιο εξωτερικό φρεσκάρισμα της κατοικίας σας και το κάνετε πριν ξεκινήσουν οι βροχές, είναι ο καλύτερος χρονισμός που μπορείτε να πετύχετε. Οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού έχουν στεγνώσει τις επιφάνειες του κτηρίου κατά απόλυτο τρόπο και αυτό αποτελεί την καλύτερη βάση για νέα επάλειψη μπογιάς. Σημειώνω πως την ίδια στιγμή οι επιφάνειες αυτές είναι σχεδόν βέβαιο πως έχουν στρώματα σκόνης, οπότε πριν επαλειφθούν με μπογιά θα πρέπει πρώτα να σταθεροποιηθούν με ειδικό υλικό (stabiliser) αλλιώς η μπογιά θα αποκολληθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και η χρηματική μας επένδυση για αναβάθμιση θα πάει στράφι.

Το πέμπτο πράγμα δεν έχει απαραίτητα τόση εξάρτηση από τις βροχές αλλά είναι συνυφασμένο με την αλλαγή του καιρού. Πρέπει να κάνουμε ένα έλεγχο του συστήματος θέρμανσής μας. Αν το αναβάλουμε και το αφήσουμε για μετά, αν και όταν προκύψει πρόβλημα, το να βρούμε τεχνικό τότε εν μέσω της σαιζόν θα είναι μια άκρως τραυματική εμπειρία.

Τέλος, θα συνιστούσα να ασχοληθείτε με την περιποίηση του κήπου σας. Είναι η εποχή για να προβείτε στο βαθύ κλάδεμα των φυτών και δέντρων που το χρειάζονται, κάνετε τους αναγκαίους ψεκασμούς και αναπληρώσετε όσα δεν έχουν βγάλει το καλοκαίρι. Θα δώσετε στα νέα φυτά την ευκαιρία να εγκλωβιστούν στο νέο περιβάλλον και να αναπτυχθούν ραγδαία με τον ερχομό της άνοιξης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση