ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τεχνολογικές τάσεις στο Real Estate

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια η ανάπτυξη ακινήτων –και δη των οικιστικών ακινήτων– φάνταζε περισσότερο σαν μια μηχανή παραγωγής μπισκότων. Συνήθως ήταν ένα έργο με σχεδόν πανομοιότυπες και επαναλαμβανόμενες μονάδες που διέφεραν το πολύ στον αριθμό δωματίων, λίγο στη διαρρύθμιση των χώρων και άντε και στο χρώμα των κεραμικών, του παρκέ και των πάγκων της κουζίνας. Από τη μια ο αγοραστής άβγαλτος και μη απαιτητικός, και από την άλλη ο κατασκευαστής προγραμματισμένος στη μαζική παραγωγή, το χαμηλό κόστος και τη μεγιστοποίηση του κέρδους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στην πορεία του χρόνου και μέσω μιας πιο σφαιρικής προσπάθειας και εξέλιξης της αγοράς, λόγω του κραξίματος που κάναμε κάποιοι, λόγω της ανέλιξης των αρχιτεκτονικών στούντιο, λόγω της αύξησης των απαιτήσεων των αγοραστών, λόγω της ραγδαίας αύξησης της γκάμας και της ποιότητας των προσφερόμενων υλικών, αλλά και της ένταξης στο παιχνίδι της ανάπτυξης νέων κατασκευαστών και απομάκρυνσης παλιών που δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν, το προϊόν διαφοροποιήθηκε, απέκτησε πολυπλοκότητα, καλύτερο design, συγκριτικά καλύτερη φινέτσα από ό,τι στο παρελθόν, και περισσότερη προσαρμοστικότητα στα δεδομένα και τις απαιτήσεις των αγοραστών. Κάποια άλλα πράγματα επιβλήθηκαν μέσω του κώδικα κατασκευής, όπως ας πούμε η ανάγκη πολύ καλής ενεργειακής απόδοσης.

Φυσικά, όλα αυτά επέφεραν και αύξηση στο κατασκευαστικό κόστος που είναι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν και σε αύξηση στις τιμές πώλησης των μονάδων αυτών. Όμως δύσκολα μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει πως η ορθολογιστική διαφοροποίηση από τον μέσο όρο είναι ίσως το καλύτερο εχέγγυο διατήρησης ή αύξησης της αξίας μιας οικιστικής μονάδας σε βάθος χρόνου επειδή την καθιστά σχετική και ικανή να ανταποκριθεί πιο εύκολα σε μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Πριν 15 περίπου χρόνια έκανε την εμφάνισή της στη χώρα μας η πρώτη γενιά εφαρμογών Smart Home, που περιλάμβανε κυρίως συστήματα αυτοματοποίησης φωτισμού και ρολών σκίασης, και συστημάτων διακλάδωσης ήχου και εικόνας. Ήταν σίγουρα συστήματα για τους λίγους, λόγω του αυξημένου κόστους αγοράς και τοποθέτησης, αλλά και της δυσκολίας αναβάθμισης των τότε συμβατικών εγκαταστάσεων. Γι’ αυτό τέτοια συστήματα τα είδαμε σε μετρημένες νεόδμητες επαύλεις και διαμερίσματα πολυτελείας ηλικίας μέχρι 15 ετών.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και δη της τεχνητής νοημοσύνης, του internet of things, των έξυπνων λύσεων για το σπίτι κ.λπ., είμαστε σήμερα σε ένα άλλο σημαντικό σταυροδρόμι. Το Smart Home Integration είναι ένας τομέας που αναπτύσσεται ραγδαία και αποτελεί πλέον την must εφαρμογή για τις οικιστικές λύσεις του σήμερα προς το αύριο.

Αναφερόμαστε για τον συγκεντρωτικό αυτοματοποιημένο έλεγχο πληθώρας συστημάτων στο σπίτι μας μέσω εφαρμογών στο κινητό μας, μέσω ηχητικών εντολών, και ακόμη μέσω καθαρά διαδραστικών συστημάτων που μαθαίνουν την καθημερινότητα και τις συνήθειές μας και ενεργούν ανάλογα. Και το ωραίο είναι πως έχουμε αυτό τον έλεγχο από όπου και αν βρισκόμαστε.

Μέσω τέτοιων εφαρμογών ελέγχουμε το σύστημα φωτισμού, το σύστημα ψύξης και θέρμανσης, τους θερμοστάτες, τα συστήματα ασφαλείας όπως συναγερμό, κάμερες, ηλεκτρονικές κλειδαριές, χρήση τεχνολογιών αναγνώρισης βιομετρικών στοιχείων, ελέγχουμε τις πολυάριθμες οικιακές συσκευές κ.λπ. Μπορούμε να επέμβουμε ανά πάσα στιγμή και να αλλάξουμε τη λειτουργία τους ανάλογα με το τι θέλουμε. Μπορούμε για παράδειγμα να προγραμματίζουμε τα σκίαστρα να ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα με τη θέση του ήλιου, για να διατηρούμε συγκεκριμένη φωτεινότητα σε ένα δωμάτιο ή/ και να διατηρούμε τον χώρο σε μια θερμοκρασία που επιθυμούμε. Μπορούμε να συντηρούμε συνθήκες κίνησης στο σπίτι ακόμη και αν απουσιάζουμε. Μπορούμε να περιορίζουμε τη λειτουργία συσκευών μόνο κατά τη χρήση τους είτε μέσω αισθητήρων κίνησης ή αφής, ή απλά τηλεχειρισμού.

Τέτοιες εφαρμογές δεν διευκολύνουν απλά τη ζωή μας, αλλά μας βοηθούν να αυξήσουμε κατακόρυφα το επίπεδο ασφάλειας της κατοικίας μας είτε είμαστε εντός ή εκτός αυτής, συνεισφέρουν τα μέγιστα στην καλυτέρευση της ενεργειακής απόδοσης της μονάδας μας μειώνοντας τους ηλεκτρικούς μας λογαριασμούς και βελτιστοποιούν τη χρήση πόρων όπως το νερό.

Όσο περνά ο καιρός, η γκάμα των αγοραστών και των ενοικιαστών περιλαμβάνει όλο και περισσότερα άτομα των νέων γενεών που έχουν έφεση στις νέες τεχνολογικές εφαρμογές και όλο και λιγότερα άτομα που τις φοβούνται. Συνεπώς οι νέες αναπτύξεις θα πρέπει να τις προσφέρουν έτοιμες προς χρήση. Είναι ένα προϊόν που πλέον αποτελεί μέρος του «βασικού εξοπλισμού» μιας οικιστικής μονάδας που όσοι το προσφέρουν αποκτούν ένα βασικό πλεονέκτημα και που όσοι το αγνοούν απλά θα χάσουν.

Αν μπορούσα να το παραλληλίσω με κάτι άλλο στη βιομηχανία οικιστικών ακινήτων, δεν θα πήγαινα πολύ πιο πίσω χρονικά από την παροχή προνοιών για κλιματιστικά και την συμπερίληψη πλήρους εγκατάστασής τους στην τιμή πώλησης. Η προσφορά μόνο πρόνοιας είναι πλέον παρωχημένη, ενώ τα εγκατεστημένα κλιματιστικά τίποτα λιγότερο από δεδομένα.

Ο κ. Ανδρέας Α. Ανδρέου, MRICS, είναι CEO της APS Andreou Property Strategy - Chartered Surveyors.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση