ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι να μην λέτε στον εργολάβο

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Όσο και να προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε, είναι σχεδόν δεδομένο ότι κάποια στιγμή στη ζωή μας θα έρθουμε ενώπιον της ανάγκης να αναθέσουμε σε έναν εργολάβο την διεκπεραίωση μιας κατασκευαστικής εργασίας. Είτε επειδή κτίζουμε κάτι από τα θεμέλια, είτε επειδή ανακαινίζουμε, είτε επειδή προσθέτουμε ή αφαιρούμε … κάτι, έρχεται η στιγμή που έχουμε την ανάγκη ένα τέτοιο άτομο.

Έχοντας υπόψη μου εκατοντάδες – για να μην πω χιλιάδες – περιπτώσεων, σπάνια μια σχέση πελάτη και εργολάβου ξεκινά και τελειώνει … φιλικά. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις, σχεδόν πάντα θα τελειώσει άδοξα. Και όλο αυτό ανεξαρτήτως κλίμακας έργου.

Χωρίς να υπαινίσσομαι ότι οι εργολάβοι είναι πάντα αυτοί που ευθύνονται ή πως αυτοί είναι οι «κακοί» της όλης υπόθεσης, είναι γενικά παραδεκτό πως είναι καθηγητές στο να μεγιστοποιούν το κέρδος τους καταβάλλοντας την ελάχιστη προσπάθεια. Γι’ αυτό υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές που αν τις ακολουθήσουμε μειώνουμε δραστικά τις πιθανότητες το έργο να πάρει τη λάθος κατεύθυνση και η σχέση μας να οδηγηθεί στα άκρα.

Σήμερα θα δούμε κάποιες από αυτές τις βασικές αρχές.

Πρώτον, ποτέ μην πείτε στον εργολάβο πως είναι ο μόνος υποψήφιος για τη δουλειά. Αν του πείτε αυτό το πράγμα, του δίνετε απλόχερα όλη τη δύναμη σε βάρος της δικής σας. Ο εργολάβος πάντα θα πρέπει να αφεθεί να πιστεύει πως έχετε πολλές επιλογές. Από εκεί και πέρα εσείς θα πρέπει να ζητάτε και να λαμβάνετε τουλάχιστον τρεις προσφορές για σκοπούς σύγκρισης. Τονίζω σε αυτό το σημείο πως οι τρεις προσφορές πρέπει να είναι για ακριβώς την ίδια εργασία και όχι ο ένας εργολάβος να καλείται να δώσει προσφορά για διαφορετικά πράγματα από τον άλλο. Επίσης, επιδιώξτε η προσφορά να διαχωρίζεται μεταξύ υλικών και εργασίας και όχι να είναι μιξ παγωτό! Έτσι θα ευκολύνετε πολύ το έργο της σύγκρισης και μετέπειτα διαπραγμάτευσης.

Δεύτερον, μην πείτε στον εργολάβο το μπάτζετ σας. Στα πλαίσια «καλοπιάσματος», ο εργολάβος θα προσπαθήσει να εκμαιεύσει το πόσα είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε. Μην πέσετε ποτέ σε αυτή την παγίδα επειδή ό,τι νούμερο πείτε, θα είναι και το ελάχιστο που θα πληρώσετε αν προχωρήσετε. Αντί νούμερο, πείτε αυτό που πραγματικά συμβαίνει που δεν είναι τίποτε άλλο από το να μάθετε τη διακύμανση του κόστους για να πάρετε μια σωστή απόφαση. Προσοχή: η περίπτωση κατασκευαστικής εργασίας διαφέρει από την περίπτωση αγοράς ακινήτου επειδή στην αγορά, η ζητούμενη τιμή πώλησης δεν είναι κρυφή ή κάτι που μαγειρεύεται στην πορεία. Άρα στην αγορά, μπορούμε πιο εύκολα να δώσουμε στον κτηματομεσίτη, για παράδειγμα το μέγιστο μπάτζετ μας.

Τρίτον, ποτέ μην προσφερθείτε να πληρώσετε όλο το ποσό του συμβολαίου μπροστά σαν εργαλείο ή μοχλό ή καρότο αποκόμισης μιας – έστω σεβαστής – έκπτωσης. Αν κάνετε αυτή την ανοησία, τότε στην καλύτερη περίπτωση θα χρησιμοποιηθούν τα χειρότερα δυνατά υλικά με την χειρότερη δυνατή ποιότητα στην εργασία, ενώ στην χειρότερη περίπτωση θα ψάχνετε να βρείτε τον εργολάβο ο οποίος θα τα …πίνει στην πλάτη σας. Το σωστό είναι να δίνεται μια λογική προκαταβολή για να κινητοποιηθεί το εργοτάξιο και ακολούθως να δίνονται τμηματικές πληρωμές αναλόγως προόδου εργασιών. Νοείται ότι πάντα θα πρέπει να μένει πίσω ένα ποσό το οποίο θα αποπληρώνεται αφού τελειώσει και παραδοθεί το έργο βάσει της συμφωνίας. Όμως, οι πληρωμές προς τον εργολάβο θα πρέπει να γίνονται άμεσα και στην ώρα τους από τη στιγμή που εκδίδονται (ελεγμένα) διατακτικά. Μια άλλη πτυχή του θέματος πληρωμών είναι αυτή των υπεργολάβων. Πάντα να επιλέγετε να τους πληρώνετε εσείς απευθείας και όχι μέσω του κυρίως εργολάβου. Μειώνετε το ρίσκο σας για καθυστερήσεις από μέρους τους στο ελάχιστο, όπως επίσης και το ρίσκο να μείνουν απλήρωτοι παρόλο που εσείς δώσατε τα χρήματα τους στον εργολάβο.

Τέταρτον, μην πείτε στον εργολάβο ότι δεν βιάζεστε με σκοπό τάχα να είναι «πιο επιεικής» με το κόστος. Αν ρίξετε αυτή την κοτσάνα, τότε αυτόματα θα πέσετε στον πάτο των προτεραιοτήτων του, θα του δώσετε την ελευθερία να κλείσει και άλλες δουλειές και το έργο σας θα στοιβάζει συνεχόμενες καθυστερήσεις επειδή εκεί το προσωπικό του επίτηδες θα υποαπασχολείται. Η συμφωνία σας θα πρέπει να έχει ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα με ρήτρες χρηματικών αποζημιώσεων σε περίπτωση καθυστερήσεων.

Πέμπτο, ποτέ μην αφήσετε τον εργολάβο να επιλέξει τα υλικά. Εδώ χρειάζεται μεγάλο στομάχι από μέρους σας επειδή θα πρέπει να μορφωθείτε τόσο για υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται στην πορεία προς το τέλος, όσο και για υλικά τελειώματος. Θα πρέπει να γνωρίζετε τι τούβλα υπάρχουν, τι σοβάδες, τι υλικά ξηράς δόμησης, τι υλικά σε όλες τις υπεργολαβικές εργασίες, τι είδη και τι διαφορές υπάρχουν στα υλικά τελειώματος κλπ. Εξίσου σημαντικό είναι να έχετε αντίληψη ως προς το κόστος όλων αυτών. Αν αφήσετε όλα τα υλικά πάνω του, τότε μην εκπλαγείτε να χρησιμοποιήσει υλικά που του περίσσεψαν από άλλες δουλειές ή/ και να διαλέγει τα πιο φτηνιάρικα ή ακόμα και τα πιο ακριβά. Είναι μια χοάνη χωρίς πάτο αν δεν το διαχειριστείτε όσο πιο καλά μπορείτε.

Έκτο, ποτέ μην δεχτείτε να προσλάβει παράνομους εργάτες ή μη αδειούχους υπεργολάβους. Η νομική ευθύνη είναι πάνω σας σαν ιδιοκτήτης του έργου και διατρέχετε κίνδυνο ποινικής δίωξης εναντίον σας. Επίσης, οι παράνομοι είναι συνήθως και ανειδίκευτοι, οπότε αυξάνετε το ρίσκο κακοτεχνιών στο σπίτι σας. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιος ή κάποιους που θεωρείτε ότι είναι καλοί σε κάποιο είδος εργασίας αλλά είναι μη αδειούχοι, τότε προσπαθήστε πρώτα να τους εξασφαλίσετε την απαραίτητη άδεια εργασίας.

Τέλος έβδομο αλλά όχι έσχατο, ποτέ μην κάνετε «συμφωνία κυρίων». Η εποχή της «ττόκκας» (δυστυχώς) πέθανε εδώ και καιρό. Όσο «τσιάκκος» και να παριστάνεται ο εργολάβος ή ο υπεργολάβος, ποτέ μην αφεθείτε στο έλεος μιας χειραψίας. Ό,τι συμφωνήσετε, βάλτε το πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί. Αν ακόμη και στην πορεία προβείτε σε αλλαγές, προσθήκες κλπ, κάνετε συμπληρωματικές συμφωνίες να τα έχετε καταγραμμένα. Τα γραπτά μένουν… οι ττόκκες ξεχνιούνται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση

X