ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρίσκει η κτηματαγορά τα πατήματα της;

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Κλείνει η πρώτη επέτειος του διεθνούς ρεζιλέματος, επιστέγασμα του οποίου ήταν ο άμεσος τερματισμός του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Ένα χρόνο μετά, πού βρίσκεται η επενδυτική αγορά ακινήτων.

Κάποιος θα μπορούσε να περιγράψει την κατάσταση που ακολούθησε έως και χαοτική αφού την ίδια στιγμή συνέτρεχαν και άλλα γεγονότα που προσέθεταν στο όλο σκηνικό. Είχαμε την προεκλογική περίοδο που ξεκίνησε επίσημα αμέσως μετά και η οποία τραβήχτηκε στα άκρα, είχαμε το σήριαλ με την ψήφιση των προϋπολογισμών που μας έφερε για άλλη μια φορά στο χείλος της χρεοκοπίας, ενώ η πανδημία ήδη έτρεχε με τα χίλια μη επιτρέποντας μας να υποθέτουμε ακόμη και τι μέρα μας ξημέρωνε. Το ένα γεγονός επισκίαζε το άλλο και όλα μαζί με τη στιγμιαία, τυχαία, εκρηκτική «λάμψη» τους έσκαγαν σαν βεγγαλικά πάνω από τον ουρανό μας τροφοδοτώντας την αβεβαιότητα. Και η αβεβαιότητα είναι ο χειρότερος εχθρός των επενδύσεων.

Παρόλα αυτά φαίνεται πως βρίσκουμε τα πατήματά μας. Θέλετε είναι το γεγονός ότι μάθαμε να ακροβατούμε με μαεστρία μεταξύ επιπολαιότητας και σοβαρότητας ή μεταξύ κουτοπονηριάς και επιχειρηματικής ιδιοφυίας. Κάτι που αποδεικνύεται πως χαρακτηρίζει το DNA μας. Θέλετε να είναι απλά όλα θέμα τύχης Κάποτε μίλησα από αυτό ακριβώς το βήμα για το «κοκκαλούι του πουπούξιου», που φαίνεται να διαθέτουμε και που πάντα κάτι συμβαίνει σαν από μηχανής θεός και το γυρίζουμε τούμπα.

Τι έγινε λοιπόν και μπορούμε να ισχυριστούμε πως βρίσκουμε τα πατήματά μας;

Παρά την πανδημία, παρά τους περιορισμούς καταφέραμε να περάσουμε στην αντιπέρα όχθη. Ήταν ένα μακροβούτι που έστω και εξαντλητικά το κάναμε. Άλλοι με πολλές απώλειες και άλλοι με λιγότερες. Κάποιοι στάθηκαν και τυχεροί. Ερχόμενοι στην αντιπέρα όχθη ξεκινήσαμε να ανακτούμε ρυθμούς ατενίζοντας στο μέλλον.

Ο τομέας των ακινήτων παρά το σοβαρό πλήγμα που υπέστη την τελευταία περίοδο, ανέκτησε σοβαρό μομέντουμ δραστηριότητας. Και ας μην ξεχνάμε πως προερχόταν από μια εφιαλτική πενταετία από το 2012 μέχρι το 2015. Άρα κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί πως τα περσινά χαστούκια ήταν χάδι. Το καθεστώς των αρνητικών επιτοκίων καθιστά τη διατήρηση ρευστού στις τράπεζες ακριβό χόμπι. Μπαίνοντας και σε μια φάση αυξανόμενου πληθωρισμού, το χόμπι γίνεται ακόμη ακριβότερο. Με αυτό το δεδομένο πολλοί είναι αυτοί που στρέφονται στα ακίνητα ως μια ασφαλής επιλογή επένδυσης. Ασφαλής επιλογή για όλους τους γνωστούς πλέον λόγους αλλά και έχοντας σαν φάρο το γεγονός ότι μέσω αυτών των επενδύσεων μπορούν να απολαμβάνουν εισοδηματικές και κεφαλαιουχικές αποδόσεις, παροπλίζοντας έτσι τον πληθωρισμό και βλέποντας την περιουσία τους να μεγαλώνει.

Η κύρια κατηγορία των ακινήτων που επωφελήθηκε περισσότερο είναι αυτή των οικιστικών και δη των διαμερισμάτων. Είναι η πιο προσιτή επένδυση, είναι η πιο εμπορεύσιμη επένδυση, η πιο εύκολα ρευστοποιήσιμη επένδυση και η πιο εύκολη στην εξεύρεση ενοικιαστών. Με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ηλίου φαεινότερον γιατί είναι και η προτιμητέα.

Ακολουθεί η υποκατηγορία των κατοικιών. Ο μέσος κύπριος επενδυτής δεν επιθυμεί πλέον να μπει στη διαδικασία της εξεύρεσης οικοπέδου και της ανάληψης από μέρους του της ακόμη πιο δύσκολης διαδικασίας της ανέγερσης του σπιτιού του. Τα άτομα που επιζητούν κάτι τέτοιο δεν έχουν φυσικά εκλείψει αλλά αφορά περιπτώσεις στα ψηλά δώματα υπερπολυτελών κατοικιών, που είναι πλέον (ως όφειλαν πάντα να είναι) περιορισμένες.

Το high-end real estate, όπως φθάσαμε να το γνωρίζουμε από το 2016 και μετά με τη μορφή των ψηλών κτηρίων, ναι μεν περιορίστηκε ως απόρροια της κατάργησης του ΚΕΠ, αλλά δεν θα εκλείψει από την αγορά μας. Μπορεί μεταξύ καφέ και μπουγάτσας να λέμε ότι οι πύργοι πουλήθηκαν στους απανταχού τράμπες της υφηλίου, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Πάντα υπήρχαν σοβαροί επενδυτές στην χώρα μας και πάντα θα υπάρχουν. Παρόλο που αρκετά έργα μπήκαν στο συρτάρι, υπάρχει αριθμός άλλων φιλόδοξων που θα προχωρήσουν. Και αν με ρωτάτε, αυτό είναι ένα πράγμα που θέλουμε: το ξεσκαρτάρισμα του «αππώματος» από τη σοβαρότητα.

Τα εμπορικά ακίνητα επανέρχονται στο προσκήνιο μετά από παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος. Η απουσία σοβαρών αναπτύξεων σε αυτή την κατηγορία ακινήτων δημιούργησε έλλειψη προσφοράς και τώρα που οι συνθήκες ζήτησης αλλάζουν προς το θετικό, φαίνεται να υπάρχει έλλειψη. Συνεπώς θα δούμε αναπτύξεις γραφείων high- endπου θα κληθούν να συμπληρώσουν το κενό.

Σκεφτείτε πως με τα υφιστάμενα επίπεδα ζήτησης γραφειακών χώρων από ξένες εταιρείες που ζητούν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο, δεν υπάρχει επάρκεια, πόσο μάλλον η ζήτηση να αυξηθεί. Μη σας πω πως αν θέλαμε σήμερα να στεγάσουμε 500 υπαλλήλους αυτών των εταιρειών σε αξιόλογα σπίτια και διαμερίσματα, θα δυσκολευτούμε να τους ικανοποιήσουμε.

Το μέλλον προδιαγράφεται θετικό και από εμάς εξαρτάται πού θέλουμε να το πάρουμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση

X