ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εστιάστε στο «ΕΣΤΙΑ»

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Φαίνεται να επικρατεί μια σχετική δυσπιστία από δανειολήπτες για να κάνουν αίτηση ένταξής τους στο σχέδιο «ΕΣΤΙΑ». Μπορεί να ισχύουν διάφοροι λόγοι χωρίς να είμαστε σε θέση να δείξουμε με ακρίβεια ποιος ή ποιοι είναι οι κύριοι από αυτούς.

Κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν πως ο κύριος λόγος είναι η καλοκαιρινή προσπάθεια της Βουλής να χαλαρώσει το νόμο των εκποιήσεων, η οποία χαλάρωση μπορεί να έδωσε ελπίδα σε κάποιους να μην προχωρήσουν με το «ΕΣΤΙΑ». Προσωπικά δεν πιστεύω πως ισχύει αυτό το πράγμα, επειδή αν ισχύει, τότε θα πρόκειται μάλλον για παραπληροφόρηση των δανειοληπτών σε σχέση με τις πραγματικές δυνατότητες που τους προσφέρει αυτή η χαλάρωση. Από την άλλη, όσοι είναι οι εν δυνάμει επιτυχόντες στην ένταξη του σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» ενδεχομένως να απεμπολήσουν με τη στάση τους μια πολύ καλή ευκαιρία να γλυτώσουν την εκποίηση της κύριας τους κατοικίας επειδή σαν σχέδιο αξιολογείται αρκετά καλό υπό τις περιστάσεις.

Οι τράπεζες (τουλάχιστον θεωρητικά) πρέπει να αδημονούν να ενταχθούν όσο γίνεται περισσότεροι στο εν λόγω σχέδιο. Οι σημερινές μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις αυτών των ατόμων θα μετατραπούν σε εξυπηρετούμενες και η δόση των δανείων θα επιδοτείται από το κράτος. Η πιο μικρή δόση που θα καταβάλλει από την τσέπη του ο δανειολήπτης αυξάνει τις πιθανότητες βιωσιμότητας του δανείου μέχρι της εξόφλησή του. Άρα σίγουρα συμφέρει και σε αυτές το σχέδιο να έχει απήχηση. Τώρα, επειδή αντιλαμβάνομαι πως στην αντίληψη σχεδόν όλων μας υπερισχύει το πως ό,τι συμφέρει στις τράπεζες δεν συμφέρει στους επηρεαζόμενους, κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις. Εγώ θα έλεγα πως ισχύει και στις δύο πλευρές εξίσου – αν φυσικά η έννοια του δανειολήπτη είναι πράγματι να περισώσει την κύρια του κατοικία. Αν δεν έχει αυτό τον σκοπό, τότε ενδεχομένως στρατηγικά να το αφήσει και αυτό να εκπνεύσει μέχρι παρακάτω.

Κάτι άλλο που είδα μετά λύπης μου να ισχύει με την μέχρι τώρα εμπλοκή μου σαν εκτιμητής στο σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» από τη μεριά των δανειοληπτών και όχι των τραπεζών, είναι ο ισχυρισμός όλων πως κανείς εκτιμητής που του ανέθεσε η τράπεζα δεν πήγε να επιθεωρήσει το σπίτι τους εσωτερικά για να διαπιστώσει την πραγματική φυσική του κατάσταση.

Δεν είμαι γνώστης των όρων εντολής των τραπεζών προς τους εκτιμητές που διενήργησαν εκτιμήσεις στα πλαίσια του σχεδίου «ΕΣΤΙΑ», αλλά αν ακολουθήθηκε η τακτική της εξωτερικής επιθεώρησης και μόνον, τότε οι εν λόγω εκτιμήσεις ως θέμα αρχής πάσχουν. Και πάσχουν όχι από πλευράς έλλειψης επιστημοσύνης αλλά επειδή δεν μπορούν να αποτυπώσουν 100% ορθά την «Αγοραία Αξία». Όταν η επιθεώρηση περιοριστεί σε μια γρήγορη εξωτερική ματιά και τη λήψη κάποιων φωτογραφιών που απλά τεκμηριώνουν την εξωτερική επιθεώρηση, τότε οι όποιες ειδικές περιστάσεις μπορεί να ισχύουν για την μονάδα που εκτιμάται δεν αποτυπώνονται. Αν δεν αποτυπώνονται τότε η όποια αξία δίνεται μπορεί να απέχει από λίγο έως πάρα πολύ από την «Αγοραία Αξία» του ακινήτου. Και η βάση του σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» είναι η «Αγοραία Αξία» και όχι μια άλλη αξία.

Στην προκειμένη περίπτωση του «ΕΣΤΙΑ» αν μια εξωτερική επιθεώρηση οδηγήσει στον υπολογισμό μιας ψηλής αξίας από πλευράς της τράπεζας, τότε μπορεί ο δανειολήπτης να αποθαρρυνθεί από το να προσπαθήσει καν να ασχοληθεί και να προχωρήσει την αίτησή του. Σίγουρα έχει τη δυνατότητα να ορίσει από τη μεριά του και αυτός εκτιμητή και να υιοθετηθεί ο μέσος όρος των δύο εκτιμήσεων, αλλά πρέπει να είναι κατανοητό πως μια αρχική ψηλή αξία από πλευράς της τράπεζας είναι αποθαρρυντικό στοιχείο. Σκεφτείτε την αγωνία που προκαλείται άδικα αν υπάρξει απόκλιση πέραν του 25% στις δύο εκτιμήσεις και θα πρέπει να διενεργηθεί και τρίτη εκτίμηση και τι αποτέλεσμα αυτή θα φέρει όταν θα πρέπει να υιοθετηθεί ο μέσος όρος των τριών.

Αν οι αρχικές δύο ή έστω οι τρεις εκτιμήσεις γινόντουσαν με κανονική πλήρη επιθεώρηση οι αποκλίσεις μεταξύ τους θα ήταν μικρές – ιδιαίτερα για αγοραίες αξίες μέχρι €350.000. Ενώ μια ενδεχομένως παραφουσκωμένη αρχική εκτίμηση στη βάση μιας ημιτελούς επιθεώρησης δημιουργεί πρόβλημα διαδικασίας εξαρχής.

Τώρα θα μου πείτε, καλά τι πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει η απουσία μιας κανονικής επιθεώρησης και πόση διαφορά μπορεί να παίξει στην αγοραία αξία;

Παρόλο που μπορώ να παραθέτω άπειρα παραδείγματα, θα περιοριστώ στο πιο κάτω:

Σκεφτείτε μια κατοικία δεκαετίας η οποία εξωτερικά φαίνεται να είναι σε αρκετά καλή κατάσταση. Βλέπετε και ώριμο κήπο με μια σκεπασμένη πισίνα. Αν μέχρι εδώ είναι η πληροφόρηση σας τότε αν είχατε να την εκτιμήσετε με αυτά τα δεδομένα, θα είχατε θετική στάση ως προς την αξία της.

Τώρα αν σας έβαζα να την επιθεωρήσετε εσωτερικά και εκεί ανακαλύπτατε πως υπάρχουν εμφανή σημάδια στατικής ανεπάρκειας, επειδή φαίνεται να έχει σημειωθεί καθίζηση στα θεμέλια και χώρισε η στέγη από την τοιχοποιία, πώς θα επηρέαζε το γεγονός αυτό την αξία που υπολογίσατε προηγουμένως;

Αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ανερχόμενων υγρασιών επηρεάζει ή όχι την εκτίμηση; Αν το παρκέ μέσα έχει φθαρεί εντελώς επειδή ήταν φτηνιάρικο εξαρχής ή απλά λόγω χρήσης, ή έχουν αποκολληθεί πλακάκια ή δεν λειτουργούν κάποια υδραυλικά ή ηλεκτρολογικά ή η θέρμανση, τι γίνεται; Αν όλες οι εσωτερικές επιφάνειες θέλουν μπογιάντισμα ή όλα τα υλικά μέσα θεωρούνται πλέον ξεπερασμένα, τι γίνεται με την εκτίμηση; Αν ανακαλύπτατε πως η ρίζες των δέντρων του φράκτη έχουν εισέλθει εντός της πισίνας και την έχουν καταστρέψει, επηρεάζεται ή όχι η εκτίμηση;

Αντί του πιο πάνω παραδείγματος, μπορεί να μιλάμε για διαμέρισμα σε πολυκατοικία. Τι πληροφόρηση μπορεί να δώσει μια εξωτερική φωτογραφία με το πολύ δύο ή τρεις όψεις του εξωτερικού περιβλήματος του κτηρίου; Τόσο η εσωτερική κατάσταση του διαμερίσματος, η διαρρύθμιση του, τα υλικά και οι ανέσεις που διαθέτει, όσο και η γενική κατάσταση των εσωτερικών κοινόχρηστων χώρων δεν είναι ουσιώδη πράγματα ως προς την αγοραία αξία; Φυσικά και είναι. Έλα όμως που μια εξωτερική επιθεώρηση δεν μπορεί να αποδώσει όλα αυτά με σωστό τρόπο…

Εγώ εισηγούμαι να γίνει άμεσα μια έντονη πληροφόρηση του κοινού και αν χρειαστεί να δοθεί μια παράταση. Είναι κρίμα ένα τέτοιο σχέδιο να αποτύχει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση

X