ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο εχθρός του χειρότερου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Παραφράζοντας τη γνωστή φράση του Βολταίρου ότι «ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», κατ’ αντιστοιχία και ο εχθρός του χειρότερου είναι τουλάχιστον το λιγότερο κακό, πόσω μάλλον δε το καλό και το καλύτερο. Δεν είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συζητήσω με τον Βολταίρο, αλλά πιστεύω ότι όταν ξεστόμισε αυτή την φράση ήθελε να ενθαρρύνει τον αγώνα για συνεχή βελτίωση αναγνωρίζοντας έτσι ότι δεν υπάρχει όριο στο πόσο ψηλά στην κλίμακα μπορούμε να ανεβούμε. Παρόλα αυτά, όταν εμείς σήμερα χρησιμοποιούμε αυτή την φράση, ενδόμυχα πέφτουμε σε μια παγίδα να δαιμονοποιούμε το «καλύτερο» προστατεύοντας το «καλό» το οποίο απειλείται από το «καλύτερο». Ως αποτέλεσμα, διατηρούμε ή συντηρούμε εσαεί το πολύ μια μετριότητα.

Είμαστε σε ένα στάδιο όπου εν μέσω μιας συνεχιζόμενης και μεταβαλλόμενης κρίσης καλούμαστε να παίρνουμε αποφάσεις, να υιοθετήσουμε και να αναπροσαρμόζουμε πολιτικές σε σχεδόν ημερήσια βάση, που σκοπό έχουν να ελαχιστοποιήσουν όσο γίνεται τις αρνητικές συνέπειες στην υγεία και στην οικονομία μας. Εν μέσω αυτής της κρίσης, λοιπόν, άρχισαν κάποιοι γνωστοί και άγνωστοι να πετάνε νούμερα χωρίς φειδώ για μείωση του ΑΕΠ, για κραχ στην οικονομία, για κραχ στην αγορά ακινήτων, για το πόσα εκατομμύρια τον μήνα στοιχίζει στην οικονομία το lockdown κλπ.

Το μόνο πράγμα που πετυχαίνουν τέτοιες δηλώσεις πέραν του να δημιουργούν αρνητικές προσδοκίες και ενίσχυση της αβεβαιότητας, είναι μια τρύπα στο νερό. Crisis management skills: μηδέν. Φυσικά είναι και αυτοί που βολεύονται από συνθήκες χάους επειδή εκεί δημιουργούνται πρόσφορες συνθήκες να κερδίσουν. Η κρίση αυτή είναι πολύ διαφορετική από αυτές που συμβαίνουν υπό συνθήκες ενός συμβατικού πολέμου, αλλά και πολύ διαφορετικά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από μια συμβατική οικονομικά αναμενόμενη ύφεση.

Γι’ αυτό και όλες οι χώρες ρίχνουν ό,τι οικονομικό όπλο διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους (ορθόδοξο και ανορθόδοξο), έτσι ώστε να διατηρήσουν τις οικονομίες τους ζωντανές για να επανεκκινήσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα και δυνατά όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει ούτε πόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι τα μέτρα, ούτε και πόσο βαθιά ή αβαθής θα είναι η κρίση. Δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν τέτοιας μορφής, τέτοιας κλίμακας και τέτοιων διαφορετικών ταχυτήτων κρίση ανά το παγκόσμιο. Κάποια μέτρα θα πετυχαίνουν σε κάποιες χώρες, ενώ σε άλλες θα είναι λιγότερο ή και καθόλου επιτυχή.

Άλλα μπορεί να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα σε κάποιες χώρες, ενώ σε άλλες να είναι αντισυνταγματικά και άρα μη εφαρμόσιμα. Τα σημαντικότερα όπλα είναι η ψυχραιμία, η αποφασιστικότητα, το βάθος και το εύρος οικονομικών γνώσεων, ο όσο γίνεται καλύτερος παγκόσμιος συντονισμός ενεργειών, η καλύτερη δυνατή διατήρηση της ρευστότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών για μερικές βδομάδες και η αποφόρτισή τους από αυστηρές οικονομικές υποχρεώσεις για κάποιους μήνες. Ζούμε σε μια κατάσταση αναστολής των πάντων.

Η αναστολή έχει αρχή και τέλος. Σε καμία περίπτωση δεν προσομοιάζει μιας εκτεταμένης ή ολικής καταστροφής προερχόμενης από μια φυσική καταστροφή ή ενός πολέμου. Αν αντιληφθούμε αυτή την ουσιαστική διαφορά, τότε θα είμαστε λιγότερο απαισιόδοξοι και λιγότερο καταστροφολόγοι. Ας εστιάσουμε στα θετικά μας. Ας εφαρμόσουμε με επιτυχία τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί και είναι όλα θετικά, ας επιδείξουμε πειθαρχία στους περιορισμούς και ας εστιάσουμε στα θετικά της χώρας μας τα οποία μας επιτρέπουν να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Είμαστε ένα νησί όπου πανεύκολα μπορούμε να αυτοαποκλειστούμε από τον υπόλοιπο κόσμο περιορίζοντας έτσι την έκθεση στην πανδημία.

Είμαστε μια γενικά αραιοκατοικημένη χώρα που βοηθά στον τοπικό περιορισμό της διασποράς. Δείξαμε ότι έχουμε πρόσβαση σε αγορές αναλωσίμων ειδών παρά το παγκόσμιο χάος που παρατηρείται. Είμαστε μια μικρή και ευέλικτη οικονομία, όπου με αποφασιστικότητα και πολιτική συναίνεση μπορούμε να εφαρμόσουμε μέτρα τα οποία έχουν μεγάλο αποτέλεσμα. Δεν είναι η ώρα υπό καθεστώς αναστολής να αραδιάζουμε «αναλύσεις» για το τι, το πού, το πώς και το γιατί θα ακολουθήσει την παγωμένη εικόνα. Το έργο θα συνεχίσει κανονικά όταν πατήσουμε ξανά το «play». Ο εχθρός του χειρότερου εαυτού μας, είναι ο καλύτερος εαυτός μας. Αυτόν να αναδείξουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση

X