ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προσοχή στις ηλεκτρονικές εκτιμήσεις

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Βδομάδα έντονων οικονομικών δραστηριοποιήσεων και ανακοινώσεων η τελευταία. Είχαμε για παράδειγμα, τη δημόσια ενημέρωση πως επίκειται πώληση και άρα μείωση των ΜΕΧ κατά περίπου €4 δισ. από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες, γεγονός που άμα συμβεί θα σημαίνει πως ο τραπεζικός τομέας θα αρχίσει να βλέπει φως στην άκρη του τούνελ φέρνοντας τον τομέα κοντά σε μια άλλη εποχή – ελπίζουμε πιο ελπιδοφόρα.

Σχεδόν άμεσα και κατά που φαίνεται καθόλου τυχαία, ξένο επενδυτικό ταμείο αύξησε τη συμμετοχή του στην Τράπεζα Κύπρου με συνολικό ποσοστό που ξεπερνά το 7% του μετοχικού κεφαλαίου. Πρόκειται για μια στρατηγική τοποθέτηση ενόψει και των επικείμενων εξελίξεων και συνάμα ψήφο εμπιστοσύνης τόσο για την τράπεζα όσο και για την χώρα μας.

Παράλληλα είδαμε και ανακοινώσεις διαφόρων εταιρειών ότι εισέρχονται ή/ και διευρύνουν την εμπλοκή τους στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Είναι γεγονός ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ήρθαν για να μείνουν στη ζωή μας και θα αποτελούν μια βασική μέθοδο διάθεσης ακινήτων, αλλά σίγουρα δεν θα αποτελούν τη μόνη μέθοδο. Μπορεί σε μερικά χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – όπως τόνισα σε άλλο πρόσφατο άρθρο μου – να παίζει σημαντικότατο ρόλο στη νέα εποχή του real estate, με τρόπο ώστε να προσφέρει με συνοπτικές διαδικασίες τις επιλογές που είναι κομμένες – ραμμένες στον κάθε υποψήφιο αγοραστή και ενοικιαστή, αλλά άλλο τεχνητή νοημοσύνη και άλλο ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Τουλάχιστον προς το παρόν, το ένα δεν σημαίνει το άλλο – επειδή κάποιοι φαίνεται να το συγχύζουν – χωρίς φυσικά να σημαίνει πως στο μέλλον η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα εφαρμοστεί και σε περιπτώσεις ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Είναι όμως κάποια πράγματα που δύσκολα θα αντικαταστήσουν τον ανθρώπινο παράγοντα ∙ ιδιαίτερα σε κάποιες εκφάνσεις μιας επιστήμης όπου απαιτείται και μια μορφή τέχνης σε συνδυασμό με ένα ευρύ φάσμα γνώσεων. Και επειδή η τεχνητή νοημοσύνη αργεί να μπει για τα καλά στη ζωή μας, κανένα υφιστάμενο σύστημα πληροφορικής δεν είναι ικανό να αντικαταστήσει τον ανθρώπινο παράγοντα ως επιστήμονα πέρα από του να τον βοηθά να είναι πιο παραγωγικός στις όποιες αποφάσεις και ενέργειές του.

Γι’ αυτό είναι άκρως επικίνδυνο να βασιστεί ο οποιοσδήποτε σε μια ηλεκτρονική ανάλυση δεδομένων για να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα ως προς την αξία ενός ακινήτου. Δηλαδή, είναι εύκολο να λέει κάποιος πως έχει ένδειξη ως προς τις τάσεις της ζήτησης και τεράστια γκάμα προσφοράς, αφού τα βλέπει από μια πλατφόρμα πλειστηριασμών, και άρα μπορεί να δίνει συμβουλές ως προς τις αξίες. Αυτό όμως που δεν μπορεί να πει, είναι πως από μόνο του αυτό μπορεί να αποτελέσει σωστή βάση συμβουλής, καθώς τόσο η «γκάμα προσφοράς» όσο και η «γκάμα της ζήτησης» δεν αποτελούν ολοκληρωμένη γκάμα κριτηρίων και συνιστωσών που θα κρίνουν το αποτέλεσμα μιας εκτίμησης.

Ένα από αυτά τα κριτήρια που απουσιάζουν από τέτοιες απρόσωπες αναλύσεις είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός ακινήτου. Αυτά, πολλές φορές διαπιστώνονται μόνο με επιτόπια ολοκληρωμένη επιθεώρηση και αξιολόγηση. Μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπως και μια τυπική κτηματομεσιτική ή κτηματική ιστοσελίδα είναι σε θέση να παρέχει περιορισμένη πληροφόρηση. Όσο περιεκτική και να είναι, πάλι θα είναι περιορισμένη σε σύγκριση με το τι μπορούν να δουν τα μάτια σου και να κατανοήσει το μυαλό σου. Άρα η «προσφορά» πάσχει από ατελή πληροφόρηση για το προϊόν και η «ζήτηση» είναι επίσης κοινωνός αυτής της ελλιπούς πληροφόρησης. Πως είναι δυνατόν ο ηλεκτρονικός συγκερασμός των δύο να δώσει ένα σωστό αποτέλεσμα ως προς την αγοραία αξία; Δύσκολο.

Λάβετε υπόψη πως ο όποιος πλειστηριασμός (ηλεκτρονικός και μη) είναι μια άλλη μέθοδος πώλησης. Αν έχει να κάνει με κτήρια, τότε αν ο κάθε πλειοδότης δεν έχει πρόσβαση σε όλη την πληροφόρηση σε σχέση με το τι διέπει το ακίνητο, δύσκολα θα πλειοδοτήσει σε τιμή που θα προσεγγίζει την αγοραία του αξία αφού θα αφήσει αρκετό περιθώριο για την περίπτωση λάθους, κακής κατασκευής, θέσμιων ενοικιαστών, άλλων απρόβλεπτων κλπ. Στις περιπτώσεις κτημάτων, τότε τα πράγματα μπορεί να είναι πιο εύκολα και οι τιμές πλειοδότησης να είναι πιο κοντά στις αγοραίες αξίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση

X