ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σύγκριση Ακτινογραφιών Αγοράς Ακινήτων

Του Ανδρέα Ανδρέου

Του Ανδρέα Ανδρέου

Αν δούμε τις στατιστικές του κατασκευαστικού τομέα, ένας δείκτης που κάνει εντύπωση είναι το μέσο εμβαδόν οικιστικών μονάδων. Βλέπουμε πως στα μέσα της δεκαετίας του 1990 το μέσο εμβαδόν ήταν περίπου 190μ² και εξελικτικά μειωνόταν για να φτάσει τα 150μ² το 2008.

Για να μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα του τύπου πως «οι Κύπριοι έμαθαν να ζουν σε μικρότερα σπίτια…», ας ξεκαθαρίσουμε πως το «μέσο εμβαδόν» υπολογίζεται σύμφωνα με το συνολικό αδειοδοτημένο εμβαδόν οικιστικών μονάδων ανά έτος και το σύνολο των οικιστικών μονάδων που έτυχαν αδειοδότησης το ίδιο έτος. Έτσι αν για παράδειγμα μια χρονιά εξασφάλισαν άδεια 100 οικιστικές μονάδες και το συνολικό τους εμβαδόν ήταν 12.000μ², τότε ο δείκτης λέει πως το μέσο εμβαδόν της οικιστικής μονάδας εκείνη την χρονιά ήταν 120μ². Μια απλή διαίρεση δηλαδή. Ο πληθυσμός των οικιστικών μονάδων για εκείνη την χρονιά είναι αντιληπτό πως είχε διάφορα εμβαδά.

Γιατί υπήρξε αυτή η πτωτική τάση στο μέσο εμβαδόν της οικιστικής μονάδας μέχρι το 2008;

Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός πως η προσφορά ανταποκρινόταν σε κάποιο κάλεσμα της ζήτησης. Η ξένη ζήτηση τότε προερχόταν κυρίως από Άγγλους οι οποίοι ήταν περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων και η αγορά προσπαθώντας να τους προσφέρει κάτι ανάλογο αυτών τους των δυνατοτήτων δημιουργούσε μικρές μονάδες. Οι Άγγλοι αγοραστές ήταν σε αυξανόμενη έξαρση από το 2003 μέχρι και το 2008, μετά το τέλος του οποίου εξαφανίστηκαν.

Σκεφτείτε πως από 6.000 και κάτι αδειοδοτημένες οικιστικές μονάδες το 2000, πήγαμε σχεδόν στις 12.000 μονάδες το 2003 και πέραν των 20.000 μέχρι το 2008! Μιλάμε για υπερτριπλασιασμό. Άρα επειδή στον πληθυσμό των οικιστικών μονάδων οι μικρές μονάδες είχαν ιδιαίτερο βάρος, το μέσο εμβαδόν είχε πτωτική τάση. Δεν λέω, την ίδια στιγμή μπορεί και οι Κύπριοι να ζούσαν σε πιο μικρές μονάδες, αλλά δεν είναι η μόνη και η σημαντικότερη αιτία. Η αυξητική τάση στα διαζύγια και η τάση ανεξαρτητοποίησης των νέων σε πιο μικρή ηλικία (τότε) είχαν τη συνεισφορά τους σε αυτό το φαινόμενο.

Όταν λοιπόν οι Άγγλοι έφυγαν σχεδόν οριστικά από την εικόνα από το 2009 και μετά, επανήλθε η προηγούμενη εικόνα των μέσων όρων εμβαδού κατοικίας που βλέπαμε πριν το 2003. Η αυξητική τάση στο μέγεθος των οικιστικών μονάδων συνεχίζεται μέχρι σήμερα όπου βλέπουμε μέσους όρους να ξεπερνούν τα 200μ². Τι έγινε και η εικόνα φαίνεται να έκανε στροφή 180 μοιρών;

Απλά τώρα έχουμε μια εντελώς διαφορετική κατηγορία αγοραστών και η προσφορά προσπαθεί να τους ικανοποιήσει αυτούς. Έχουμε πιο εύπορους αγοραστές και δη αυτούς που εκμεταλλεύονται τα διάφορα προγράμματα επενδύσεων και αυτοί, μαζί με τους παραδοσιακούς Κύπριους αγοραστές καθορίζουν τους νέους ψηλότερους μέσους όρους. Από αυτή την άποψη είναι μια απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη της αγοράς που δείχνει τις νέες τάσεις.

Θα σταθώ στο γεγονός πως ο αριθμός των αδειοδοτημένων οικιστικών μονάδων το 2018 μόλις που άγγιξε τις 6.200 μονάδες, ενώ το 2017 ήταν λίγο πιο κάτω από τις 5.000 μονάδες. Συγκριτικά μόλις που φτάσαμε τα επίπεδα του 2000 σε αυτή τη στατιστική ένδειξη. Το all-time low μας την τελευταία 25ετία ήταν οι 2.855 οικιστικές μονάδες του 2014, αλλά ακόμη και τότε το μέσο εμβαδόν της οικιστικής μας μονάδας ήταν στα 174μ² που είναι πολύ κοντά στον διαχρονικό μέσο όρο των 177μ². Κρίση, ευμάρεια, πλασματική ευμάρεια, whatever, κάτι τέτοιους δείκτες έβλεπαν οι Τροϊκανοί τότε και τσούνιαζαν!...

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Ανδρέου

Ανδρέας Ανδρέου: Τελευταία Ενημέρωση

X