ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το κόλπο και η πίκρα

Εκείνη η απόκοσμη πίκρα που στέγνωνε το στόμα μου τις άγριες μέρες της τραγωδίας του 1974 και κατοίκησε από τότε σε μια σκοτεινή γωνιά της μνήμης, αίφνης έσκισε τα σκοτάδια του χρόνου και κατάκλυσε ξανά το στόμα μου, τη στιγμή που είδα την περασμένη Κυριακή σε απευθείας από τηλεοράσεως μετάδοση τον Ταγίπ Ερντογάν, να μπαίνει ως κατακτητής ξανά στο Βαρώσι. 

Μπροστά του αρουραίοι και φίδια που για 46 χρόνια σε σπίτια και αυλές, έμοιαζαν της φύσης ευχές και η οργή μας αδικαίωτη μπόρα. Μόνο που δεν είδαμε κανένα δικό μας από τηλεοράσεως να μας λέει έστω ότι και τα δικά του χείλη πικράθηκαν… Δεν ήταν άραγε ώρα να βγει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ένα διάγγελμα; Για την πανδημία έκανε τρία διαγγέλματα και καλώς. Για την τρίτη εισβολή δεν είχε τι να πει; Φυσικά και δεν είχε. Τι να έλεγε; Κυβέρνηση και κόμματα δεν το θέλαμε το Βαρώσι;

Εξάλλου είχαμε άλλες ασχολίες, βγάζαμε λ.χ. χρυσά διαβατήρια και μπόλικο χρήμα; Κι εσείς τι περιμένατε, να αφήνανε τον γάμο και να πάνε… για Βαρώσια; Έπρεπε, όμως, να το είχατε αντιληφθεί από εκείνη την αυγή της 7ης Ιουλίου του 2017 στο Κραν Μοντάνα ότι το Βαρώσι, που ο Ακιντζί για πρώτη φορά στα ιστορικά μετά το 1974, το έδωσε σε χάρτη στον Αναστασιάδη, δεν θα το ξαναβλέπαμε. Κι έπρεπε μαζί με τον Σπύρο, τον Παπαϊωάννου, τον Τάσσο και τον Χριστόφια να είχατε μνημονέψει οριστικά και το Βαρώσι, από τότε που ο Νίκος Αναστασιάδης αρχές του 2017 είχε αρχίζει τις βολιδοσκοπήσεις για λύση δύο κρατών.

Τώρα διακηρύττει ότι θέλει να ξεκινήσει από το τέλος του Κραν Μοντάνα, ο ΥΠΕΞ μας προκρίνει χαλαρή ομοσπονδία, ενώ τον Ιούνη του 2019, δήλωνε ότι οι τουρκικές εξαγγελίες περί Βαρωσίων ήταν κινήσεις εντυπωσιασμού. Τώρα ο Ογουζχάν Χασίπογλου, δεξί χέρι του Τατάρ λέει στην «Κ» ότι με το σχηματισμό «κυβέρνησης» στα Κατεχόμενα, οι ιδιοκτήτες στο Βαρώσι μπορούν να αρχίσουν να επιστρέφουν και παραπέμπει στην απόφαση ΕΔΑΔ για δημιουργία Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας, που βάσει του νόμου 67-2005 παρέχει στην Επιτροπή τρεις λύσεις: Αποζημίωση, ανταλλαγή και επιστροφή. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, κατόπιν εορτής και με το επιχείρημα ότι αυτό αποφαίνονται οι εμπειρογνώμονες – σύμβουλοι της Κ.Δ., συστήνει στους Βαρωσιώτες να αποφύγουν την ανάκτηση της περιουσίας τους υπό τουρκική διοίκηση, χωρίς να δίνει εναλλακτική λύση.

Το χειρότερο είναι που δεν λένε ούτε συγγνώμη που πούλησαν το Βαρώσι (και τη λύση) για να τους δοθεί χρόνος να εξελίξουν το κρατικό μαφιόζικο κόλπο γκρόσο, της πώληση της ιθαγένειας της Κ.Δ., μέσω των δικηγορικών-ελεγκτικών τους οίκων και επιχειρήσεων ανάπτυξης γης. Και το έκαναν πετώντας στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, μια συγκροτημένη, πρόταση που θα αναπλήρωνε και το χαμένο έδαφος του Κραν Μοντάνα.

Ήταν η πρόταση που συνέταξαν οι τρεις διακεκριμένοι Βαρωσιώτες, Θεόφιλος Β. Θεοφίλου, πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος Κύπρου στην Ε.Ε., Γεώργιος Αρέστης πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τέως δικαστής του Δικαστηρίου της Ε.Ε. και Δημήτριος Χατζηχαμπής τέως πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα και πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2018. Την υπέβαλαν στον πρόεδρο και τους πολιτικούς ηγέτες ως εμπεριστατωμένο υπόμνημα.

Ήταν ολοκληρωμένη και ρηξικέλευθη πρόταση για την επιστροφή της Αμμοχώστου, όπως προνοούσαν η Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου της 19.5.1979 και τα ψηφίσματα 550 και 789 του Σ.Α. των Η.Ε. και τόνιζαν μάλιστα ότι η υποβολή της στα Η.Ε. θα αδυνάτιζε οποιαδήποτε τουρκική πρώτη κίνηση. Το περιεχόμενο του υπομνήματός τους χαιρετίσθηκε και υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση και για μεγάλο διάστημα τους κορόιδευαν επισήμως ότι αφού τύγχανε επεξεργασίας και κοστολόγησης θα υποβαλλόταν επίσημα από τον Πρόεδρο προς Ε.Ε. και Ε.Ε. Έκτοτε υπενθύμιζαν την πρόταση διά δημοσιευμάτων τους στην «Κ» και όχι μόνο. Ωστόσο, ουδέν εγένετο. Ο πρόεδρος είχε άλλες ασχολίες! Όπως αποδεικνύεται και τα κόμματα!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS