ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιογιό ή ρωσική ρουλέτα

Η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί την Παρασκευή έδειξε ότι η πορεία των πραγμάτων από τις 9/8/19, μέχρι και τη τελική Διάσκεψη όπου οι εμπλεκόμενοι –πέντε, συν η Ε.Ε.- στο Κυπριακό, θα συνεχίσουν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα, είναι προδιαγεγραμμένη.
Προκύπτει ότι ο πολύπειρος Γκουτέρες, που καταδύθηκε στα βαθιά του Κυπριακού από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε, τον Ιανουάριο του 2017, αντιλήφθηκε το “goodbye and good luck”, που είπε στις πλευρές αυγή της 7ης Ιουλίου 2017, στο Κραν Μοντάνα, ήταν γκάφα. Διότι τίποτε δεν πιάνει πάνω μας, όσο ο ίδιος δεσμεύεται προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να παρέχει τις Καλές του Υπηρεσίες στο Κυπριακό.

Αυτό εξυπακούεται ότι δεν υπάρχει τελευταία ευκαιρία και εφόσον δεν το λύσει, θα το κουβαλά στην πλάτη του όπως οι έξι των εφτά προκατόχων του: Ο 70χρονος σήμερα Αντόνιο Μανουέλ ντε Ολιβέιρα Γκουτέρες, μετά το δείπνο της 7ης Ιουλίου 2017, «ένιωσε σαν να δέχτηκε γροθιά στο στομάχι», σύμφωνα με διπλωμάτη που βρισκόταν στο ελβετικό θέρετρο. Ίσως γιατί ένοιωσε ότι κάποιοι τον έπιασαν κορόιδο; Πάντως τώρα, διαβάζοντας και τα ρεπορτάζ του εξαίρετου συναδέλφου Αποστόλη Ζουπανιώτη για το παρασκήνιο γύρω από την τελευταία έκθεση προς το ΣΑ, είναι σαφές ότι πήρε όλο το παιγνίδι επάνω του στήνοντας ένα σκηνικό όπου κανείς δεν μπορεί να ξεγλιστρήσει από τις δεσμεύσεις του στα ψηφίσματα των Η.Ε. για λύση ΔΔΟ.

Η μαγκιά Γκουτέρες είναι ότι το σκηνικό του εντάσσεται στο πλαίσιο των Καλών του Υπηρεσιών. Το Μάιο του 2018, διόρισε ως απεσταλμένη του την έμπειρη, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία ένα χρόνο πηγαινοερχόταν χωρίς να τα καταφέρει, να βάλει στο χαρτί αυτό που διακήρυτταν οι πλευρές, την προθυμία να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα. Διότι το πλαίσιο Γκουτέρες δεν υπήρχε ή δεν καταγράφηκε όπως διατυπώθηκε ή και άλλα περίεργα με υποκλοπές και πρακτικά αμφιβόλου προέλευσης.

Στα ΗΕ κατάλαβαν ότι οι πλευρές έπαιζαν γιογιό με τους «όρους αναφοράς». Ο Γκουτέρες κατάλαβε ότι ενόψει της έκθεσης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, έπρεπε να απαντήσει το ερώτημα, αν ήθελαν οι εμπλεκόμενοι τη λύση ΔΔΟ που χρόνια διαπραγματεύονταν ή θα έπαιζαν γιογιό αιωνίως, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα του ΟΗΕ. Ο σχεδιασμός ήταν ευφυής αλλά κυρίως νόμιμος. Το προσχέδιο της έκθεσης για την ΟΥΝΙΚΥΠ ήταν μια ρωσική ρουλέτα που έκαμε τις πλευρές να χάσουν το ύπνο τους, με πρώτο τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Από το κείμενο απουσίαζε ο ακρογωνιαίος λίθος των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το Ψήφισμα 186 του 1964 που την εγκαθίδρυσε. Ήταν επίσης σαφής η πρόθεση ευνουχισμού του 500 που καλεί άπαντες να αποφύγουν κάθε ενέργεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους και άφηνε και μικρό παράθυρο αναγνώρισης.

Ζητούσε, μέχρι τις 15/11/19, οι ηγέτες να υποβάλουν γραπτές εκθέσεις για τους όρους αναφοράς. Ήταν σαφής η πρόθεση του ΣΑ να τερματίσει τις αντιπαραθέσεις για το πλαίσιο Γκουτέρες. Ανατρέχει στο ψήφισμα 716 του 1991 και επικυρώνει αυτά που υποστηρίζει ο κ. Ακιντζί περί πολιτικής ισότητας και αποτελεσματικής συμμετοχής. Έτσι, θα πρέπει τώρα οι ηγέτες τέλη Σεπτεμβρίου, να παρουσιαστούν ενώπιον του Γκουτέρες, έτοιμοι για άτυπη διάσκεψη. Με την ε/κ πλευρά να έχει δει τόσους σκελετούς στο ερμάρι της, την τουρκική μπροστά σε ένα βάραθρο στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τους Τ/κ να βρίσκονται στο τελευταίο σκαλοπάτι πριν την προσάρτηση και κανείς να μη γνωρίζει σε ποια θαλάμη βρίσκεται η σφαίρα, τα πράγματα θα οδηγηθούν μέχρι του σημείου να απαντηθεί από τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη τουλάχιστον το ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει συμφωνημένη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, χωρίς εγγυήσεις αλλά με βιώσιμο σύστημα ασφάλειας.

Κι αν δεν μπορεί; Τότε οι όροι εντολής να κατευθυνθούν στην αναζήτηση άλλων λύσεων, που θα αλλάζουν το υφιστάμενο στάτους κβο, που έγινε πια η μεγαλύτερη επένδυση όλων εκείνων που λυμαίνονται τον εθνικό πλούτο των ανθρώπων, ανεξέλεγκτοι και ατιμώρητοι για δεκαετίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X