ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η δικαιοσύνη ψυχορραγεί

Χρόνια τώρα γράφω ότι τα τρία κακά της μοίρας του τόπου είναι η έλλειψη λογοδοσίας, η ατιμωρησία και η ασυδοσία, που το ένα είναι συνεπακόλουθο του άλλου κι όλα μαζί φέρνουν τραγωδία. Φυσικά δεν περιμένω ότι οι βολεμένοι πολιτικοί μας ταγοί θα λάβουν υπόψη αυτά που γράφω. Ωστόσο, έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και ο σπουδαιότερος των αξιωματούχων, ο γενικός εισαγγελέας λ.χ. ολοκληρώνει τη θητεία του και βγαίνει στη σύνταξη. Φεύγοντας αποκαλύπτεται, όπως την περασμένη Πέμπτη είπε ο Σωκράτης Χάσικος στη Βουλή, ότι στον Κώστα Κληρίδη πήρε 18 μήνες να απαντήσει σε επιστολή του ιδίου όταν ήταν υπ. Εσωτερικών και κατάγγελλε ενέργειες του γενικού ελεγκτή και γενικής λογίστριας σχετικά με μια πολύχρονη υπόθεση προσφορών, της οποίας προΐστατο η λογίστρια και τις δουλειές διεκδικούσε εταιρεία του συζύγου της λογίστριας και ιδιοκτήτη των εταιρειών CYPRA!

Όταν δεήθηκε ο κ. Κληρίδης να απαντήσει το Φεβρουάριο του 2017, απάλλαξε τον φίλτατο του γεν. ελεγκτή με τον οποίον έδιναν μαζί διαλέξεις περί αξιοκρατίας και χρηστής διοίκησης αποφαινόμενος ότι, οι αποφάσεις που λαμβάνει και οι έλεγχοι που διενεργεί δεν υπόκεινται στον έλεγχο του εισαγγελέα ούτε του Διοικητικού Δικαστηρίου. Κορυφαία στιγμή του κ. Κληρίδη είναι όμως αυτό που έγραφε στον ΥΠΕΣ για τη γεν. λογίστρια: «Έστω και εάν αυτή ενήργησε ετεροχρονισμένα ή καθυστερημένα εγείροντας θέμα προσωπικού κωλύματος στο να εκφέρει άποψη λόγω της εμπλοκής εταιρείας του συζύγου της, το γεγονός παραμένει ότι ούτε στο ενδιάμεσο διάστημα, ούτε μετέπειτα φαίνεται να είχε συμμετάσχει στη διαδικασία, έτσι ώστε να παραβιάζονται οι αρχές του Διοικητικού Δικαίου»!

Από τα στοιχεία και τα γεγονότα αποδεικνύεται ότι έγιναν σημεία και τέρατα αλλά ο εισαγγελέας, ουδέν είδε. Δεν είδε π.χ. ότι από τις 31.12.2016 μέχρι τις 10.3.2017, η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ), της οποίας προεδρεύει το γενικό λογιστήριο, έδωσε τρεις παρατάσεις στην εταιρεία του συζύγου τής γεν. λογίστριας ώστε να εξασφαλίσει π.χ. άδειες για να μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέανε από το συμβόλαιο. Οι αστοχίες του όποιου εισαγγελέα στοιχίζουν στο κράτος χρήμα, και σε χώρες που οι θεσμοί σέβονται τον πολίτη οι αξιωματούχοι νυν και πρώην δίνουν λόγο για αστοχίες τους που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον. Στην Κύπρο φεύγουν με τις παχυλές τους συντάξεις κι αφήνουν πίσω τους και λίστες που έφτιαξαν από θέσης ισχύος, προφανώς για να έχουν στο χέρι άλλους, κρατικούς, πολιτικούς ή και κομματικούς αξιωματούχους, όπως η λίστα Γιωρκάτζη. Θυμάστε την πρώην διοικήτρια της ΚΤΚ, η οποία αναλαμβάνοντας, πλαστογράφησε τη μισθοδοσία της, ενώ προσπέρασε, σαν σε απογευματινό περίπατο, σκάνδαλο ασύγγνωστης σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς ο σύζυγος και η θυγατέρα της ήταν δικηγόροι του A. Bγενόπουλου και της MIG, για υποθέσεις την εποπτεία των οποίων είχε η ίδια.

Ο γράφων με επιστολή στον εισαγγελέα επεσήμανε τα ζητήματα που προέκυπταν. Ο κ. Κληρίδης μας απάντησε: «Σε μια μικρή χώρα όπως είναι η Κύπρος, αυτού του είδους οι συγγενικές σχέσεις και διασυνδέσεις είναι συχνά φαινόμενα»! Προφανώς και η Ρέα το παράδειγμα της Χρυστάλλας είδε και σου λέει, «εγώ που έχω στο χέρι μου το γενικό λογιστήριο της ΚΔ, δεν φτιάχνω μια λίστα για κάθε ενδεχόμενο;». Στις 22.10.2017 έγραφα από αυτή τη στήλη, ότι εξερχόμενος από τη Βουλή, ο κ. Κληρίδης που το 2013 είχε τεθεί επικεφαλής των ερευνών για το σκάνδαλο του Κουρέματος, δήλωσε ότι «οι ευθύνες για την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος μιας χώρας και κατ’ επέκταση της οικονομίας είναι κατ’ εξοχήν πολιτικής φύσεως και διοικητικής φύσεως» και πως «το έργο των ανακριτών είναι περιορισμένο» και έστειλε το ζήτημα που φτωχοποίησε το 75% της Κύπρου στις καλένδες. Λες και είμαστε χώρα ανάδελφη, όπου τα εγκλήματα δεν έχουν αυτουργούς αλλά μόνο θύματα.

Τώρα η ρακένδυτη δικαιοσύνη ψυχορραγεί στα χέρια του νέου γεν. εισαγγελέα και το ερώτημα είναι αν μπορεί να τη σώσει…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ