ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυρία πρόεδρε του Ανωτάτου

Από τη 10η Νοεμβρίου 2020 έχουμε στη θέση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου την κ. Περσεφόνη Παναγή. Κατά την τελετή διαβεβαίωσης στο Προεδρικό ακούσαμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να λέει πολλά περί των στόχων «για τον επιδιωκόμενο, ριζικό εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής δικαιοσύνης» και […] «επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην πάταξη των αδικημάτων διαφθοράς»... άχρι ο κόκορας ελάλησεν τρις! Η κυρία πρόεδρος από την άλλη είπε ότι, «προτεραιότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ειδικά αυτή την περίοδο, είναι η μεταρρύθμιση του δικαστικού μας συστήματος, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του και την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, τομέας στον οποίο ο ρόλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν και παραμένει πρωταγωνιστικός», χάνοντας κατά την εκτίμησή μας την ουσία και τον στόχο, που είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στη δικαιοσύνη.

Τι εννοούμε; Στις 27/01/2019, σε αυτή τη στήλη γράφαμε μεταξύ άλλων για την υπόθεση του οικογενειάρχη που το 2014 έκλεψε τρία χαλούμια για να ταΐσει τα παιδιά του και το δικαστήριο τον έστειλε φυλακή, λέγαμε: «Η Δικαιοσύνη που έχει μεν τα μάτια δεμένα πρέπει να έχει μυαλό ανοικτό σαν ορίζοντα ώστε για να χρησιμοποιεί το εργαλείο της διάκρισης» […] Και προσθέταμε: «Η πρόκληση του περί δικαίου δημόσιου αισθήματος ήταν διάχυτη στην κοινωνία εκείνη την εποχή, καθώς είχε προηγηθεί η καταδίκη του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚτΚ) Χριστόδουλου Χριστοδούλου, με ποινή φυλάκισης πέντε μηνών για φοροδιαφυγή ενός εκατομμυρίου. Το εκατομμύριο του Χριστοδούλου έμοιαζε… με τρία χαλούμια μπροστά στη μίζα για εξαγορά της ρωσικής τράπεζας Uniastrum για 500 εκατ., από την τότε ηγεσία της Τράπεζας Κύπρου, ενώ τα 50 από τα 500 εκατ. χάθηκαν… κάπου στον δρόμο. Σχετική καταγγελία υπέβαλε το 2013 ο τότε πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, επιδίδοντας στον τότε γενικό εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη φάκελο με έγγραφα, διευθύνσεις και ονόματα για άμεση διερεύνηση. Τελικά η Τράπεζα Κύπρου πούλησε την Uniastrum για 70 εκατ. σε εκείνους από τους οποίους την αγόρασε το 2008 για 500 εκατ. Και ζήσανε αυτοί καλά και η Δικαιοσύνη μας –με τα κλειστά μάτια και τα δεμένα χέρια– καλύτερα» […] Το 2014 επίσης, η νυν διοικήτρια της ΚτΚ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, άρτι διορισθείσα φρόντισε να πλαστογραφήσει το έγγραφο μισθοδοσίας της. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης οργίστηκε μεν, συντόμως δε το ξέχασε. Όταν του το ξαναθύμισαν οι δημοσιογράφοι, (βλ. συνέντευξη στο Σίγμα 7/7/2015), είπε ότι είναι θέμα χρόνου ο γενικός εισαγγελέας να υποβάλει αίτημα προς το Ανώτατο για παύση της Χρ. Γιωρκάτζη […] «Προφανώς ο εισαγγελέας ποτέ δεν υπέβαλε τέτοιο αίτημα ή αν υπέβαλε τότε το Ανώτατο, ποτέ δεν το εξέτασε. Δεν μπορώ να ξέρω ποιανού τα μάτια ή τα χέρια ήταν δεμένα. Εκείνο που όλοι ξέρουμε είναι ότι η κ. Γιωρκάτζη εξακολουθεί να είναι διοικήτρια της ΚτΚ».

Συνεχίσαμε γράφοντας: «Σκεφτείτε όμως ποιος σοβαρός επενδυτής θα βάλει από δω κι εμπρός τα λεφτά του σε μια χώρα που ο ένας διοικητής της ΚτΚ ήταν αναμεμειγμένος στο σκάνδαλο Μιλόσεβις, ο άλλος φυλακίστηκε για φοροδιαφυγή, άλλοι δύο εκδιώχθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από αντίστοιχους Προέδρους και η τελευταία διοικήτρια έχει πλαστογραφήσει το έγγραφο μισθοδοσίας της; Πιο αναξιόπιστος πεθαίνεις!» Ακόμα σημειώναμε: «Παράλληλα, ο γενικός εισαγγελέας αμφισβητεί την ακεραιότητα του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ ο ίδιος αρνείται να παραιτηθεί και οι συνάδελφοί του στο Ανώτατο ανέχονται την προσβολή ωσάν να μην τρέχει τίποτα. (Ε, δεν έχουμε όλοι μνήμη χρυσόψαρου, κ. Παναγή). Γι’ αυτό ζητήσαμε την παραίτηση Νικολάτου. Ως αρχή για αναστύλωση δικαιοσύνης και θεσμών». Αυτά γράφαμε εντιμοτάτη τον Ιανουάριο του 2019. Ουδείς εκ των προαναφερθέντων λογοδότησε κυρία πρόεδρε. Γι’ αυτό ευσεβάστως υποβάλλουμε ότι ευθύς εξ αρχής κυρίαρχη διεκδίκησή σας θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στη δικαιοσύνη. Αφήστε που ακούω ότι οσονούπω ένα απόστημα θα σπάσει…

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X