ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο τάπητας της δικαιοσύνης

Σε μια κανονική πολιτεία, οι θεσμικοί αξιωματούχοι επιβάλλεται, από την ελάχιστη σοφία, να ζυγίζουν προσεχτικά κάθε λέξη και της πλέον λακωνικής δήλωσής τους. Αυτό υπαγορεύεται από την ανάγκη προστασίας του κύρους του θεσμού και της αξιοπρέπειας του προσώπου-φορέα του. Στην παρούσα συγκυρία, η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σημαντικά εκτεθειμένη διεθνώς –διασυρόμενη από τη δημοσιογραφική έρευνα του Al Jazeera για τη διαφθορά.

Ακριβώς επειδή ελεγκτικοί θεσμοί, όπως Νομική Υπηρεσία, Ελεγκτική Υπηρεσία καθώς και η Εκτελεστική και η Νομοθετική εξουσία δεν έκαμαν, ως έπρεπε, τη δουλειά τους. Η Εκτελεστική επινόησε το «Επενδυτικό Πρόγραμμα», με ελάχιστες ασφαλιστικές δικλίδες, το οποίο εγκρίθηκε από τη Νομοθετική, παραβλέποντας τις μαύρες τρύπες. H Νομική Υπηρεσία, βλέποντας δικτάτορες και απατεώνες ολκής να πολιτογραφούνται Κύπριοι δεν αντέδρασε. (Δεν άκουε, δεν διάβαζε; Αυτή η στήλη τα έγραψε πολλές φορές, ενώ ο γράφων προπηλακίστηκε στο περσινό συνέδριο του Economist λόγω σχετικής παρέμβασης). Το ίδιο ισχύει και για τη χαλκέντερη Ελεγκτική, η οποία όλα τα μαθαίνει υπό διαφορετικές συνθήκες και φτάνει να διερευνά ακόμα και ποιοι καλλιτέχνες τραγουδούν στο ΡΙΚ και πόσα εισπράττουν. Και καλά κάνει θα πει κάποιος διότι: «Με τον τρόπο αυτό, συνεισφέρει στη διαφάνεια, στον δημόσιο απολογισμό και στην πάταξη της διαφθοράς, έννοιες συνυφασμένες με τη χρηστή διοίκηση», όπως υπογραμμίζεται στην ιστοσελίδα της Ελεγκτικής, στο κεφάλαιο «Αρμοδιότητες».

Ωστόσο, την περασμένη Τρίτη (03/11/20) στη Νομική Υπηρεσία ο γενικός εισαγγελέας και ο γενικός ελεγκτής είχαν συνάντηση, όπως σημειώνεται σε «ανακοίνωση που εκδίδεται ταυτόχρονα από κάθε Υπηρεσία και αποτελεί κοινή δήλωσή τους» (!), με αντικείμενο εις βάθος συζήτηση των ζητημάτων που έχουν προκύψει ως προς τον έλεγχο του Επενδυτικού Προγράμματος». Κι αυτό γιατί επί πολλών ημερών εξελισσόταν μεταξύ τους δημόσια αντιπαράθεση, μάλιστα με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, να υπερασπίζεται τον ελεγκτή και να διακηρύττει ότι θα καταψηφίσει τον Κρατικό Προϋπολογισμό αν δεν επιτραπεί πρόσβαση στους φακέλους για τις πολιτογραφήσεις στην Ελεγκτική. Ο εισαγγελέας εξήγησε στον ελεγκτή ότι, ενόσω διεξάγεται η έρευνα από την Ερευνητική Επιτροπή, δεν θα ήταν ορθό να διεξάγεται ταυτόχρονα έλεγχος από την Ελεγκτική. Σε πνεύμα τύπου, «συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αλλά», ο ελεγκτής απαντά ότι, «αναγνωρίζει και αντιλαμβάνεται ότι, εκ των πραγμάτων, παρά τη διαφωνία του, στο παρόν στάδιο δεν θα του παραδοθούν άλλοι φάκελοι και δεν τίθεται θέμα προσφυγής στο Δικαστήριο», και εκφράζει ετοιμότητα να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής την Έκθεσή του για τις πέντε περιπτώσεις πολιτογραφήσεων (από σύνολο 4000 χιλιάδων!). Ωστόσο, μνημείο για την Ελεγκτική (και τη Νομική) αποτελεί η τελευταία παράγραφος της κοινής ανακοίνωσης: «Ως εκ τούτου, οι επικεφαλής των δύο ανεξάρτητων θεσμών έχουν συμφωνήσει να μην προβούν σε περαιτέρω δημόσιες δηλώσεις επί του συγκεκριμένου θέματος και ταυτόχρονα συμφώνησαν ότι θα υπάρχει μεταξύ τους συνεχής και τακτική επικοινωνία με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος το οποίο και οι δύο έχουν ταχθεί να υπηρετήσουν». Δηλαδή οι δύο αυτοί θεσμικοί αξιωματούχοι, στη σύμπραξη τους για την εξιχνίαση ενός τέτοιου εγκλήματος, συμφώνησαν να μην προβούν σε περαιτέρω δημόσιες δηλώσεις, δηλαδή Omertà (νόμος της σιωπής!), σε αντίθεση με τις «Αρμοδιότητες» της ΕΥ που υπαγορεύουν να «συνεισφέρει στη διαφάνεια, στον δημόσιο απολογισμό και στην πάταξη της διαφθοράς».

Δεν ήταν η έλλειψη διαφάνειας που γκρέμισε τούτη την πολιτεία; Θυμίζω: Ξέπλυμα των δισ. του Μιλόσεβιτς, η ληστεία του ΧΑΚ, το κόλπο γκρόσο των golden boys, το κούρεμα και τώρα η κομπίνα λευκού κολάρου με τα χρυσά διαβατήρια. Τώρα φτάσαμε στην εποχή που θεσμικοί αξιωματούχοι συλλαμβάνονται να πουλούν ανερυθρίαστα την υπηκοότητα της πατρίδας τους. Άλλοι εξ αυτών να δίνουν όρκο σιωπής ενώ προκάτοχοι τους κυκλοφορούν στα κανάλια σαν τιμητές των πάντων, τη στιγμή που όλο αυτό διαδραματιζόταν και στη διάρκεια της δικής τους σκοπιάς. Εξόριστε ποιητή στον αιώνα σου, απάντησε μου: Δεν έμεινε κανείς να απλώσει τον τάπητα της δικαιοσύνης;