ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Ανδρέας Παράσχος

Πώς σκόρπισαν 26 δισ. της Λαϊκής Τράπεζας

Τελικά το συνολικό κομπόδεμα της Λαϊκής Τράπεζας ήταν 26 δισ. ευρώ. Με το κούρεμα τον Μάρτιο του 2013 έσπασε ένας από τους δύο μεγάλους κουμπαράδες των Κυπρίων και άρχισε το χρήμα να ρέει σε κατευθύνσεις που ουδείς μπορεί να φανταστεί. Τα 10 δισ. έφυγαν για την Ελλάδα και τα άλλα για να στηρίξουν την Τράπεζα Κύπρου. Τα 5,5 δισ. ήταν περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής που μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου και στα χαρτιά που έφτιαξαν οι KPMG παρουσιάζονταν να έχουν μηδενική αξία! Τώρα πώς γίνεται να δίνεις λ.χ. το Laiki Sporting Club στην Τράπεζα Κύπρου και η αξία του να είναι μηδέν; Κι αυτό δεν είναι το μόνο ταχυδακτυλουργικό κόλπο σε βάρος των πιστωτών της Λαϊκής.

Όλα μαζί ξεπερνούν τα εφτά δισ. αλλά πόσο πιάνει όλο το κόλπο ουδείς μπορεί να πει. Την κουίντα της μεγαλύτερης στην ιστορία απάτης στην Κύπρο (του Μιλόσεβιτς ήταν 25 δισ., τούτη 26) μας άνοιξε ο κ. Κρις Παύλου, διαχειριστής της περιουσίας της θανούσας Λαϊκής μετά την παραίτηση της Άντρης Αντωνιάδου τον Μάρτιο του 2015. Ο πολύπειρος τραπεζίτης με μακρόχρονη θητεία σε Barclays και HSBC γνωρίζει το τραπεζικό τοπίο της Κύπρου όπως τη χούφτα του.

Από τον Δεκέμβριο του 2016 που είχε παραιτηθεί από τη θέση του διαχειριστή, τον είδα τις προάλλες στην εκπομπή «Αιχμές» του OMEGA, να αναφέρεται οργισμένος σε σκάνδαλο με τα χρήματα των πιστωτών της Λαϊκής, με αφορμή όπως έμαθα το γεγονός ότι σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή πρόσφατα ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι η ΚΤΚ βρήκε εκκαθαριστή για τη Λαϊκή και θα πάνε στο δικαστήριο να βγάλουν διάταγμα. Κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί αλλά απεναντίας αποτελεί κατ’ εξακολούθηση παραπλάνηση των ανθρώπων που επτά χρόνια προσδοκούν να πάρουν κάτι από τα χαμένα. Πήρα τηλέφωνο τον κ. Παύλου και την Πέμπτη μας παραχώρησε μια συνέντευξη-ποταμό όπου το έγκλημα περιγράφεται με ονόματα και διευθύνσεις. Σε αυτό εμπλέκονται ΚΤΚ, κυβέρνηση, βουλευτές, άλλοι θεσμικοί αξιωματούχοι, μεγάλοι ελεγκτικοί Οίκοι και Έφοροι. Άλλοι άμεσα κι άλλοι διά της πλαγίας (στραβά μάτια). Η αιμορραγία αλλά και το κουκούλωμα συνεχίζονται μέχρι σήμερα, αφού η κυβερνητική παράταξη διά του αρχηγού της υπόσχεται εξυγίανση, που δεν θα έρθει πότε. Κι αυτό διότι σύμφωνα με τον κ. Παύλου η Λαϊκή, στα τέλη 2012 αρχές 2013, δεν έχει να παρουσιάσει εξελεγμένους ισολογισμούς και κανένας δικαστής δεν μπορεί να δώσει διάταγμα χωρίς αυτούς.

Τι γινόταν τότε; Το Μάρτιο του 2011, επί Βγενόπουλου, λέει ο κ. Παύλου συναντήθηκε με την εποπτεία της ΚΤΚ, υπό τον Κώστα Πουλλή και ενημέρωσε ότι τα νούμερα της Λαϊκής είναι επικίνδυνα. Την επαύριον του διαμήνυσε ο διοικητής κ. Ορφανίδης ότι η Λαϊκή είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη. Τον Δεκέμβριο του ζήτησαν να έρθει από το Λονδίνο επειγόντως να βοηθήσει τη Λαϊκή που κατέρρεε: «Ήρθα και εξέτασα τους λογαριασμούς του 9μήνου του 2011. Ήταν μια τραγωδία!». Για τις ματσαράγκες με τους εξελεγμένους ισολογισμούς της Λαϊκής από τη συνέντευξη προκύπτει ότι ευθύνεται η PWC που ήταν ο Ελεγκτικός Οίκος της Τράπεζας, ενώ για τον διά μαγείας μηδενισμό των περιουσιακών της Λαϊκής κατά τη μεταφορά τους στην Τράπεζα Κύπρου, ευθύνεται η KPMG. Για το ότι το κράτος δεν έχει στην κατοχή του εξελεγμένους λογαριασμούς για το κλείσιμο μιας τράπεζας, ευθύνεται ο Έφορος Εταιρειών.

Για την ενορχήστρωση αλλά και τη συγκάλυψη όλου αυτού του οικονομικού εγκλήματος που στέρησε από δεκάδες χιλιάδες πολιτών περιουσίες, πόρους και οικονομίες, σαφέστατα ευθύνεται η Αρχή Εξυγίανσης της ΚΤΚ με επικεφαλή μέχρι πέρυσι τη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Ενήμεροι ήταν κατά τον κ. Παύλου και ο γενικός εισαγγελέας Κ. Κληρίδης και ο γενικός Ελεγκτής Οδ. Μιχαηλίδης. Εξ εκείνων ουδείς ουδέν είδε. Όμως κάποιος θα μας πει κύριε γενικέ εισαγγελέα ποιοι έφαγαν τα 5,5 δισ. των περιουσιακών της Λαϊκής;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ