ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι πήραμε και τι χάσαμε

Τι έγινε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη. Επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Λευκορωσία, όπως επεδίωκαν οι 26 της Ε.Ε. και αυτές δεν διασυνδέθηκαν με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως δήλωνε από τον περασμένο Αύγουστο διά του ΥΠΕΞ αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου η Λευκωσία, καθώς «η Ε.Ε. γνωρίζει πως δεν μπορεί να υιοθετούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά» εννοώντας και τις κυρώσεις για Λευκορωσία. Τώρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος Αναστασιάδης από τις Βρυξέλλες μας είπε ότι «ουδέποτε ήταν αυτοσκοπός οι κυρώσεις.

Ως εκ τούτου, η τακτική που ακολουθεί κάθε χώρα για να πετύχει το μέγιστο, έχει επιτευχθεί». Πρόσθεσε δε ότι «χρησιμοποιώντας τη διπλωματία, δίδουμε ακόμα μια ευκαιρία αποκλιμάκωσης της κρίσης», διαφορετικά σύμφωνα με τα Συμπεράσματα «θα ενεργοποιηθεί τον Δεκέμβριο το άρθρο 29 και το άρθρο 215 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ προκειμένου να εξαντλήσει η Ε.Ε. όλα τα μέτρα στη διάθεσή της»! Αυτό είναι το μέγιστο που κατά τον πρόεδρο έχει η Λευκωσία πετύχει, διευκρινίζοντας ότι, «έχω την εντύπωση ότι ακολουθώντας για μήνες τώρα (αυτή την τακτική) τόσο από πλευράς υπουργού Εξωτερικών όσο και βεβαίως δικής μου, έχουμε πετύχει να δημιουργήσουμε ένα ακόμα πιο έντονο ενδιαφέρον από πλευράς Ε.Ε. με συλλογικό μάλιστα τρόπο, για τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο, για τις αμφισβητήσεις από πλευράς Τουρκίας, για τις νόμιμες διεκδικήσεις από πλευράς Κ.Δ., έτσι ώστε να τεθούν τα πλαίσια, όπως τα έχω προαναφέρει». Για να μην εκληφθεί ότι μειώνουμε τα όσα ο πρόεδρος πιστεύει ότι πετύχαμε ως Κύπρος, παραθέτουμε τη σχετική δήλωση Μακρόν: «Έπρεπε να πετύχουμε προσεγγίσεις, υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις γύρω από το τραπέζι.

Όλοι κάναμε παραχωρήσεις και αυτό το κείμενο είναι το καλύτερο που θα μπορούσαμε να έχουμε απόψε, γιατί στέλνει πολύ σαφές, σταθερό μήνυμα στην Τουρκία για την Ελλάδα και την Κύπρο και την καλεί ξεκάθαρα σε διάλογο». Ας δούμε τώρα τι πήρε η Τουρκία εκτός από προειδοποιήσεις: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να δρομολογήσει θετικό πολιτικό θεματολόγιο ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου, τις διαπροσωπικές επαφές, τους διαλόγους υψηλού επιπέδου, τη συνεχή συνεργασία σε ζητήματα μετανάστευσης, σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕΤουρκίας του 2016. Προς τούτο, καλεί τον Πρόεδρό του, σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Επιτροπής και με την υποστήριξη του Ύπατου Εκπροσώπου, να καταρτίσει πρόταση για την αναζωογόνηση του θεματολογίου ΕΕ-Τουρκίας». Πριν πάμε στη δεύτερη κατάκτηση της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, θεωρώ σημαντικό να υπενθυμίσω ότι στις 22/09/2020, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεδιάσκεψη 100 λεπτών με την Άγκελα Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ, κατά την οποία όπως επισήμως μεταδόθηκε, εξέφρασε τη θέση πως πρέπει, «σημαντικές αποφάσεις να ληφθούν μέσα από μια πολυμερή διάσκεψη χωρών της περιοχής με όλους τους εμπλεκόμενους συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων».

Την ίδια μέρα μιλώντας στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, μεταξύ άλλων είπε: «Θέλω να επαναλάβω την πρόσκλησή μου για την έναρξη διαλόγου και την εγκαθίδρυση σταθερής συνεργασίας ανάμεσα στις γειτονικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Για τον σκοπό αυτό, προτείνουμε να διεξαχθεί μια περιφερειακή διάσκεψη στην οποία θα ληφθούν υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων. Εμείς δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον για τα θαλάσσια δικαιώματα οποιασδήποτε χώρας». Στα Συμπεράσματα της Συνόδου της Πέμπτης καταγράφεται σαφώς: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο να συμμετάσχει στις συνομιλίες για τη διοργάνωσή της. Οι λεπτομέρειες, όπως η συμμετοχή, το πεδίο και το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να συμφωνηθούν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η διάσκεψη θα μπορούσε να περιλαμβάνει ζητήματα για τα οποία απαιτούνται πολυμερείς λύσεις, μεταξύ άλλων η θαλάσσια οριοθέτηση, η ασφάλεια, η ενέργεια, η μετανάστευση και η οικονομική συνεργασία». I rest my case…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ