ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φορείς πολιτιστικών αξιών

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Παγκόσμια εβδομάδα Αρχείων η περασμένη και είναι σημαντική η ανακοίνωση της υπουργού Δικαιοσύνης ότι εντός των επόμενων μηνών θα μεταστεγαστεί το Κρατικό Αρχείο σε νέο κτήριο στην Έγκωμη, στο οποίοι θα στεγαστούν η Διοίκηση, τα εργαστήρια Συντήρησης και Ψηφιοποίησης, το Αναγνωστήριο και ένα επιπλέον Αρχειοφυλάκιο. Η κα υπουργός ανακοίνωσε επίσης πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την ανέγερση Ενιαίου Αρχειοφυλακίου στη Λευκωσία. Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτές τις εξαγγελίες, οι οποίες ελπίζω ότι θα τηρηθούν και σε λίγο καιρό θα έχουμε το Κρατικό Αρχείο που αξίζει να έχει κάθε κράτος. Θα πρέπει η Πολιτεία, αμέσως μετά τη διευθέτηση του κτηριακού ζητήματος, να δει και πώς θα ενισχύσει το Κρατικό Αρχείο με περισσότερους/ες υπαλλήλους, οι οποίοι θα ενισχύσουν τους έξι εργαζόμενους, οι οποίοι ομολογουμένως κάνουν ό,τι μπορούν για να εξυπηρετηθούν οι ερευνητές. Μακάρι αυτές να είναι οι επόμενες εξαγγελίες, όπως επίσης και η αναβάθμιση του εργασιακού καθεστώτος των λειτουργών του Κρατικού Αρχείου.

Εδώ θα είμαστε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ελπίζουμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε στιγμές κτηρίου Αρχιγραμματείας, που ποτέ δεν ευδοκίμησε.Μακάρι σύντομα να έχουμε εξελίξεις και για ακόμη τρία μείζονα κατά τη γνώμη ζητήματα, που δεν είναι άλλα από τη δημιουργία μιας σύγχρονης δημόσιας βιβλιοθήκης και αυτό της ανέγερσης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκωσίας και η ενίσχυση του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών. Όσον αφορά τη Βιβλιοθήκη θεωρώ ότι αυτό που λείπει είναι το όραμα από πλευράς της Πολιτείας. Δεν έχουν πειστεί διαχρονικά οι υπουργοί ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη της μιας Βιβλιοθήκης, δεν αφήνεται χρόνος για ενδελεχή συζήτηση και όσοι στο παρελθόν προσπάθησαν να κάνουν κάτι εν τέλει έφυγαν άπρακτοι, όπως ο νυν γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, Φίλιππος Τσιμπόγλου και η Ρήνα Κατσελλή, η οποία είχε προσπαθήσει όσο λίγοι. Μάλιστα, όπως είχε ειπωθεί στον γράφοντα από πολιτικό πρόσωπο στο παρελθόν, τι χρειαζόμαστε μια νέα βιβλιοθήκη, αφού έχουμε αυτή του Πανεπιστημίου Κύπρου; Η τοποθέτηση ήταν ειλικρινής και δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των απόψεων όχι μόνο του συγκεκριμένου προσώπου, αλλά της πλειοψηφίας των πολιτικών μας –πάντα θα υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά πάντοτε θα είναι η μειοψηφία… Ελπίζω ότι σύντομα στο υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (Υφυπουργείο καλεί…) θα αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι ένα σύγχρονο κράτος να έχει μια Εθνική ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε την Βιβλιοθήκη και να μη στενάζει στο εντελώς ακατάλληλο αποικιακό κτήριο της δεκαετίας του 1930, και τα παραρτήματά της, αλλά και τα Αρχεία της, να είναι πλήρως αξιοποιήσιμα από την ερευνητική κοινότητα, τους πολίτες και γιατί όχι και από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, που θέλουμε να έρθουν στην παλιά πόλη, όταν κλείσει η Φανερωμένη και γίνει Πανεπιστημιακή Σχολή, εκτός αν θέλουμε μόνο καφέ, μπαράκια και εστίες ώστε να προσελκυστεί ο φοιτητόκοσμος!

Μία ακόμη εκκρεμότητα που πρέπει το συντομότερο να λυθεί είναι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο μάλλον έχει μείνει πίσω λόγω κορωνοϊού και της όλης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία. Οι εξαγγελίες του προέδρου της Δημοκρατίας έγιναν μάλλον εν τη σπουδή του να δείξει ότι η κυβέρνηση έχει πολιτιστικό όραμα, μα στο όραμα μείναμε και πλέον περιμένουμε έργα, και επειδή θέλω να είμαι δίκαιος οι ενέργειες του κ. Καρούζου να διευρύνει το ωράριο των Μουσείων και να κάνει ελεύθερη την είσοδο σε αυτά είναι πολύ σημαντικά βήματα, τα οποία συμβάλλουν πιστεύω στην μουσειοπαιδαγωγική ανάπτυξη, τα οποία βήματα θα πρέπει να αξιοποιηθούν παντί τω τρόπω από όλους τους αρμόδιους φορείς.

Μία ακόμη εκκρεμότητα που θα πρέπει να τακτοποιήσει η Πολιτεία είναι το καθεστώς του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών. Πρόκειται για έναν επιστημονικό φορέα, ο οποίος στον τομέα της ιστορίας και της λαογραφίας επιτελεί έναν ξεχωριστό ρόλο, ο οποίος με πολλές δυσκολίες συνεχίζει. Το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών θα πρέπει να ιεραρχηθεί ψηλά στις προτεραιότητες του κράτους, για πολλούς και ευνόητους λόγους. Ένας από αυτούς είναι και η εργοδότηση επιστημονικού προσωπικού, το οποίο υπάρχει στη χώρα και ασφυκτιεί σε άλλες άσχετες εργασίες ή φεύγει για άλλες χώρες.

Επειδή γνωρίζω ότι η παρούσα κυβέρνηση θέλει να αφήσει πολιτιστικό έργο, έστω και για την υστεροφημία της, ας τα βάλει μπροστά, ας τα δρομολογήσει, ξεκινώντας σοβαρές διαβουλεύσεις με επιστημονικούς φορείς, με την κοινωνία, και κυρίως ας αποδείξει ότι έχει τη βούληση, όχι απλώς την επιθυμία να κόψει κορδέλες!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση

X