ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δώστε μάγκου μου το 1%!

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Είναι σημαντικό το κράτος να επενδύει στον πολιτισμό και αυτό είναι καλά γνωστό και χιλιοειπωμένο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που θα διαφωνούσε με μία τέτοια επένδυση. Συνεπώς και ο σχετικός νόμος που επιβάλλει το 1% του κόστους ανέγερσης να πηγαίνει σε έργα τέχνης είναι σωστός και ευεργετικός για τους καλλιτέχνες, αλλά και για την κοινωνία ευρύτερα. Ποιος δεν θα ήθελε το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων να κοσμείται από γλυπτά ή και πίνακες ζωγραφικής, να μπαίνει μέσα ο πολίτης και αντί το μάτι του να πέφτει στο γκρίζο του τοίχου, ή στις αφίσες του 1980 και σε κάτι ημερολόγια που τα βλέπεις και αναρωτιέσαι πότε πέρασαν τα χρόνια. Βέβαια, ο νόμος δεν τηρείται και οι εικαστικοί Μαρία Λοϊζίδου και Νίκος Κουρούσιης ζητούν την εφαρμογή του νόμου του 1% για έργα τέχνης σε δημόσια κτήρια και πολύ καλά κάνουν ( Ο περί του Ελάχιστου Υποχρεωτικού Ποσοστού Εμπλουτισμού των Δημόσιων Κτιρίων με Έργα Τέχνης του 2009). Μακάρι να εισακουστούν και να αρχίσει να εφαρμόζεται, διότι είμαι της άποψης πώς ό,τι κατασκευάστηκε, κατασκευάστηκε να μπουν έργα τέχνης το βλέπω δύσκολο, αφήστε που χρειάζονται και τα λεφτά, και υπάρχουν; Μάλλον, τα χρήματα του 1% έγιναν μάρμαρα και ξύλα και φώτα, και για να είμαι ειλικρινής δεν θα ήθελα περικοπές για να βρεθούν. Και τώρα που λέμε για έργα τέχνης στα δημόσια κτήρια, μερικά κτήρια ήταν από μόνα τους έργα τέχνης και εμείς τα μασκαρέψαμε και τα κάναμε να φωνάζουν κιτς, κιτς, κιτς. Ένα παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι το κτήριο της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας, του αρχιτέκτονα Χαρίλαου Δίκαιου, το οποίο το μετατρέψαμε από ένα σπουδαίο δείγμα μοντερνισμού σε κάτι που μιμείται τον νεο-κλασικισμό, σε κάτι τέλος πάντων που στέκει στον αντίποδα αυτού που ήθελε και πρέσβευε ο αρχιτέκτονάς του. Τώρα θα μου πείτε, αυτά γινόντουσαν παλιά, που δεν ξέραμε και δεν καταλαβαίναμε, τώρα είναι αλλιώς… Επίσης, πόσο καιρό ήταν κρυμμένο το διάσημο γλυπτό «Ποιητής» του Κώστα Βαρώτσου και τώρα πήγε στην πλατεία Ελευθερίας; Πολύν καιρό, όμως αυτό γλύτωσε, τώρα για τα τείχη και την τάφρο δεν σας κρύβω ότι διατηρώ μια επιφύλαξη, αλλά περιμένω να δω την πλατεία εν πλήρη αναπτύξει για να μη με πουν και προπέτη.

Πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος του 1%, χωρίς καμία αμφιβολία, αλλά θέλει προσοχή όταν θα προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός, αφού θα πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες επιτροπές που θα αξιολογήσουν τις προτάσεις και μην καταντήσουμε όπως τα λογοτεχνικά βραβεία, που οι μισοί θεωρούν ότι οι άλλοι μισοί είναι κόλακες και αυλοκόλακες και οι άλλοι μισοί θεωρούν ότι αδικήθηκαν κατάφορα από τα συμφέροντα και τις κλίκες και δεν πήραν το βραβείο.

Φυσικά, με το 1% ενισχύεται ο καλλιτέχνης, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτόν θα μπορούν να συμμετέχουν καλλιτέχνες από παντού, Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι –τώρα θα μου πείτε και το Μουσείο του Αγώνα Βρετανός το σχεδίασε…

Πάντως, το κράτος οφείλει περίπου δύο εκατομμύρια, ή καλύτερα θα έπρεπε να είχε διαθέσει αυτά τα χρήματα για αγορά/δημιουργία έργων τέχνης και δεν το έχει κάνει και περισσότερα από πενήντα δημόσια κτήρια δεν έχουν εμπλουτιστεί… Πρώτο και καλύτερο το κτήριο του ΘΟΚ, όπου θα έπρεπε να είχαν βάλει κάτι, στην είσοδό του, τουλάχιστον… άραγε η Κυπριακή Βιβλιοθήκη έχει έργο τέχνης στο εσωτερικό της ή στον εξωτερικό της χώρο; Στο Νέο Δημαρχείο, αν εμπίπτει στην κατηγορία του δημοσίου κτηρίου, όπως αυτή ορίζεται στον νόμο έχουν προβλέψει;

Δεν μιλάω για τα παλαιότερα δημόσια κτήρια, Τμήμα Φορολογίας, Κτηματολόγια, διάφορες υπηρεσίες ποτζεί ποδά, αυτά είναι καρυωτακικά καταδικασμένα: «Θάνατος είναι οι κάργιες που χτυπιούνται στους μαύρους τοίχους και τα κεραμίδια».

Επίσης, τα γλυπτά του Κήπου, εκείνο του Δώρου Λοΐζου, οι περίπατοι πίσω από το Ομεριέ Τζαμί, αυτά δεν είναι πολιτισμός που πρέπει να αναδείξουμε και να σώσουμε; Λέω, μήπως να αρχίζαμε από τα εύκολα…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση

X