ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καταφέραμε να έχουμε τη Βουλή που θέλουμε;

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η Βουλή του 2021, η οποία προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 30ής Μαΐου, είναι επτακομματική με την αποχή να είναι στο 34,27, από το 33,26% του 2016, σημειώνοντας αύξηση μόνο 1%, το οποίο καταδεικνύει ότι πλέον το εκλογικό σώμα είναι συμπαγές ως προς τον αριθμό, αλλά αποδεικνύεται αρκετά ρευστό ως προς τις τελικές επιλογές του, με την κομματική μετακίνηση να ρέπει προς τα δεξιά, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται. Η αποχή δεν αυξήθηκε, αρά το στοίχημα της νέας Βουλής θα πρέπει να είναι πώς θα κερδηθεί ο νέος ψηφοφόρος και δεν θα αυξηθεί περαιτέρω το 2026, όταν οι σημερινοί σίγουροι εκλογείς δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι ενεργοί. Η νέα Βουλή θα πρέπει τείνει ευήκοα ώτα στις ανάγκες του ψηφοφόρου του 2026, στα οράματα του σημερινού 25άρη, στις ανησυχίες του 40άρη που έχει ξεκινήσει να είναι οικονομικά και κοινωνικά δραστήριος.

Στις εκλογές του 2021 κέρδισε –θεωρώ– η «συντηρητική» ψήφος, η οποία ίσως να έχει ενδυθεί τον μανδύα της δυσαρέσκειας και αυτό είναι ήττα της Πολιτείας, υπό την έννοια ότι οι πολίτες φαίνεται να απογοητεύονται από τις ενέργειες της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος, αλλά παραμένουν στον πολιτικό τους χώρο. Είναι γεγονός λοιπόν ότι μεγάλο μέρος του εκλογικού Σώματος δεν μπορεί να ξεφύγει από την εκλογική πεπατημένη και ταυτόχρονα ενεργοποιούνται τα συντηρητικά αντανακλαστικά του εκλογικού σώματος με το ΑΚΕΛ, αλλά και τους άλλους προοδευτικούς χώρους να μην καταφέρνουν να τα κάμψουν.

Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού της νέας Βουλής θα πρέπει να εισέλθουν στον ναό της Δημοκρατίας μετά «φόβου Πολιτών» ήτοι σεβασμού. Πριν καν αναλάβουν τα καθήκοντά τους οι του ΔΗΣΥ και δώσουν τον νενομισμένο όρκο θα πρέπει να απεκδυθούν το ένδυμα της έπαρσης και της εκλογικής «ασφάλειας». Όσα ταλάνισαν και ταλανίζουν την κοινωνία, αλλά και την κυβέρνηση, δεν διαγράφθηκαν διά του ευνοϊκού -υπό τας περιστάσεις- αποτελέσματος. Το φορτίο των νέων βουλευτών του ΔΗΣΥ είναι πολύ πιο βαρύ πλέον, διότι θα πρέπει να αποδεικνύουν καθημερινά ότι δεν είναι απλώς βασιλικοί, αλλά ότι όλοι και όλες είναι σύζυγοι του καίσαρος, δηλαδή τίμιοι. Αλίμονο αν προσπαθήσουν εντός της Βουλής να φλερτάρουν ή να ανταγωνιστούν συγγενείς βουλευτικές δυνάμεις, όπως το ΕΛΑΜ είτε για πρόσκαιρες κοινοβουλευτικές συμμαχίες είτε για να κερδίσει τις χαμένες ψήφους, που το ενίσχυσαν.

Εντός της Βουλής το ΑΚΕΛ, το κόμμα της Αριστεράς, θα πρέπει να αποδείξει ότι ο πολίτης κακώς δεν το εμπιστεύθηκε και δεν το ενίσχυσε. Η εξωστρέφεια των βουλευτών του πλέον θα πρέπει να είναι το ζητούμενο υπ’ αριθμό ένα. Θα πρέπει ο κοινοβουλευτικός και πολιτικός εν γένει λόγος του να είναι κοντά στον πολίτη του 2021 και να αντιληφθεί ότι πλέον δεν υπάρχει χρόνος για μακρόσυρτες κομματικές διαδικασίες, οι οποίες επηρεάζουν αναπόφευκτα και τις κοινοβουλευτικές διεργασίες.

Οι βουλευτές του ΔΗΚΟ, με τη μείωση των ποσοστών του κόμματός τους, θα πρέπει σαφώς να επανεξετάσουν τη θέση και τη στάση τους στο πολιτικό σύστημα εν γένει. Το κόμμα δεν κατάφερε να δείξει τον άλλο δρόμο, αφού απ’ ό,τι φάνηκε από τα αποτελέσματα της κάλπης, ο προεκλογικός αντιπολιτευτικός του λόγος ήταν μη παραγωγικός. Η δε είσοδος στη Βουλή της ΔΗΠΑ δεν πρέπει να ξαφνιάζει κανέναν. Φυσικά, η κοινοβουλευτική της ύπαρξη δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να επισκιαστεί από παλαιά ενδοκομματικά πάθη, αλλά ούτε και είναι ταπεινά ήσυχη και πειθήνια, ώστε να ικανοποιούνται οι μεγαλύτεροι κομματικοί σχηματισμοί, όπως ο ΔΗΣΥ.

Με τη σειρά της η ΕΔΕΚ βγαίνει ενισχυμένη, έστω και κατά τι, άρα και οι βουλευτές του σοσιαλιστικού κόμματος θα πρέπει να αποδείξουν ότι η παρουσία τους στο κοινοβούλιο θα είναι παραγωγική και ότι όσοι και όσες ψηφοφόροι την τίμησαν δεν έκαναν λάθος.

Οι Οικολόγοι στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο θα πρέπει –φρονώ– να αποδείξουν ότι είναι κόμμα με συγκεκριμένες αρχές και άποψη. Οι επιπλέον δύο έδρες είναι ευκαιρία να αξιοποιηθούν στο έπακρον, αφού το ΕΛΑΜ επίσης κέρδισε δύο επιπλέον έδρες, οι οποίες πλέον το καθιστούν σοβαρό δημοκρατικό βαρίδι, όχι τόσο εντός της Βουλής, αλλά στους κόλπους της κοινωνίας, αφού οι ισορροπίες σε πολλά ζητήματα που αφορούν τον πολίτη εκτός Κοινοβουλίου είναι πολύ λεπτές.

Η πτώση των ποσοστών των τριών παραδοσιακών μεγάλων κομμάτων είναι κάτι που –όσο και αν ακούγεται κοινότοπο – θα πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά τις ηγεσίες τους, και όχι μόνο για να έλθουν κοντά στον πολίτη, αλλά για να ανασχέσουν την άνοδο μη δημοκρατικών αντιλήψεων εντός της κοινωνίας, για να καταλάβουν πώς θα γεφυρώσουν το χάσμα που σταδιακά χωρίζει τον πολίτη από την Πολιτεία. Και το σημειώνω αυτό διότι το ΕΛΑΜ κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια του πολίτη, που προσήλθε στις κάλπες.

Η νέα Βουλή και τα νέα πρόσωπα που εξελέγησαν βουλευτές θα πρέπει να κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα, που δεν είναι άλλο από το να επαναφέρουν στον πολίτη την εμπιστοσύνη στον ύψιστο θεσμό της Δημοκρατίας μας. Αναμένω από τους νέους εκπροσώπους του λαού και κυρίως από εκείνες και εκείνους που για πρώτη φορά εκλέγονται, να αρθρώσουν σύγχρονο πολιτικό λόγο, να αποδείξουν ότι η πολιτική δεν είναι επαγγελματικό απάγκιο, ούτε βήμα κοινωνικής ανέλιξης. Θα πρέπει να είναι έτοιμοι και έτοιμες να σταθούν ανάχωμα σε τυχόν αντιδημοκρατικές και αναχρονιστικές συμπεριφορές.

Υγ. Πάντως, αν κρίνει κάποιος από τις πρώτες δηλώσεις όλων των πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα των εκλογών, δεν φάνηκαν προετοιμασμένοι να εκφτάσουν έναν διαφορετικό μετεκλογικό λόγο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση