ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Δημόσιος Κήπος είναι εκκλησία

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το Τρόοδος είναι μια όαση, είναι πανέμορφο όλες τις εποχές του χρόνου. Χρώματα, μυρωδιές, απεραντοσύνη, πραγματικά μαγεύεσαι, αν δεν είσαι έφηβος που τον πάνε με το ζόρι οι γονείς στο χωριό Κυριακή. Όλα είναι φτιαγμένα στο ανθρώπινο μέτρο, όλα εν σοφία εποίησαν οι κάτοικοι των εκεί κοινοτήτων… τουλάχιστον οι παλαιότεροι. Βέβαια, τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα δεν είναι όλα στο ανθρώπινο μέτρο. Έχουν ξεφυτρώσει κάτι εκκλησίες που για να γεμίσουν θα πρέπει να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι 34 χωριών, που αρχιτεκτονικά προσβάλλουν τον περιβάλλοντα χώρο, που δεν μιλάνε στις ψυχές. Απορώ πώς δόθηκαν τότε οι άδειες για την κατασκευή τους, γιατί έκριναν ότι μικρές κοινότητες χρειάζονται εκκλησία κουλλέ.

Τώρα, όμως, τελείωσε, ό,τι χτίζει δεν ξεχτίζει. Μάθαμε, όμως, και το δις εξαμαρτείν ου Πολιτείας σοφής. Εδώ, μάλλον, γελάμε διότι ποίμνιο έχομεν, ναούς θέλομεν. Και σε αυτό δεν έχω καμία αντίρρηση, αλλά να τις χτίζουμε πρώτον γιατί τις χρειαζόμαστε, δεύτερον να είναι σε επικοινωνία με το περιβάλλον όπου θα ανεγερθούν και τρίτον δεν θα σκανδαλίσουμε και δεν θα διχάσουμε την τοπική κοινότητα. Ε, στην Πάφο, κατά την ταπεινή μου άποψη, καμία από τις τρεις αυτές συνθήκες δεν ελήφθη υπόψη από τους εμπνευστές της ιδέας ανέγερσης καθεδρικού ναού εντός του Δημόσιου Κήπου και πλησίον του Δημαρχείου της πόλης. Τώρα θα μου πείτε και δικαίως, ξέρεις εσύ πόσοι πάνε κάθε Κυριακή στην εκκλησία στην Πάφο, όχι δεν ξέρω, αλλά δεν νομίζω να μην τους χωράει όλους. Αλλά και πάλι, χρειάζεται η Μητρόπολη νέο καθεδρικό; ας βρεθεί ένας άλλος χώρος, πιο κατάλληλος (περιουσιούλα θα υπάρχει), γιατί ντε και καλά στον Δημοτικό Κήπο; Ανήκει στην Εκκλησία, ωραία, μα εδώ ολόκληρος πατριάρχης και έχει ψηλά στην ατζέντα του το περιβάλλον και εμείς αμέτι μουχαμέτι να κόψουμε δέντρα; Τι δηλαδή, επειδή στη Λευκωσία θα χτίσουμε νέο καθεδρικό στην καρδιά της παλιάς πόλης, για να ανταγωνιστούμε Φράγκους και Σαρακηνούς, θα πρέπει να το κάνουμε παντού; Να τα κάνουμε όλα ίσωμα και όποιον πάρει η μπουλντόζα;

Δεν κολλάει πλησίον του πανέμορφου κτηρίου του Δημαρχείου της Πάφου ένας υποβλητικός ναός, πανομοιότυπος με τους άλλους όλους, που υπάρχουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της ελληνορθόδοξης αρχιτεκτονικής παράδοσης μετά το 1990. Είναι έμβλημα για την Πάφο το Δημαρχείο της και ο Δημόσιος Κήπος χώρος συνάθροισης, εκκλησία στην κυριολεξία. Ακόμη και αν έχει παραμεληθεί από τις δημοτικές αρχές, ακόμη και αν η Εκκλησία βάζει προσκόμματα για την ανάδειξή του, ακόμα, ακόμα και πάλι ακόμα θα έπρεπε τώρα ο Δήμος, όχι ο δήμος να είχε πάρει το μήνυμα και να έμπαινε μπροστάρης, αλλά φευ, κι εδώ ταιριάζει μια παροιμία που λέει κι η μάνα μου «Γειτόνισσες, πάει ο άντρας μου στον μύλο, για πείτε μου, να παντρευτώ ή να μείνω;» και ταιριάζει διότι από τη μια δείχνει τη βιασύνη του Δήμου να πάρει μιαν απόφαση και από την άλλη δείχνει το δίλημμά του. Οι δημοτικοί σύμβουλοι τη μια ψηφίζουν κατά, μετά πείθονται και ψηφίζουν υπέρ, με παράθεση φαντάζομαι ισχυρότατων επιχειρημάτων– εκτός αν υπάρχουν άλλοι τρόποι που δεν τολμώ καν να τους σκεφτώ…
Ο Δημόσιος Κήπος είναι εκκλησία ή θα έπρεπε να είναι, άρα είναι κτήμα του δήμου, οι οποίοι θα έπρεπε συντονισμένα να είχαν αντιδράσει για την αξιοποίησή του από τον Δήμο, από τον ιδιοκτήτη τέλος πάντων, να τον είχαν κάνει ζωντανό πυρήνα της πόλης. Απ’ όσο γνωρίζω δεν το έκαναν τόσο δυναμικά, και έτσι η παραμέληση αυτού του χώρου έγινε βούτυρο στο ψωμί όσων δρομολογούσαν το πράγμα. Η Πάφος νιώθω ότι χάνει το πλεονέκτημα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017, δεν αξιοποίησε ο Δήμος το «Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού», όσο για τον Ακάθιστο Ύμνο εντός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου σας παραπέμπω στη σελίδα 12 της Καθημερινής, στο κείμενο της συναδέλφου Μαρίνας Οικονομίδου. Εγώ δεν περιγράφω άλλο.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Απόστολος Κουρουπάκης: Τελευταία Ενημέρωση

X