ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 09:29
27°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Απόστολος Κουρουπάκης

Σύζυγος του καίσαρα, όχι Αντουανέτα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Δεν θέλω να το πιστέψω, αλλά νομίζω ότι προς τα εκεί πάω. Δεν θα αλλάξουμε ποτέ, κανείς μας, μόνο ελάχιστοι, οι οποίοι θα αποφασίσουν, όποιοι δεν το έχουν κάνει ήδη, να ζήσουν μια ζωή αντισυμβατική, μακριά από νόρμες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Πρωταρά και Μύκονο και σου ’πα μου ’πες. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι θα είμαστε μύγες, που θα επιπλέουν σε μια καρδάρα γάλα, και θα περιμένουμε την κατσίκα να την κλωτσήσει, μπας και ελευθερωθούμε. Και τι θέλω να πω με αυτή μου την εναρκτήρια τοποθέτηση;

Ότι εδώ ο κόσμος καίγεται, και ο άλλος κάνει βόλτες με την αυτοκινητάρα του στην πόλη που για να νοικιάσεις μονάρι πρέπει να πουλήσεις ένα νεφρό και να αφήσεις το δεύτερο για να βρεις δυάρι 30ετίας. Πολύ καλά κάνει ο άνθρωπος και διαφημίζει τη δουλειά του, αλλά εντάξει, είπαμε. Δες πού ζεις. Διότι, αν ήσουν στο Μόντε Κάρλο, στο Μονακό, κάπου ρε παιδί μου που η χλιδή είναι συνώνυμο του τόπου να το καταλάβω, αλλά στη Λεμεσό; Στη Λεμεσό θα πας γιατί έχει την παραλιάρα της, τώρα όμως, γιατί σε λίγο η παραλία θα έχει μόνο σκιά και λύματα. Είναι ψηλός, είναι ψηλός, ο πύργος του παραλιακού.

Στη Λεμεσό θα πας γιατί θα βρεις κόσμο έξω καρδιά, που θα σε κεράσει ένα ωραίο ούζο (επειδή το πίνω το επιλέγω!) με τον μεζέ του, αν είσαι πιο φολκλόρ θα πας στη γιορτή του κρασιού και αν σου αρέσει το ξεφάντωμα θα πας στο καρναβάλι. Έχει ωραίους ανθρώπους η Λεμεσός, έχει ωραίες γωνιές η πόλη. Αφήστε της εσείς οι αππωμένοι κάτι από εκείνη την αίγλη της, την αρχοντιά της. Φτάνει με την αισθητική του μέτριου, με την αισθητική της ψευδαίσθησης. Δεν είναι λουξουριουσνες οι πύργοι και οι διαμερισματάρες στο 56ο όροφο είναι χάσιμο χρόνου αναμονής για το ασανσέρ. Χάνουμε την πόλη για μερικούς πύργους, μα με την πόλη θα χαθεί και αυτό το αστικό κομμάτι της Κύπρου, που έχει το χάζι του, το ενδιαφέρον του. Την κοσμοπολίτικη Αμμόχωστο τη χάσαμε, στην παραλία της –για να είμαστε ειλικρινείς– είχαμε αρχίσει τα ξενοδοχειακά παιχνίδια μας.

Όπως και να έχει τη χάσαμε, είδαμε τι πάθαμε με τον πιο άσχημο τρόπο, δεν είναι κρίμα μόνοι μας να βγάζουμε τα μάτια μας; Και εντάξει να το δεχθώ, ανάπτυξη, λεφτά, ανάγκες διαβίωσης, άρα τους θέλουμε τους επενδυτάς, μα δεν φέρνουν λεφτά στην τσέπη των πολλών, δηλαδή τι πρέπει να γίνει; Να μη μένει κανείς μη –μυριούχος στην πόλη και να πάμε όλοι στα προάστια; Να ερημώσει η πόλη; Αυτό φέρνει το λουξούριουσνες, κύριοί μου. Λεφτά στους λίγους. Προσοχή, όχι διότι η πολυτέλεια και η έλευση επισκεπτών με υψηλά εισοδήματα δεν μπορεί να φέρει χρήματα, όχι, απλώς διότι λίγοι θέλουν τα πολλά. Λίγοι τα θέλουν όλα. Κατά το ανιστορικό μεν, αλλά εξαιρετικό δε, ας φάνε παντεσπάνι, και προσθέτω κι εγώ, τι κι αν δεν υπάρχει ούτε παντεσπάνι, ας το φανταστούν οι λιγούρηδες, θέλουν και παντεσπάνι, παξιμάδι και αυτό χωρίς νερό, να τους κάτσει στον καρίτσαβλο. Γι’ αυτό τα νοίκια είναι στο Θεό, γι’ αυτό μια έξοδος βραδινή μπορεί να είναι ολόκληρη βδομάδα σε ελληνικό νησί.

Γι’ αυτό για να φας ένα μπέργκερ χρειάζεσαι οικονομία μιας βδομάδας, και αν έχεις και σύντροφο/σσα καρπουζάκι τώρα που τραβιέται ακόμα, μπαλκονάρα και από εκεί πάνε κι οι άλλοι. Τώρα θα μου πείτε, δηλαδή είναι κακό να είναι κάποιος πουλούσιος και να το δείχνει; Όχι, κι αν ζηλεύω, δικός μου είναι λογαριασμός, που έλεγε κάπως έτσι μια λαϊκή, μπέσα φωνή. Κακό είναι να είσαι νομεκλατούρα και να συμπεριφέρεσαι εσύ και όλο το γύρω τριγύρω σου με τρόπο απαράδεκτο, να σου λείπει ένα βασικό πράγμα, συναισθηματική νοημοσύνη. Εκείνο το κριτήριο που σου λέει: Όπα, ως εδώ, τώρα δεν αισθάνομαι ότι δεν πρέπει να προκαλέσω, ας μη γίνω Αντουανέτα, αλλά σύζυγος του καίσαρα, δεν φτάνει να είναι τίμια, πρέπει και να το δείχνω. Αυτό μας λείπει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ