ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βλέπει παντού φαντάσματα…

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το ζήτημα που έχει ανοίξει ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, δεν θα κλείσει τόσο ανώδυνα. Αν διαβάζω σωστά, τα όσα είπε ο Γιώργος Σαββίδης στη συνέντευξη τύπου, δείχνουν πως εκεί στη Νομική Υπηρεσία δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν τη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων δυο θεσμικών αξιωματούχων. Δηλαδή Οδυσσέας κερνάει Κώστας πίνει. Λογική και πρακτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Τα όσα είπε ο Γενικός Εισαγγελέας αποτελούν καμπανάκι για τον Γενικό Ελεγκτή.

Ο καθείς στο μαγαζί του, ήταν το συμπέρασμα από τα λεγόμενα Σαββίδη παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Εισαγγελέας προσπέρασε το ερώτημα αν συμπεριφορά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη εγείρει ζήτημα ανάρμοστης συμπεριφοράς. Ένα θέμα που στο παρασκήνιο ακούγεται και ας μην κάνουμε τους κινέζους. Οι υποστηριχτές του Γενικού Ελεγκτή, ανάμεσά τους δυστυχώς και κάποια κόμματα, προσπαθούν να του φορέσουν το μανδύα του κύπριου Έλιοτ Νες, ο οποίος πολεμά την απανταχού διαφθορά και οτιδήποτε πέραν από αυτόν είναι ύποπτο διαπλοκής. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στο σκεπτικό του επικαλείται ότι από το καλοκαίρι του 2019 είχε εκδηλώσει πρόθεση να ασχοληθεί, ερευνητικά, με το κυπριακό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. Αυτό που δεν λέει είναι πως από τότε μέχρι και το διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής το περασμένο Αύγουστο, ο Γενικός Εισαγγελέας δεν αναμίχθηκε στο κομμάτι έρευνας.

Το όλο ζήτημα που έχει προκύψει δεν είναι γιατί κάποιοι αόρατοι κύκλοι προσπαθούν να φιμώσουν το Γενικό Ελεγκτή, υπό το φόβο ότι θα τους βάλει φυλακή, όπως υποστηρίζετε πέριξ του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αλλά γιατί δεν μπορούν να τρέχουν, παράλληλα δυο έρευνες και αυτό είπε ο Γενικός Εισαγγελέας. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο τότε θα πρόκυπταν δυο σοβαρά ζητήματα. Πρώτον εκ των πραγμάτων θα εγειρόταν θεσμικό ζήτημα για το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, δηλαδή έλλειψη εμπιστοσύνης στο έργο του και δεύτερον ενδεχόμενης σύγκρουσης των δυο ερευνών, ζήτημα που οδήγησε την επιτροπή Καλογήρου, που επίσης ερευνούσε το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων, να τερματίσει το έργο της μόλις ο Γενικός Εισαγγελέας διόρισε την 4μελη επιτροπή.

Το όχι του Γιώργου Σαββίδη σε εμπλοκή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη δεν έχει να κάνει με αποκλεισμό του ή αφαίρεση συνταγματικών αρμοδιοτήτων του. Υπάρχει όμως ένα εξίσου σοβαρό ζήτημα που αφορά τα κόμματα. Χρησιμοποιούν τη δημοσιότητα που έχει δοθεί για σκοπούς αντιπολίτευσης. Έτσι όπως τα κατάφερε η κυβέρνηση με τις πολιτογραφήσεις, τα κόμματα δεν έχουν ανάγκη τη συνδρομή του Γενικού Ελεγκτή για να πετύχουν τον αντικειμενικό σκοπό τους. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να τροφοδοτούν τη ροπή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, από την εποχή της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, στο λαϊκισμό. Κάτι που υπαινίχθηκε έμμεσα ο Γενικός Εισαγγελέας όταν έκανε λόγο για 37 προσπάθειες «απαράδεκτες δημόσιες τοποθετήσεις». Υπαινιγμός που δεν είχε αποδέκτη μόνο την Ελεγκτική Υπηρεσία αλλά και τα κόμματα, κάποια εκ των οποίων πίσω από κλειστές πόρτες δεν βλέπουν με πολύ συμπάθεια τη δράση Μιχαηλίδη και το λένε, πλην όμως δημόσια τον χαϊδεύουν για μικροπολιτικά οφέλη. Ό,τι και αν λέγεται δημόσια με αφορμή τις έρευνες για τις πολιτογραφήσεις, ουδείς προσπαθεί να περιορίσει το έργο του Γενικού Ελεγκτή το οποίο εάν κάποιος ρίξει μια ματιά στην ιστοσελίδα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι πλούσιο. Κάθε τρείς και λίγο δημοσιοποιεί και μια Ειδική Έκθεση επί παντός επιστητού. Ως εκ τούτου η προσπάθεια να εμφανιστεί «διωκόμενος» μπορεί να εκληφθεί και εκ του πονηρού για δημιουργία του αναγκαίου υπόβαθρου μην κάτι στραβώσει εκεί στη Νομική Υπηρεσία και βρεθεί ενώπιον των 12 «αδελφών».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση

X