ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εχθροί και φίλοι του ΓεΣΥ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Θα συμφωνήσω απόλυτα με όλους τους χαρακτηρισμούς (θετικούς), που συνοδεύουν εδώ και μια εβδομάδα την υποδοχή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ). Θα συμφωνήσω, επίσης, απόλυτα πως ακόμα και στην περίπτωση μιας μεταρρύθμισης, του μεγέθους ενός Συστήματος Υγείας δεν αποφεύχθηκαν οι τακτικίστικες συμπεριφορές, κυρίως από άτομα που εκφέρουν δημόσιο λόγο. Εδώ και μια εβδομάδα αντί το ζητούμενο να είναι το ΓεΣΥ και το πώς θα ισχυροποιηθεί στη συνείδηση του κάθε πολίτη, η προσοχή έχει στραφεί στην επικοινωνιακή διαχείριση εφαρμογής του, από 1ης Ιουνίου 2019. Η εισαγωγή και εφαρμογή του ΓεΣΥ, μέχρι σήμερα, δεν είναι ομαλή παρά την καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλεται για το περί αντιθέτου.

Είναι επιεικώς αστείο να ισχυρίζεται κάποιος πως μια μεταρρύθμιση που αλλάζει όσα ήταν γνωστά, μέχρι σήμερα στο τομέα της δημόσιας υγείας, θα μπορούσε να έλθει «αναίμακτα», ή η εφαρμογή της εξελίσσεται «ομαλά» . Ακόμα και σε κράτη με αυστηρή πειθαρχία, συντονισμό και μεθοδικότητα ουδείς θα μπορούσε να πει από τις πρώτες μέρες για ομαλότητα. Η καθημερινή προσπάθεια του υπουργείου Υγείας, του ΟΑΥ και ΟκΥΠ να υποβαθμίσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΓεΣΥ, δεν αποτελεί προσφορά καλών υπηρεσιών για μια μεταρρύθμιση που αφορά την υγεία και το σύνολο του πληθυσμού. Οι αρμόδιοι, δυστυχώς, υιοθετούν μια συμπεριφορά που έχει καταστεί κανόνας στα δημόσια πράγματα του τόπου.

Τα κρύψιμο κάτω από το χαλί. Αν η κατάσταση της δημόσιας υγείας, σε περιβάλλον ΓεΣΥ είναι όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται τότε ο υπουργός Υγείας, η ηγεσία του ΟΑΥ και του ΟκΥΠ θα πρέπει άμεσα να στείλουν στο πειθαρχικό την ηγεσία των κυβερνητικών ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) και άλλους ιατρικούς φορείς που δεν εξωραΐζουν την εικόνα στα δημόσια νοσηλευτήρια. Επίσης, ο υπουργός Υγείας και ο ΟΑΥ θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα και να καταγγείλουν στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, όσους δημοσιογράφους δεν βλέπουν αυτό που οι ίδιοι αντικρύζουν.

Σε διαφορετική περίπτωση ας σταματήσουν τα περί fake news και τις δημόσιες φανφάρες και ας επικεντρωθούν να καλύψουν τα κενά τα οποία λογικά θα έπρεπε να είχαν καλυφθεί πριν την 1η Ιουλίου 2019. Η περίοδος χάριτος που δίνουν οι ασθενείς, θα εκπνεύσει σύντομα και τότε θα φανεί αν ο γιαλός είναι στραβός ή αν στραβά αρμενίζουν. Ο υπουργός Υγείας και ο ΟΑΥ πρέπει να πουν στους πολίτες:

-Γιατί το λογισμικό δεν είναι τόσο φιλικό στη χρήση και στο χρήστη του;
-Γιατί οι χρήστες (γιατροί του δημοσίου και προσωπικοί ιατροί) δεν προετοιμάσθηκαν εγκαίρως;
-Γιατί στο νοσοκομείο Λεμεσού υπάρχουν νεκρά σημεία για κινητά τηλέφωνα τα οποία είναι απαραίτητα για είσοδο των ιατρών στο λογισμικό;
-Γιατί οι ασθενείς δεν ενημερώθηκαν για το νέο περιβάλλον;

Στο πιο βασικό όμως που θα πρέπει να δοθεί μια πειστική απάντηση είναι για τους λόγους που δεν δόθηκε μια μικρή παράταση, στην εισαγωγή του ΓεΣΥ προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα που «έβγαζαν μάτια». Οι ασθενείς επέζησαν χωρίς ΓεΣΥ 59 χρόνια θα μπορούσαν να περιμένουν άλλους δυο μήνες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Απόστολος Τομαράς: Τελευταία Ενημέρωση